Made in BG: Пациенти Умират заради СБЪРКАНИ КРЪВНИ ПРОБИ! Задължително правете повторен тест, съветват лекарите!

Лабораториите в София и страната масово бъркат кръвните изследвания на пациентите и докарват хората до тежки състояния, които понякога завършват фатално, оплакаха се потърпевши.

Много от медицинските центрове отчитат различни стойности на най-важните показатели и накрая хората не могат да разберат истинското си състояние.

Кръвна проба

За да получиш реална кръвна картина, трябва два пъти да те бодат в различни лаборатории, съветват пък медиците. Проблемът е, че все по-често разсеяни лаборанти бъркат и разменят епруветките и накрая пациентът получава резултатите на съвсем друг човек. А един грешен тест може в крайна сметка да те убие, признават специалистите. Защото се стига до крайни ситуации- здрави хора решават, че са тежко болни и тръгват на агресивно лечение.

Направих си изследвания в медицинския център на „Позитано“ и кръвната ми картина ме докара до шок – левкоцитите и тромбоцитите ми бяха далеч над нормата. Два дни не можах да мигна докато личният ми лекар не настоя да се повторят изследванията на друго място“, разказва 60-годишна дама от София.

Второто изследване в друга лаборатория показва съвсем нормална кръвна картина. Че грешките по лабораториите са практика признават и пациенти, и лекари. Най-масовите се допускали при резултатите за диабетици, като показателите на кръвната захар излизат в най-различни варианти. „Шокиращо е да те изкарат болен от диабет, а всъщност кръвната ти захар да е съвсем нормална. Или обратното“, коментираха възмутени от абсурдните гафове доктори.

Самите лекари съветват пациентите си да внимават къде си правят кръвните тестове, защото са наясно че две лаборатории могат да сервират съвсем различни показатели.

Пресен случай с тежка грешка на лаборатория в Пловдив изправи родителите на малко момиченце на нокти, след като кръвните тестове показали, че е болно от тежка форма на таласемия. Родителите били изплашени до смърт след като получили резултатите от задължително изследване за постъпване в детска градина.

Майката изживяла неописуем ужас, когато видяла показателите на хемоглобина, а личната лекарка побързала да съобщи, че детето й е тежко болно.

„Изследванията бяха много лоши. Показателят на хемоглобина на сина ми беше едва 85 при референтна стойност над 140 грама на литър“, обясни майката.

Родителите решили да повторят изследванията и се оказало, че малкият е напълно здрав. След преживения шок обаче майката е твърдо решена да съди лаборанта, направил издънката.

От медицинските центрове се оправдават, че грешките често идват от некачественото взимане на кръвта. Ако не е взета достатъчно добре и не се натрупа концентрирана кръв, е възможно тя да се окаже разредена и с по-ниски показатели на хемоглобина.

Заради зачестилите грешки или сбъркани изследвания стресираните пациенти вече избират много внимателно лабораториите, в които да дадат кръв, като проверяват къде се правят най-точните тестове. Форумите в интернет пък са буквално препълнени с разкази на препатили и се коментират медицинските центрове, които най-често поднасят сбъркани резултати на пациентите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *