„Ню Йорк Таймс“: Сирски уволни десетки украински командири. Отбраната е учудващо слаба!

Новият украински главнокомандващ генерал Олександър Сирски обяви уволнението на десетки командири на бригади на Източния фронт в Украйна. Той заяви това след посещението си в зоната на бойните действия.

„В рамките на три дни стана ясно защо при еднакви нива на личен състав, въоръжение и бойна техника някои бригади успяват да отразят вражеските атаки и да удържат позициите си, а други – не успяват и панически отстъпват.

На първо място, това зависи от командира на бригадата, от неговото ниво на подготовка, опит, способност да взема адекватни и балансирани решения и от разбирането му за пълния обем на отговорността при изпълнението на поставените задачи“, заяви главнокомандващият.

Руските сили продължават да постигат малки, но бързи и многобройни пробиви по фронтовете в Донбас – главно в Запорожие и край източния украински град Авдеевка. Тези руски успехи отчасти се дължат на намалелите украински боеприпаси и намалялата западна помощ. Но има и друга причина, поради която войските на Кремъл напредват в няколко района: слабата украинска отбрана, пише „Ню Йорк Таймс“.

Според анализ на снимки, направени от Planet Labs, в района западно от Авдеевка, който Украйна се опитва да защити, има оскъдни и крайно елементарно изградени линии от окопи. Окопите не са укрепени с фортификационни съоръжения, които биха могли да забавят движението на руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важните територии.

Представители на САЩ заявиха, че Украйна не е укрепила отбраната си достатъчно рано и че сега се сблъсква с последствията, тъй като руските части бавно, но сигурно напредват на северозапад от Авдеевка.

Британското военно разузнаване съобщи, че през последните две седмици руските сили са напреднали на около 10 мили от центъра на Авдеевка – малко, но необичайно бързо напредване в сравнение с предишните опити за настъпление.

Украинските въоръжени сили имаха достатъчно време, за да подготвят отбранителни съоръжения на север и запад от Авдеевка. Боевете в района продължават от 2014 г. насам. Въпреки това украинските отбранителни линии извън Авдеевка са елементарни укрепления от пръст и камъни, често със свързващ окоп за пехотата, за да достигне до най-близките огневи позиции на противника, но нищо повече.

Липсата на солидни украински укрепления в този район е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която задържа настъплението на Киев в Запорожие и Донбас по време на контраофанзивата миналото лято.

Руските укрепления край село Вербовое, което Украйна се опита, хвърляйки всички сили, но не успя да превземе тази есен, показват съвсем различна картина. Там има концентричен пръстен от укрепления. Той започва обширни минни полета, следва ров, достатъчно широк, за да спре настъпващите танкове и бронирани превозни средства, следван от бетонни прегради, известни като „драконови зъби“, и накрая пехотен окоп.

Има много причини, които обясняват очевидната неспособност на Украйна днес да се защити.

Според американски официални лица и военни експерти през цялата изминала година украинските власти може би са били твърде съсредоточени върху настъпателните си операции, за да отделят необходимите ресурси за изграждането на такива многобройни окопи и противотанкови ровове, каквито руските инженери изградиха от края на 2022 г. в южната част на страната.

Вероятно психологическият фактор също е изиграл роля, смятат американските експерти. Ако украинските сили бяха минирали силно определени райони, за да предотвратят руско настъпление, това би се счело от населението, че самите ВСУ не вярват, че ще успеят да проведат успешни настъпателни операции в същия район срещу руските войски.

Докато Москва започна да изгражда отбранителни линии в южната част на страната повече от шест месеца преди контраофанзивата на Киев, Украйна изглежда е започнала да планира изграждането на нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия е възложена на военните части, разположени в района, а по-отдалечените укрепления трябва да бъдат изградени от гражданските власти с помощта на частни изпълнители.

На районите в източната Донецка област, където се намира Авдеевка, „ще бъде обърнато максимално внимание“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември, като отбеляза „необходимостта от активизиране и ускоряване на изграждането на защитните съоръжения“. Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, компания, която анализира сателитни снимки и кадри от бойното поле в социалните мрежи, обаче заяви, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски.

Забавянето на изграждането на укрепленията означава, че сега украинските войски може да бъдат принудени да укрепват отбраната си под обстрела на руската армия, което значително усложнява задачата им.

Междувременно в подкаст, публикуван в YouTube, основателят на американската ЧВК „Блекуотър“ Ерик Принс призова да се сключи „грозен мир“ с Русия, като й се дадат Донбас, Крим и „всички останали райони, където местните не се считат за украинци“.

„Трябва да сложим край на тази война, защото сега Украйна се унищожава демографски. Тя вече сдъвква следващото поколение на живата си сила, което са невъзвратими демографски щети, които няма да има с какво да попълни. В Украйна има недостиг на хора, а отбранителният ресурс на Запада е жалък. Не можеш да победиш руската мечка в конвенционална война. Така че е по-добре да сключим грозен мир, отколкото да продължим да водим тази красива война“, каза Принс.

Запитан от водещия какво има предвид под „грозен мир“, основателят на Blackwater отговори: „Замразяване на бойните действия, изравняване на фронта и приемане. Нека руснаците си запазят Крим, Донецк, Луганск, нека си вземат ако щете и всички останали райони, където местните не се считат за украинци. Американският данъкоплатец изобщо не е длъжен да дава на Украйна още сто милиарда долара. Особено след като там има значителна корупция. И още повече, че така или иначе няма никакъв резултат“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Зеленски е близо до издаване на заповед N227, „ни шагу назад“ и действията на ренегата Сирски го показват.

  2. Той не е ренегат, а родоотстъпник, което е многократно по-лошо.

  3. Пари, пари и пак пари. Пасков излезе прав, че Ковид не засяга хората, а животните, Ковида върху хора, е изкуствено създаден вирус, с цел да се налапат с пари някои фармацевтчни гиганти:

    „Профессор эпидемиологии Йельской школы общественного здравоохранения Харви Риш – о том, что коронавирус был создан США как биооружие: Мы все знаем, по крайней мере косвенно, что вирус, который просочился из Уханьского института вирусологии осенью 2019 года, содержит уникальную 19-нуклеотидную генетическую последовательность, которая также присутствует в патентах компании «Модерна» от 2017 года и в различных других биологических и шпионских разведывательных данных. Этот вирус, Covid-19, существует потому, что он был биоинженерным. Это была безрассудная работа в Уханьском институте вирусологии, которая финансировалась Национальным институтом здравоохранения через альянс EcoHealth, путем отмывания денег, а также крупные гранты Министерства обороны США и Агентства США по международному развитию.
    Эту работу и утечку Уханьского института вирусологии я считаю плодом нашей индустрии биооружия, которая на протяжении последних 70 лет вела секретные и гнусные разработки биологического оружия. Признание возможности случайного или преднамеренного распространения инфекционного агента, способного убить большое количество людей, привело к заключению Договора о биооружии от 1975 года, который подписал президент Форд. Договор запрещает разработку наступательного биооружия. Однако в договоре есть одна лазейка: разрешается разрабатывать небольшие количества наступательного биооружия для проведения исследований по созданию вакцинных контрмер.
    Этой лазейкой и пользовалась наша индустрия биооружия на протяжении последних 50 лет. Теперь перенесемся в 2019 год. За последние десятилетия промышленность по производству биооружия потратила многие миллиарды долларов на все свои работы по созданию наступательного биооружия. Поэтому моя гипотеза, то, во что я верю, заключается в том, что и сокрытие происхождения вируса, и принудительная вакцинация всей планеты были организованы для защиты целостности индустрии биооружия.“

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *