Проф. Васил Проданов: 5 Признака, че ЗАПАДНИЯ КАПИТАЛИЗЪМ СИ ОТИВА!

В България преди три десетилетия започна преход към неолиберален капитализъм, който доведе до лавина от всевъзможни противоречия, водещи до кризи, войни, разпад, национализъм, реабилитация на фашизма и нови негови версии. Най-важното от тези противоречия е невижданото до този момент нарастване на социално-класовото неравенство, в което българският капитализъм стигна невиждани висоти и вече е сред световните лидери.

Само за една година между 2017 и 2018 г. богатството на милиардерите по света се е увеличило с 20 % – то е нараствало с 2.5 милиарда долара всеки ден. А в същото време богатството на по-бедната половина от човечеството, т.е. на 3.8 милиарда души е намаляло с 11 %. Капиталистите с невиждата скорост стават все по-богати, а най-бедните 50 % от населението на планетата със същата скорост обедняват, както се отбелязва в статия под заглавие „Шокиращата истина за неравенството днес“ на сайта на Световния икономически форум в Давос (1).  Ако официалния сайт на богатия световен елит е шокиран от неравенството, то какво да кажат милиардите ощетени?

Тово невиждано в световната история неравенство води до деградация, криза и разпад на либералната демокрация, която в момента битува в качеството си на инструмент за създаване и поддържане на илюзията за свобода и равенство, зад което се крие възхода и неравенството в една глобализирана олигархична система. Ето няколко проявления на тази криза.

1. Има деградация на идеологическата хегемония на досегашния капитализъмБлагодарение на социалните медии, както никога досега днес всеки може да пише и говори каквото си иска и същевременно никога не сме били толкова оградени с всякакви измами и лъжи.

Започва да придобива популярност идеята, че живеем в свят, в който ни управляват политици на пост-истината, лидери на пост-истината, т.е. на лъжата. В своята статия „Войната на Доналд Тръмп с фактите е най-новата игра в отдавна установената традиция да се създава пост-истинна реалност“ Свер Споелстра от Университета в Лунд, Швеция, отбелязва: „Това, което е ново за лидерството на пост-истината е не, че то не се интересува от реалността, а начинът, по който то демонстрира, че пребивава в друг свят: не чрез избягване на твърденията за определени факти, а чрез демонстриране на пренебрежението си към тяхната значимост (2).“

Специалните сайтове за „проверка на фактите“ (fact checking) в САЩ показват, че шоуменът, станал президент на САЩ, където живеят „големите началници“ на нашите политици, казва средно по 23 лъжи на ден. У нас няма такива сайтове, но ако се създаде такъв, който да почне да брои лъжите през последните 30 години от българските системни „демократични“ политици сигурно ще изброи десетки и стотици хиляди. Така е от Америка до България. Така нар. „демокрация“, маскираща бандитския неолиберален капитализъм е теренът, на който се разгръщат всякакви лъжи. От довелата до смъртта на стотици хиляди хора лъжа за това, че Ирак имал оръжие за масово унищожение, ентусиазирано подкрепена и от българските политици, до лъжата за „преход към демокрация“ у нас, прикрила налагането на периферен и подчинен на чужди интереси капитализъм, откраднал и унищожил стотици пъти по-голямо богатство от българите в сравение с времената на ранния капитализъм във Великобритания, когато се заграбват общите земи и „овцете изяждат хората“.

Затова и навсякъде по света хората все по-малко вярват на олигархически подконтролните медии. Глобално изследване в 28 страни и сред 33 000 човека на компанията Edelman Trust Barometer показа, че в повечето държави в света имаме срив на доверието към правителства, медии, НПО-та, бизнес, политици. Доверието към медиите и правителствата е на най-ниското ниво, откакто се правят такива проучвания. 53% от анкетираните вярват, че системата се е провалила, което е допринесло и за победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ през 2016 година. Над 70% от французите и италианците заявяват, че са изгубили вяра в социалната система, в която живеят – най-високият процент от анкетираните държави (3).

2. През последните години в глобален план има тенденция на негативен подбор на политици, сред които се плодят самовлюбени нарциси, шоумени и комици, елементарни посредствености, чийто външен вид и поведение в нормални обстоятелства биха ги оставили маргинали. В Италия управлява партия, създадена от известния комик Пепе Грило, а в Украйна комикът Зеленски стана дори президент. У нас хора, които не са ръководили и двама души или не са работили нищо друго ставаха през последните години министри и премиери, комик бе кандидат за кмет на София, а шоумен прави партия, за да овладява държавата… Но и във Великобритания Борис Джонсън изглежда немалък смешник, а в САЩ милиони американци наричат дългогодишния водещ на шоу програма по телевизията Доналд Тръм с всички негативни характеристики, които може да опишат един човек – психопат, нарцис, мошеник, луд, чужд агент и т.н.

У нас сума ти нагаждачи и ползвачи на благини от времето на социализма като хамелеони бързо си промениха боята според геополитическата ситуация, превърнаха се в „демократи“, „либерали“ и политически елити, ползващи с пълни шепи благините от разграбването на изградената преди това от всички българи собственост, раздадена в ръцете на една шепа норовородени капиталисти.

Изследване във Великобритания тези дни сочи, че по-голямата част от британците смятат, че е нужно по някакъв начин да нападнат и с насилие над техните депутати в парламента да ги накарат да служат на съответната кауза (4).  Британците са готови да нападнат и да насилят депутатите си, както става във времената на революции. Интересно дали подобно изследване не било дало сходни резултати и у нас. Нищо, че нашите „демократи“ ни обясняват 30 години как щели сме да цъфнем и вържем като станем „нормална държава“, „като тях“.

3. Никога преди не е имало толкова документални свидетелства, клипове, филми, книги за престъпленията на правителства, държавни служители и представители на бизнеса и въпреки това нещата не се променят, пише Ралф Нейдър, няколкократен кандидат за президент в САЩ (5). Корупцията в условията на днешния неолиберален капитализъм върти около 1 трилион долара, а според изследванията на американската агенция „Галъп“ 75 % от американците смятат, че корупцията е широко разпространена сред представителите на американското правителство.

Но и в България не е по-добре. Равнището на недоверие към държавни институции и политици през последните години е по-голямо от всякога в историята. Според последното изследване на „Алфа Рисърч“ през септември 2019 г. положителна оценка на парламента дават само 8 % от българите. Тридесет години се тупат по-гърдите нашенските „демократи“ и ни заливат с „евроатлантически цености“, реват „демокрация“, обясняват как са направили „преход към демокрация“ и колко страшно било при „комунизма“, а  се оказва, че само 8 % от българите им вярват и гледат положително на основната институция на така нар. „демокрация“, а останалите над 90 %  смятат, че са били измамени и излъгани. И не само на нея не вярват. Положителната оценка за съда и полицията дават едва 14 % от българите, на главния прокурор, който трябва да бъде въплъщение на справедливостта се доверяват нищожните 10 %, т.е. според българите основните институции, които трябва да носят „демократична“ и „либерална“ сигурност и справедливост  съвсем не са такива, за каквито ги представят днешните нашенски строители на капитализма. Това е след 30 години „демократични“ пропагандни лъжи и либерални идеологически празнословия, зад които се прикриваше движението към периферен и корумпиран капитализъм в България.

4. Никога по-рано не е било толкова лесно за лидерите на държавите по света да разговарят всекидневно чрез дигиталните технологии, да пътуват и да се срещат по всяко време и никога с такава скорост не са се разпадали международни споразумения, договорености, взаимовръзки, както това става през последните няколко години. Неолибералният свят става все по-хаотичен, непредвидим и всекидневно ни заливат съобщения за идваща нова криза и за поредни протести, стрелби и убийства във водещите капиталистически страни.

5. Публикувано наскоро изследване на „Пю Рисърч Център“, озаглавено „Партийната антипатия: по-интензивна, по-персонална“ показва, че политическата поляризация и ненавист между републикации и демократи в Америка расте с огромни темпове – те са неспособни да постигнат единство по каквито и да е „факти“ и това, което за едните е истина, за повечето от другите е лъжа и измама (6) А не е ли същото при консерватори и лейбъристи във Великобритания? Не е ли същото и у нас?

При това поляризацията е не само в политическо, но и в расово, етническо, националистическо отношение. У нас 30 години громителите  и грабителите на социализма и създателите на крадливия и неолиберален капитализъм ни обясняват как ще станем „нормална държава“ като тези на Запад. Е, в  САЩ, най-„нормалната“ държава, чертаеща светло неолиберално бъдеще на нашите строители на капитализма последните проучвания показват, че 3 от всеки 5 американци са били обект на дискриминация във възрастово, полово или расово отношение, а 42 % от всички работещи в САЩ са били свидетели или сами са били подложени на расистки атаки там където работят (7).  Друго проучване показва, че само за една година – от 2016 до 2017 г. антисемитските инциденти в САЩ са се увеличили със 57 % (8). Скорошно изследване сред евреите в САЩ показва, че 84 % от тях се оплакват от ръст на антисемитизма през последните пет години (9).

Това им е „нормалната държава“, това им е фашизираната и расистка „демокрация“. Хората, които варварски разрушиха и разграбиха построеното от социализма ни вкараха в света на разпадащ се неолиберален капитализъм,  поляризиращ обществата от САЩ, през Великобритания до България; раждащ ненавист, агресия, търсене на изкупителни жертви, фашизъм. А в същото време пропагандните рупори на този капитализъм у нас празнословят за „езика на омразата“, който бил използван от някакви си лоши хора и така се опитват да прикрият истината, че той се ражда от една кризисна социално-икономическата система, маскирана от тях като „демокрацията“.

Описвайки в своите „Затворнически тетрадки“ проявите на кризата на капитализма в края на 20-те  и през 30-те години на ХХ век знаменитият италиански мислител Антонио Грамши пише „Кризата се състои точно във факта, че старото умира, а новото не може да бъде родено; във времето на междувластие се появяват голямо количество патологични симптоми.“ Тези симптоми започнаха с Ал-Кайда, Ислямска държава, Халифата, възхода на десни и неофашистки прояви от Америка до България и могат да се видят във всички измерения на масовата психика, морал и политика.

На 15 септември 1964 г., 20 години след началото на прехода към държавен социализъм в България британският посланик у нас Уйлям Харфам пише до Форин Офис: „Каквито и да са грешките на режима в тази страна (които са много), средният българин, който никога не е бил управляван добре и да живее в комфорт е по-добре днес, отколкото във всеки един друг момент в неговото минало“ (10).  Интересно, какво пише до Форин офис за състоянието на българина след 30 години завръщане към капитализма днешната британска посланичка в България. Skandalno.net

Автор: Васил Проданов, Поглед

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ГОСПОДИН ПРОДАНОВ ЗА ИСТИНАТА СЪВСЕМ ТОЧНОУ НАС МАФИЯ ГЕРБ ИМА ВСАЧКАТА НАРОДНА ОМРАЗА СЛАВА МАЯ МАНОЛОВА

  2. Блестящ анализ, господин професоре!Както винаги право в десетката!Поздравления!
    Само да Ви допълня.Съвсем наскоро в британските медии имаше интересно интервю с близо 90 годишния английски писател Джон Ле Каре(John Le Caret)-„бащата“ на литературния герой на Джеймс Бонд.Ето какво казва Ле Каре с типичния си британски хумор:
    „Борис Джонсън и съвременните британски политици са анимационни герои от сорта на Мики Маус.Срам ме е от тях“

  3. Професор Проданов е прав само в половината съдържание на този негов труд. Другата половина на съдържанието не е вярна, тя е от същия вид лъжа, за която той говори в статията си. Най-лошото обаче тук е, че липсва по обем още едно толкова голямо (написано) допълнително съдържание, отнасящо се за действителността в България и в света, за което професора си няма и хабер. Аз лично живея с това и в това „допълнително“ съдържание, което е налично и реално.

    • Професор Проданов дава истината едностранчиво. Примерно той казва, че Тръмп е психопат. Но не съпоставя към тази истина и друга една, може би по-важна истина, че Тръмп е патриот – „America first!“ Тази тенденция става вече манипулация и се шири в цялата статия на професора. Той избягва успешно СЪПОСТАВЯНЕТО. Той избягва и думичката РЕЛАТИВИРАНЕ, т.е. окачествяване на нещата по важността им.Нещата имат в едно и също време РЕЛАТИВНА и АБСОЛЮТНА СТОЙНОСТ.ТОВА НЕ СЕ ДАВА, А СЕ ИГНОРИРА В СТАТИЯТА.Индиецът работи за един долар на ден, и купува с него един килограм ориз. Американецът получава 100 долара на ден и купува 100 кг ориз. Релативно американецът взима 100 пъти пове1е, а абсолютната истина е, че и в Индия и в Америка

  4. И в Индия и в Америка оризът струва по долар на килограм. При съпоставяне, релативиране и всякакви други оценки важи това, какво се е наложило от ЧОВЕШКАТА ПРАКТИКА. Тя оценява кое е правилно и кое е грешно. Кое дава плюс и кое дава минус. Хората бягат в оценките си от оценката на ЧОВЕШКАТА ПРАКТИКА, дават своя собствена оценка, която в последствие подлежи на критика. Оценката трябва да бъде цялостна, а не да служи само на едната или на другата класа, партия, страна и т.н.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *