Посланик Митрофанова: Лицето Христо Грозев няма да бъде издирвано по света. Идеята е да не стъпва повече в Русия

Лицето Христо Грозев няма да бъде издирвано по света, стана ясно от думите на посланика на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова, която беше поканена за разговор в Министерството на външните работи днес. След края на срещата в МВнР тя даде брифинг пред журналисти, съобщава БТА.

Относно обявеното издирване на Грозев в Руската федерация, това не означава, че това лице ще бъде търсено в целия свят. Той ще си живее там, където си живее, никой не заплашва Грозев. „С това обявяване за издирване му се казва – повече не идвай тук“, добави тя. „Договорихме се МВР на България да изпрати питане до руското вътрешно министерство за повече информация по случая с Христо Грозев“, съобщи руският посланик.

Митрофанова обясни, че на сайта на вътрешното министерство на Русия никога не пишат конкретни обвинения. „Според процедурата всеки следовател, който води дело и не може да намери конкретно лице, може да го обяви за издирване. Това даже не е централизирана информация. Затова е много важно МВР на България да изпрати запитване до нашето МВР и те да изяснят ситуацията, уточни тя.

Руският посланик определи срещата в МВнР като конструктивна.

Относно въпроса на българските власти за правото на българското малцинство в присъединената към Русия Запорожка област да изучава родния си език в училище, руската посланичка отговори така:

„Обсъдихме въпроса за преподаването на български език и трудностите, свързани с това в Запорожка област, особено в Мелитопол, където има общност на таврически българи… и в други  райони“, каза Митрофанова. „Договорихме се цялата информация, която я има в руското министерство, да ни бъде предоставена и ние, съобразно списъците с всички училища, в които се преподава български език, ще помолим да бъде направена проверка“, коментира още Митрофанова.

„Руската федерация е многонационална държава и в нейните училища се изучават над 79 езика, сред които и български. Дори и в Крим в момента всички тамошни българчета от 1 до 10 клас изучават български език в училище. Ние поощряваме изучаването на националните езици. Към днешна дата няма отделно българско училище в Запорожка област или в Донбас. Причината е че заради военните действия там, много хора се евакуираха. Обстановката там все още е много непредсказуема и много хора и училища работят дистанционно“, добави Елеонора Митрофанова.

Според руския посланик след втората половина на 2019 г. българо-руските отношения „деградираха практически до много лошо ниво“. Има контакти с правителството ви по конкретни въпроси, но са епизодични, каза още тя.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Шпионина Христо!Предателя Грозев! ИЗРОДА,РАБОТЕЩ ЗА МИ-6 !

  2. Подчовека, както и всеки национален предател, самоопределил се за цвят на нацията, трябва да бъде набит на кол на жълтите повета!

  3. Грозеф ще изчезне, вече не е нужен. Предателите на България ще понесат наказание скоро. Събитията бързо напредват

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *