Пентагонът: За разлика от Русия, Китай не може да реализира националните си интереси и величие извън глобалната система

Конфликтът между САЩ и Китай не е неизбежен, но въпреки че Вашингтон не е заинтересован от такъв, той не възнамерява да стои безучастен. Това изявление направи заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Коул в интервю за американското списание Foreign Policy. Той предупреди Пекин, че за разлика от Русия, Китай не може да реализира амбициите си за национално величие и икономически просперитет без да е интегриран в глобалната система.

„Конфликтът с Китай не е предрешен или неизбежен. Фактът, че Пекин е предизвикателство за нас, не означава, че трябва да започнем горещ конфликт, който ще е опустошителен за всички участници и ще причини невъобразими щети на световната икономика. Освен това ще бъде конфликт между две ядрени сили. Убеден съм, че никой не иска такъв изход. Изводът е, че щом е така, значи никоя от двете страни не трябва да допринася за такъв изход“, убеден е той.

В същото време, както отбеляза Коул, амбициите на Китай да разшири своето военно и политическо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион и извън него „застрашават интересите на САЩ и тези на нашите съюзници и партньори“. Според него, ако Вашингтон не действа, „Китай ще разпространи своето влияние и сила“, което силно противоречи на интересите на Съединените щати. Все пак Коул увери, че каквито и мерки да вземе Пентагонът, той ще действа „отговорно“.

„Нямаме намерение едностранно да променяме статуквото. Не искаме горещ конфликт с Китай“, подчерта той.

Според Коул Пекин трябва да има предвид, че евентуален въоръжен сблъсък в Тайванския пролив може да доведе до същата реакция на западния свят, каквато последва след руската „агресия“ в Украйна. И тази реакция няма да е така миролюбива, каквато беше например когато Китай присъедини Хонконг. „Когато Китай присъедини Хонконг ние просто се прозяхме и продължихме напред“, каза Коул. И добави, обръщайки се директно към китайското ръководство: „В случай на украинския сценарий спрямо Тайван обаче вие не само рискувате да се изправите пред разрушителен конфликт, който по-скоро ще ви отслаби, отколкото да ви укрепи, който ще обедини цивилизования свят срещу вас, а няма да го разедини. Вие ще се изправите не само пред военната ни сила, но и пред перспективата на дипломатическа изолация, икономически загуби, ограничения върху износа ви и т.н.“ „Голямата разлика между Китай и Русия е, че Пекин няма да може да реализира амбициите си за национално величие през следващите десетилетия, ако не е интегриран в глобалната система“, заключи Коул.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Налгосаксонците не разбраха ли , че освен българските им еничари никой не се интересува от мераците им. Верно, че жълтур война не е спечелил, както и кравар, но този път руснаците ще им помогнат и сататинското котило от уроди може да изчезне завинаги.

  2. Хонконг бе присъединен чрез договор между Китай и неВеликобритания! Щатските говедари нямаха нищо общо, соколкото си спомням!

    • Точно.
      Изтече им договора на малобританска колония, ама нашият договор е безсрочен ……

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *