Путин: „Газпром“ проучи местата на взривовете в „Северен поток“. Това е очевиден терористичен акт

Компанията „Газпром“ е получила разрешение да инспектира местата на експлозиите по „Северен поток“ и вече е анализирала на място щетите по газопроводите. Това заяви вчера руският президент Владимир Путин пред журналисти, съобщава ТАСС.

Ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер ми докладва, че са позволили на „Газпром“ да разгледа местата на експлозиите, каза руският лидер. По думите му, са открити две дупки – дълбоки три и пет метра. „Откъсната е тръба с дължина 40 метра“, добави той. „Това е очевиден терористичен акт, очевиден“, заяви Путин.

„Това парче от тръбата, което е било изтръгнато, е огънато на 90 градуса и е изхвърлено на 40 метра встрани. Точно по посока на „Северен поток 2“, който също беше повреден очевидно от тази експлозия и парчетата от тази тръба “, каза президентът на Русия. „На практика беше невъзможно да контролираме сигурността на газопровода, защото в по-голямата си част той минава през специалните икономически зони на Дания, Швеция и Германия“, добави Путин.

Припомняме, че в края на септември компанията „Nord Stream AG“ съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили на 26 септември „на три места по морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“, които бяха открити в рамките на няколко часа“. Първото изтичане беше открито при „Северен поток 2“ близо до датския остров Борнхолм, след това бяха открити още два при „Северен поток“.

По-късно шведски сеизмолози уточниха, че са регистрирали две експлозии, станали по трасетата на газопроводите.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен класифицира тези инциденти като саботаж, като посочи, че всяко „умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-решителни реакции“.

Владимир Путин заяви впоследствие, че отговорността за взривовете е на САЩ и Великобритания, които „от месеци методично разрушават общоевропейската енергийна инфраструктура“, припомня ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *