Оставки за корупция в Украйна: храната за армията на 3 пъти по-високи цени, €7 млн. подкупи за доставка на генератори

Пет оставки на високопоставени чиновници на Киевската хунта бяха подадени тази сутрин.

Пръв днес бе Кирил Тимошенко, който е освободен от поста заместник-ръководител на президентската администрация. От миналата седмица се носеха слухове за това, че е подал оставка, но днес стана ясно, че е освободен. Украинският президент Володимир Зеленски издаде указ за освобождаването на Тимошенко от поста заместник-ръководител на президентската канцелария.

Кирил Тимошенко

Още едно уволнение: Олексий Симоненко бе освободен от длъжността заместник-главен прокурор, съобщиха от Главната прокуратура на Украйна, като се припомня, че Симоненко не е можело да бъде освободен по-рано, тъй като е бил на почивка при семейството си в Испания за 10 дни.

Олексий Симоненко

Днес оставка подаде и заместник-министърът на териториите и инфраструктурата Иван Лукерия на фона на корупционен скандал, в който е замесен и неговият колега Лозински.

Иван Лукерия написа във Facebook, че е взел решението още в началото на годината и че юридическото оформяне на оставката му тази седмица е съвпадение. Същото стори и колегата му Вячеслав Негода.

Вячеслав Негода

Давид Арахамия, ръководител на фракцията „Слуга на народа“ в украинския парламент (партията на Зеленски) обеща, че някои от корумпираните служители може да влязат в затвора още тази пролет. „От 24 февруари м.г. по официални и неофициални канали постоянно предупреждаваме длъжностни лица на всички нива: съсредоточете се върху войната, помогнете на жертвите, намалете бюрокрацията и спрете да се занимавате със съмнителен бизнес. Много от тях се вслушаха в призивите ни, но някои, за съжаление, не го направиха“, заяви Арахамия в изявление в Телеграм. „Ако не се работи по цивилизован начин, ще се действа според законите на военното време. Това се отнася както за неотдавнашните покупки на генератори, така и за новите корупционни скандали в Министерството на отбраната“.

Първият заместник-министър на инфраструктурата, развитието на общността и териториите Васил Лозински беше задържан от СБУ при вземане на подкуп от 400 хил. долара.

След задържането му Лозински бе незабавно уволнен.

Тази сутрин оставка подаде и заместник-министърът на отбраната на Украйна Вячеслав Шаповалов по повод скандала със закупуването на храни за нуждите на украинската армия. Шаповалов отговаряше за логистиката на украинските въоръжени сили.

Оставката на заместник-министъра идва след журналистическо разследване, което установи, че Министерството на отбраната е купувало храна за военните на цени, няколко пъти по-високи от тези на дребно. Министерството на отбраната на Украйна най-неадекватно продължи да упорства и заяви, че „отправените обвинения са неоснователни и безпочвени“, но въпреки това Шаповалов сега напуска, „за да не представлява заплаха за стабилното снабдяване на ВСУ“.

Вячеслав Шаповалов

В статия, публикувана в събота в украинското издание Zn.ua, се твърди, че Министерството на отбраната на Украйна е закупило продукти за въоръжените сили на силно завишени цени. В публикацията се казва, че цените, на които се закупуват продукти за военните, понякога са от три до четири пъти по-високи от цените на дребно.

Министърът на отбраната Олексий Резников вече е приел оставката на Шаповалов.

Малко по-късно стана известно, че непосредствената причина за освобождаването на Кирило Тимошенко от поста му е информацията, която той и ръководството на администрацията на президента са получили за подготвяни от Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) подозрения срещу Тимошенко по редица наказателни дела за корупция.

„Случаите са разследвани през последните няколко месеца и вече са стигнали до етапа, в който следва да бъдат повдигнати обвинения. Ето защо беше решено Тимошенко да си тръгне още преди това, за да не опозори целия кабинет. Към това се прибавя и дългогодишният конфликт на Тимошенко с ръководителя на президентската администрация Андрий Ермак, който, меко казано, не харесваше заместника си. Ето защо той не искаше да го защитава. Важно е също така, че тази оставка е подадена на фона на поредица от корупционни скандали в правителството, които избухнаха през миналата седмица. А оставката на Тимошенко, за която по-рано имаше цяла поредица от публикации за възможни корупционни практики, ще бъде представена като реакция на властите на всички тези скандали. Един вид- ето, вършим си работата, борим корупцията“, казва източник, цитиран от „Страна“.

Освен това, според негови източници, друг заместник-ръководител на президентския апарат, срещу когото НАБУ е започнала разследване за нарушения при декларирането, е заплашен от уволнение и наказателно преследване по същата причина.

По време на войната Министерството на отбраната на Украйна купува храна за въоръжените сили на цени, които са няколко пъти по-високи от пазарните. Това се твърди в разследване на седмичника „Дзеркало тижня“.

Авторът разполага с договор на украинското министерство на отбраната за доставки на храни през 2023 г. за военни части, разположени в Полтава, Суми, Киев, Житомирска, Черниговска и Черкаска области. Договорът на стойност 13,16 милиарда гривни е подписан на 23 декември 2022 г.

Цените на включените в него продукти са от 2 до 4 пъти по-високи от пазарните.

Например: Министерството на отбраната е поръчало яйца по 17 гривни (83 стотинки) за яйце, докато цената на дребно в киевските магазини сега е около 7 гривни (34 ст.) за яйце. Картофите са поръчани на цена от 22 гривни (1,07 лв.) за килограм, докато цената на дребно в магазините в украинската столица е 8-9 (0,39-0,44 лв.) гривни.

Авторът посочва също, че информацията за покупките на Министерството на отбраната е закрита за обществеността, което според него е увеличило прекомерно апетита да крадат на тези, които усвояват средствата за военни поръчки за армията. А извадените от него данни вероятно са само върха на айсбурга.

През лятото кабинетът отпусна 1,68 млрд. гривни (40 млн. евро) за закупуване на електрогенератори, необходими на милиони украински цивилни да преживеят зимата при пълната липса на ток в огромни части от страната. Припомняме, че Русия за няколко месеца методично унищожи повечето обекти от енергийната инфраструктура на Украйна. Държавните служители в Киев, отговорни за покупката на генераторите, обаче са решили да приберат за себе си едни добри пари от сделката.

„Те са се сговорили с група посредници и са осигурили сключването на договори за обществени поръчки с предварително определени стопански субекти. Стойността на договорите е била завишена с 280 млн. гривни (7 млн. евро), което е било подкуп, който е трябвало да бъде изплатен на длъжностните лица за тяхното съдействие“, заявиха от НАБУ.

В изявлението, с което обяви уволнението на Ложински, министърът на инфраструктурата на Украйна Олександър Кубраков обеща по-широка и всеобхватна чистка. „Възложих на екипа на министерството да започне проверка на всички активни проекти на министерството на регионите, включително бюджетни средства, средства от международни финансови институции и технически проекти.“


Зеленски е издал указ за уволнението на следните областни военни управители: 

Валентин Резниченко – Днепропетровска ОВА (областна военна администрация);
Александър Старух – Запорожка ОВА;
Алексей Кулеба – Киевска ОВА;
Дмитрий Живицки – Сумска ОВА;
Ярослав Янушевич – Херсонска ОВА.

Според УНИАН в Министерския съвет също предстоят уволнения – сред първите кандидати, заподозрени в корупция, са министърът на горивата и енергетиката Герман Галушченко, министърът на спорта Вадим Гутцайт и министърът по въпросите на стратегическите отрасли и промишлеността Павел Рябикин.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Български братчета и сестричета.
    Вече се изморих да обяснявам едно и също нещо- че Родината ни е в нашите ръце и бъдещето й зависи от нас.
    Ако светла и чиста душа се е засегнала от мои думи- извинете, тези думи са насочени към носителите на демоните.
    Време е да съживим и вдигнем на крака Родината ни.
    В тази връзка- всички подписани хартии от предателски сили да бъдат считани за прекратен договор между мен и тези сили.
    Съответните хартии нямат стойност- ще бъдат изгорени в огън.
    Авторите им- предатели на българския народ- ще върнат доброволно всичко откраднато до последната стотинка. След което ще бъдат съдени. За национално предателство.
    Сега се събудете.

  2. Българските заспали мъжлета- да ви “осветля” какво се случва в осрайна, ако все още не знаете:
    Никой няма да ви пита. Отивате пушечно месо за орг@ни. Ако откажете- ви застрелват в гръб добрите нату.
    За всеки случай- изнасилват дъщерите и жените ви. Добрите нату.
    Ако случайно си отворите устите- ви стрелят в гръб. Добрите нату.
    Сега разбрахте ли, диванни, ядящи пуканки храбреци, къде ще ходите?!
    Ако продължавате да пукате пуканки с бира(с червеи) по диваните?!
    На фронта майките и жените ви няма да ги има. Няма да се държите за полите им.
    Булгаристанци- наследници на Тервел и Калоян.
    Неам думи- да е жива и здрава Милена!

  3. НАШИТЕ НАРОДНИ ПАРИ 500 МИЛИОНА БЕЗПЛАТНО ОРЪЖИЕ И НАСТАНЯВАНЕ НА УКРАИНСКИ МИГРАНТИ Е ЗА СМЕТКА НА НАРОДА НИЕ ГЛАДУВАМЕ ОТ ПО ВИСОКИ ЦЕНИ ОТ ЕС И НАЙ НИСКИ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ ДАЖЕ СА ГОТОВИ ДА ПРАТЯТ ДЕЦАТА НИ ДА УМИРАТ ЗА УКРАЙНА И САЩ НАТЪПКАХА РОДИНАТА НИ С НАТОВСКИ ВОЙСКИ И ОРЪЖИЕ ВЪСТАВАЙ НАРОДЕ ДА ГРАБВАМЕ СОПИТЕ И ДА ИЗЛИЗАМЕ ПО ПЛОЩАДИТЕ

  4. Ех, мечти…
    Друго си е епилираните джендъри с маникюр и педикюр да се поклонят на брадатите братя. Да им дадат жените и дъщерите си наготово. Че им по една св*рка да им направят.
    Къде ги наследниците на траките, на Тервел, на Калоян, на Крум…
    Няма, бате…
    Еб*ло си е мамата.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *