Оливър Стоун: САЩ и Западът водят ВОЙНА срещу Русия! Ако не я водят – ще спаднат икономически!

САЩ и Западът от дълго време водят мръсна кампания срещу Русия. Тази кампания ескалира във времето и към момента вече е почти със статут на война. Това заяви във вторник в интервю за в. „Вашингтон Пост“ известният американски филмов режисьор, сценарист и автор на няколко книги Оливър Стоун. Според него Вашингтон и Брюксел не разполагат с нито едно надеждно доказателство за агресия от страна на Русия. А причината за ескалирането на напрежението е Военно-промишленият комплекс на САЩ, който подтиква страната да пали и участва в нови войни в чужбина. От това оръжейната промишленост на Америка печели трилиони долари. Другата причина за агресивното поведение на Запада е геополитическа, икономическа и търговска в едно – САЩ искат да запазят еднополюсния модел на управление на света, при който именно те са на върха на хранителната пирамида. И не могат да се примирят с това, че светът вече не е същият – Третия свят вече е сериозен икономически фактор, а Пекин и Москва оспорват на Вашингтон позицията на световен хегемон, смята Оливър Стоун.

„Води се кампания срещу Русия, води се война. Тя бе започната от САЩ около 2006-2007 г., когато руския президент Владимир Путин изнесе прословутата си реч в Мюнхен на Конференцията за сигурност през февруари 2007 г. Тогава той ясно заяви: „Светът вече не е същият, еднополюсният модел приключи. Това буквално втрещи западните лидери. Как да приемат думите на някой, който им казва: Вие в продължение на 4 века бяхте лидери на планетата, експлоатирахте я еднолично и безнаказано – но от днес вече не сте“. Да приемат мозъците на тия западни лидери подобно нещо, се иска да мине много време- може да са им нужни дори десетилетия.

„Знаете ли, че няма нито едно читаво доказателство за руска агресия спрямо западния свят. Агресията всъщност идва от силите на НАТО, които са заобиколили Русия, а сега заедно с нея се опитват да стегнат в обръч, в мъртвешка хватка и Китай. Ето това основно положение трябва да е в основата на нашия анализ, когато се опитваме да се ориентираме в причините за тази нова Студена война“, смята известният американски режисьор.

„САЩ страдат и винаги са страдали от хроничен недостиг на нормални политици. Имам предвид такива, които да приемат и гледната точка на света. Такива, които да работят за партньорство с останалата част от световната общност. Такива, които могат да се разберат с Китай, с Русия, с Иран и т.н. САЩ трябва да претърпят тотален катарзис. Трябва да променят гледната си точка. Те още не могат да проумеят, че вече не са единствената сила в света, която контролира ситуацията. Не можем да продължим да се движим по този път. Това е самоубийство“, смята Стоун. „И ми се струва, че болшинството американци са съгласни с мен. Но тази позиция никога не е било позволено да се заявява политически у нас. Хората, които споделят подобни идеи на моите, никога не печелят избори, защото ЦРУ и медийната машина на републиканско-демократичното статукво ги смазва. Има хиляди приоми такива като мен да бъдат подиграни, маргинализирани и изтикани встрани от прожекторите“, добавя режисьорът.

Военно-промишленият комплекс е този, който подтиква САЩ да пали, да раздухва и да участва в нови войни в чужбина, смята още Оливър Стоун. Неотдавна той засне документален филм за 35-ия президент на САЩ Джон Кенеди, чиято премиера ще бъде през юли на Международния филмов фестивал в Кан. В този контекст, в отговор на въпрос по време на интервюто, режисьорът споменава войната във Виетнам (1964-1973). „Отидохме на война с фалшиви основания. Те бяха чиста лъжа. (…) И тази война се превърна в катастрофа. Тя доведе до много промени, но не и в правилната посока. Не си направихме верните изводи. Силите, които предизвикаха тази война продължават да ни управляват, да ни контролират и да ни тласкат към поредния военен конфликт. През последните 100 години САЩ са предизвикали стотици войни – направете си труда да ги преброите. Това е чудовищно безумие“, казва Стоун.

„Ние сме затънали в този военно-промишлен синдром, където много пари – трилиони долари – се харчат за водене на войни в чужбина срещу сили, които наричаме „тъмнина“ и „зло“. А всъщност дори не ги познаваме добре… но ги обявяваме за врагове… И забележете – във времето враговете ни се сменят с други, но стръвта, с която нападаме, си остава все същата. Мисля, че ние сами си създаваме и пропагандираме образа на врага и умишлено го представяме като много по-голям, отколкото е. А истинската битка всъщност е за пазари и владеене на земни и подземни ресурси. САЩ не робуват на идеологии, а само на печалбата си. Затова Вашингтон вкарва във въоръжените си сили и разузнавателните си служби по няколко трилиона долара, за да спечели чрез мръсната им дейност по света после стотици трилиони долари. Ако САЩ спрат да водят войни – ще изпаднат икономически“, разсъждава режисьорът на военната кино-драма „Взвод“.

В интервюто си за „Вашингтон пост“ Стоун критикува и американските медии, които според него се управляват от един център. Те винаги са готови да изразят крайна враждебност към онези, които дълбоката държава на САЩ нарочи за ​​„врагове“. „Всички наши медии са така дресирани, че скачат като една срещу хора и държави, които бъдат набелязани като врагове от нашия Deep state. Дали това ще е Уго Чавес, Физел Кастро или Путин, е въпрос на подробност. Никога не съм чел или гледал интервю на американска медия, в което да са позволили на тия събеседници да разгърнат позициите си“, казва Стоун.

„Аз смятам, че е много важно да се чуе и разбере гледната точка на хора като Владимир Путин, както и на Кастро, на Чавес… Обвиняват ме, че в тия интервюта не съм бил достатъчно агресивен и критичен към събеседниците ми. Но всъщност точно от такива агресивни интервюта няма никакъв смисъл, защото от тях не излиза нищо друго, освен нашата егоистична американска позиция. Ако ще е така, защо ми трябва изобщо да каня такива събеседници. Мисля, че в тази моя поредица от интервюта с лидери на „вражески“ за Вашингтон държави бях преди всичко журналист и документалист – дадох възможност на интервюираните да говорят. Аз не съм техен враг и ми е важно да чуя гледната им точка. Много се гордея с тази моя поредица от филмови интервюта. Получих много критики за последното, за това с Путин, но честно казано, най-много се гордея именно с него. Путин е велик лидер „, казва още Оливер Стоун пред в. „Вашингтон Пост“. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Тезата на Стоун има стотици и хиляди факти в подкрепа. Работата е, че ние никога не можем да мислим като европейци, никога като швейцарци. Ние винаги искаме да сме робски придатък, друг да мисли вместо нас, а ние сме доволни и на трохите. Най-любопитното е , че робският ни синдром не се поддържа от неуки хора, а от голяма част от интелигенцията, списъкът е безкраен. Както сподели и проф. Иво Христов настъпил е периодът когато ще решим оставаме ли в този свят, или изчезваме.

  2. БЛАГОДАРИМ ТИ ОЛИВЕР СТОУН ПОЗДРАВЛЕНИЯ ДА ВЕЛИК Е ВЛАДИМИР ПУТИН НАЙ ВЕЛИК СВЕТОВЕН МИРОТВОРЕЦ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД СЕ ГОРДЕЕЧ ЧЕ Е НАШ РОДЕН БРАТ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ БОГ ДА ПАЗИ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ И КОЙТО ИЗЛЕЗЕ СРАЩУ РУСИЯ ПРКЛЕТ ДА Е ЖИВ ДА НЕ СЕ ВЪРНЕ РУСИЯ Н И К О Г А НЕ ПАДА НА КОЛЕНЕ

  3. Американските геолози са открили някаква арабска държава върху американско нефтено находище.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *