Патриарх Кирил: Русия трябва да Помогне на Света, както го направи при Победата над Фашистката Чума

Днес Русия трябва да помогне на света, който все повече затъва в духовна и морална криза. Трябва да помогнем на света да „намери спасение“ така, както някога страната ни спаси планетата от „ужасната чума на фашизма“. Това каза в неделя патриархът на Москва и цяла Рус Кирил след литургията в катедралата „Св. Георги“ в Одинцово, предаде ТАСС.

„Някога Русия спаси света от ужасната чума на фашизма. На първо място благодарение на жертвите на Русия беше постигната победата. Може би днес Господ, призовавайки ни към такива ужасни жертви, ни призовава да гарантираме че с нашата духовност, с нашата вяра, с единението на вярата и знанието в едно, с навлязлата във всички сфери на обществения живот вяра… може би Господ смята, че и ние бихме могли да помогнем на света да намери спасение, както направихме побеждавайки фашизма“, каза патриархът.

Предстоятелят на Руската православна църква призна, че международните отношения днес са достигнали „най-опасната си точка на нагорещяване“. Според патриарха страните днес са в „най-тежка атмосфера на взаимно недоверие“, а „напрежението между великите сили продължава да расте до степен, че има заплаха от широкомащабна война“.

„Може би Господ избира нашето Отечество, което днес се отвръща от гневните, злобни погледи на онези, които не споделят нашите убеждения, които са ни чужди преди всичко както по вяра, така и по нравственост и житейски принципи. Сблъскваме се с неразбиране, подозрителност, а често и със зли чувства и мисли, но ние, следвайки нашия исторически път, трябва преди всичко да запазим вярата в сърцата си и да направим всичко, за да ставаме умствено, морално и физически по-силни, развивайки всички аспекти на нашия обществен и държавен живот“, каза патриархът.

Фактът, че днес в Русия укрепва вярата, предизвиква недоумение в някои западни страни, подчертава той.

„Те гледат на нашата страна с почуда и не могат да осмислят как ние не сме някакви хора, които живеят по дърветата или в колиби, а в една напреднала, модерна страна, в която същевременно се възражда вярата – какво е това? И това е шок за мнозина, но за нас е символ на надежда и вяра, че ако нашата Родина продължи по този път на развитие, Русия ще бъде непобедима и ще става все по-ярък и силен пример за това как съвременният човек може да обедини вярата и знанието в себе си, Бога и материята, духовния и материалния живот“, добави патриархът.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. За света не съм много сигурен дали да му се помага, но поне на православните със сигурност ще трябва. Така яко са ни заробили, че мнозинството дори не осъзнава, че е роб и без външна намеса, просто ще изчезнем. По този начин премахнаха милиони православни в азия и африка и с натрупания опит бързо ни затриват.

    • Света на богоборците (цивилизования), бих го оставил на арабо-мюсюлманските братя, те ще го оглозгат, след като вече го разрушиха. Скоро всички цивилизатори, ще се дупят на алах.

      • затова си прав..отдавна го правят…сектата на сирийските мюсулм.братя под шапката на дух.им водач шейх кардауи живущ в катар,който макар и краварски човек отдавна е загубил ръководство и управление на сектата,вкл.и в централата им в гр.аахен в европа,сътвориха данданията в сарафово,но под чужд флаг..под флага на ливанската организация от шиите х изб…ла..ще попиташ защо…сложно е..сектата воюваше с асад и алауитите му в сирия,но от ливан им се притекоха на помощ..тогава сектата удари евреите у нас,под шапката на ливан.организация,за да активира израел да влезе в сирия и удари ливанците и асад,от което сектата да спечели..но… путин се появи в тел авив…и спря евреите…и понеже братята се ползуват с подкрепата на ердо,чиято идеология е сходна с тази на сектата,а ердо много обича френскогерманския запад,скоро очаквам сектата да се развихри и натам..

  2. В подкрепа на патриарха един исторически преглед на Европейския колониализъм за последните 500 години.“2023: The Future Has Arrived: The End of 500 Years of Conquistador Civilisation “ или френския и превод “ Le futur est arrivé : La fin de 500 ans de civilisation des conquistadors“ Бъдещето дойде, края на 500 години на конкистаорската цивилизация по света.

  3. Русия трябва да постигне победа за себе си, стига е правила подаръци на света. Освен Иран кой друг посмя да скочи на хегемона САЩ. На всичкото отгоре ще изминат 50г. и ще напише някой лумпен , че САЩ са се борили срещу режима на Зеленски и ако не били те Русия е щяла да загуби. През ВСВ западът е спонсорирал Хитлер до края на фашистка Германия и пак се подредиха до победителя на фашизма. Но и руснаците понякога са доста наивни, дори сега мислят , че нещата със запада ще върнат както преди СВО. Трябва да им отрежат доставките на ценни суровини и атомно гориво.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *