Правителството Изпразни Хазната!

За рекордно кратко време правителството на Кирил Петков опразни държавната хазна. Ако сега на държавата се наложи да направи извънреден разход, което е твърде вероятно в несигурното време, в което живеем, ще трябва да посегне на специалните фондове от фискалния резерв.

На 28 февруари фискалният резерв на България възлиза на 9.9 млрд. лева. Към 7 април, държавният депозит в БНБ вече е стопен до… 4.7 млрд.  лева. Във фискалният резерв обаче са включени Сребърния фонд, Учителския пенсионен фонд, Фонда за извеждане на ядрените мощности от експлоатация – средства в тези три фонда възлизат на над 4 млрд. лева. Т.е., ако в този момент правителството реши да направи по- голям харч, ще трябва да посегне на тези специални фондове във фискалния резерв, защото всичко останало е опоскано и просто няма други средства.

Сметките показват, че към датата 7 април оперативната ликвидност на държавата ни възлиза едва на 568 млн. лева, което е историческо дъно – т.е., това са средствата, които държавата може да използва, за да покрие всичките си разходи. За да се коригира тази ликвидност, или трябва да се теглят нови заеми, или да се орежат разходите, или рязко да се увеличат приходите. Към момента правителството може да използва само първия вариант – да тегли заеми, тъй като за другите два е необходима актуализация на бюджета. И то тегли на поразия. Зая 4-те си месеца на власт правителството на Кирил Петков е изтеглило 4.5 млрд. нов държавен заем.

Самото уповаване и позоваване на управляващите на буферите, показва безотговорната им политика и безразборните харчове, които са направили, коментират финансови експерти. ПростоКир и компания за 4 месеца на власт са направили държавните финанси силно уязвими от ситуацията на световните финансови пазари, които са изключително нестабилни в момента.

Подобна финансова „грешка“ беше допусната от финансовия министър на ГЕРБ Симеон Дянков през 2011 и 2013. Но изглежда, че управляващите от ПП, които иначе го раздават най- върли критици на мафиотската власт на ГЕРБ, си позволяват да правят абсолютно същото и то в далеч по- нестабилна глобална финансова обстановка. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Голямата новина, че правителството изпразнило хазната. Че то това правителство и предните, в които бяха същите хора, занимават ли се с нещо различно освен да Продължават делото Бойково по изпразване на хазната и вкарване на поколения напред българи в робство – да изплащат дълговете.

  2. САМОУПРАВЛЯВАЩИ ФАШИСТИ НЕ ПО ВОЛЯТА НА НАРОДА О С Т А В К А СЕГА И ВЕДНАГА ПОЧВАМЕ ДА СТЕЛЯМЕ НА МЕСО ВЪН ОТ ЖИВОТА НА НАРОДА БОКЛУЦИ КРАДЛИВИ И ЛЪЖЛИВИ ПРЕДАТЕЛИ ДА ЖИВЕЕ И ПРЕБЪДЕ ВЕЛИКА И СВЯТА БРАТСКА РУСИЯ

  3. И ко праим ся с тия и предишните крадци?
    Вариантите са два-лагери за да си отработят откраднатото и бесило,но то ще е голямо опрощение за тях!

  4. И с Цялата си Наглост – заделили 1 Милиард Лева за още Ваксини. Като че ли не им е Ясно, че Никой Няма да се Ваксинира.✔️ Предишните Ваксини ги Изхвърлиха заради Изтекъл Срок. И за Тях Платиха Толкова колкото за тези.. ВЪН ДЕБИЛИТЕ КИРО – И КОМПАНИЯ.СТИГА МЪЛЧАХТЕ. УНИЩОЖИХА НИ !!! ✔️✔️✔️

  5. Тепърва ще има да плащате и за укроглаворезите, за които се теглят заеми от над 200 000 000 евра на месец. Те трябва да изколят всеки който не псува Русия до пълна подмяна етническия състав на България.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *