Путин: Имаме 10 пъти по-малко загуби от Украйна от началото на контраофанзивата им

Загубите на руските военни при отблъскване на контраатаката на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), която започна на 4 юни, към днешна дата са 10 пъти по-малки от тези на украинските войски. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща с военни кореспонденти във вторник, 13 юни. „Русия е понесла 10 пъти по-малки загуби от Украйна“, заяви държавният глава.

Той подчерта, че в момента ВСУ е в „крайно неблагоприятна ситуация“ заради загубите по време на контранастъплението, което продължава от 4 юни насам, и „загубите им се приближават до катастрофални“. По-специално Путин посочи, че украинските въоръжени сили са понесли 50% загуби по отношение на личния си състав, за разлика от Русия. Тоест, половината украински войници, които са пратени да атакуват, са били убити или тежко ранени.

В същото време президентът отбеляза, че загубите на личен състав на руските въоръжени сили трябва да бъдат обявени от руското министерство на отбраната. Той също така заяви, че по време на контраатаката от 4 до 13 юни руските сили са загубили 54 танка, някои от които подлежат на ремонт. Загубите на ВСУ през същия период възлизат на повече от 160 танка и между 25 и 30% от цялата доставена от Запада на Украйна военна техника.

Припомняме, че на 9 юни руският лидер за първи път коментира контранастъплението на ВСУ, което според него е започнало на 4 юни. Същевременно той отбеляза, че за първите пет дни на настъплението противникът не е постигнал целите си в нито един от районите на бойните действия.

От своя страна украинският президент Владимир Зеленски потвърди, че киевския режим е започнал дългоочакваната на Запад контраофанзива. Той заяви това на 10 юни по време на пресконференция с канадския министър-председател Джъстин Трюдо в Киев. Той обаче не даде никакви подробности за настъпателната операция.

Русия продължава специалната си операция за защита на Донбас, чиито жители отказаха да признаят резултатите от държавния преврат в Украйна през 2014 г. Решението за началото на СВО по демилитаризацията и денацификацията на Украйна бе взето на 24 февруари 2022 г. на фона на влошената ситуация в региона заради масирания обстрел по цивилното население в градовете на Донбас от страна на украинските войски.

Източник: iz.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Втвърдяването на тона показва, че Путин се готви за решителни действия и всички, които са се успокоили, че се мажат задните части с неговите червени линии, ще усетят колко трагично са сбъркали. За нас, малките участници в живота на планетата, много остава скрито, но вятърът винаги показва, когато идват градоносни облаци!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *