Нови Разкрития на Божков: Борисов и Горанов ме принудиха да им дам 240 млн. лв. чрез фиктивна реклама в Нова тв на Домусчиев!

Днес, 18 май, Васил Божков публикува в страницата си във Фейсбук паметна записка, написана саморъчно от него и подписана от Кирил Домусчиев. Божков твърди, че под натиска на премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов се е срещнал с Домусчиев и е подписал договор за реклама с Нова тв, която по това време вече е собственост на Домусчиев, както и с футболния му клуб „Лудогорец“. В паметната записка е написана сумата от 20 млн. лв. без ДДС, която Божков ще даде за реклама на Нова тв за срок от десет години. В замяна е ще получи пълен „съпорт в Държавната комисия по хазарта“. Сумата от 20 милиона очевидно е на година, защото в публикацията във Фейсбук Божков пише, че няколко дни след като е подписал тази записка „част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС. Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа.“ Сумата, записана в паметната бележка от 20 млн. лв. без ДДС, умножена по 10 години прави и сумата от 240 млн. лв. с ДДС. Ето и пълната публикация на Божков във Фейсбук.

Ето какво пише в профила си във Фейсбук Васил Божков:

Това е паметна записка от среща в кабинета на г-н Кирил Домусчиев, проведена на 10.7.2019 г. Тя бе осъществена под натиска на г-н Борисов и Влади Горанов. Почеркът е мой, а подписите – на Кирил и мой.

По-късно (01.08.2019 г.) част от поставените условия, за да съществува бизнесът ми, бяха оформени в непазарен договор между „Национална лотария“ АД, „Ню геймс“ АД и „Нова броудкастинг груп“ ЕООД за 240 000 000 лева с ДДС.

Дали е рекет, изнудване, корупция, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение – ще преценят компетентните институции. В България и Европа.

_____________________

ПАМЕТНА ЗАПИСКА

1. 20 000 000 лв. (без ДДС) договор за реклама. Десетгодишен с три години предизвестие за прекратяване.

2. Ако НоваТВ загуби рекламодатели в хазарта ги компенсира с други подобни в размера на загубените договори в НоваТВ или в „Лудогорец“.

3. Пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране бизнеса и
спазване законите на РБ.

(К. Домусчиев – 10.07.19) (В. Божков – 10.07.19)

Паметната записка между Божков и Домусчиев

Припомняме, че този скандален договор за реклама в „Нова телевизия“ се коментира отдавна в медийните среди. Когато през април 2018г. Валери Симеонов внесе идеите си за забрана на рекламата на лотарийни билети, Божков спря договора за реклама на „Национална лотария“ за няколко месеца (официалният период не е известен). Тогава от фирмата потвърдиха само, че е прекратен, защото имат „известни проблеми“ с медията и преговорят за нов.

Хипотезите бяха, че Божков използва това в преговорите да не бъдат приети законовите промени, но и че това може да намали цената на „Нова тв“ за следваща сделка с приемлив за властта купувач – тази на Келнер беше блокирана в комисията за защита на конкуренцията и по-късно той се отказа да я купи. През 2018г. КРИБ, чийто председател е Домусчиев се обяви против промените в хазартния закон.

По-късно рекламата на „Национална лотария“ беше възстановена, но запознати твърдят, че на по-ниска стойност от предишния договор, а част от проблема е бил, че медията по никакъв начин не изразила подкрепа към най-големия си рекламодател срещу идеите на Симеонов.

Паметната записка обикновено е текст, който може да закрепва някакво устно изявление, съдържание на водени разговори или преговори, както и израз на начина, по който авторите на документа считат, че трябва да се разбират изразените становища. Използва се както в дипломацията и политиката, така и в бизнеспреговорите.

Подписването на въпросната „паметна записка“ на 10 юли 2019 г. е интересно. По това време вероятно Божков продължава да има някакви проблеми с хазартния бизнес и гарантира договор за 10 години на вече притежаваната от Домусчиев – „Нова тв“. Сега той твърди, че това е станало под натиск на Горанов и Борисов. А в записката пише, че ще има „пълен съпорт в комисията по хазарта с цел урегулиране бизнеса и спазване законите на Република България“. Този „съпорт“ вероятно се очаква от Домусчиев, който е близък до властта – но дали и как може да гарантира такава подкрепа, е въпрос, който ще чака отговор.

Само два дни по-рано (на 8 юли) Божков влезе на среща при премиера Борисов като собственик на „Левски“, заедно с брата на Кирил Домусчиев – Георги и Гриша Ганчев.

Тази част от сигнала, както я представя обвиняемият бизнесмен, идва след първата – две снимки на съобщения, разменяни с Владислав Горанов, които показваха как финансовият министър е давал указания към „девойката“ и „Сашо“, които Божков посочи като двама предишни председатели на комисията по хазарта – Мария Филипова и Александър Георгиев. Горанов отказа да коментира.

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че не си „причинил“ да ги чете, но прокуратурата няма да ги проверява, а премиерът Бойко Борисов след него заяви, че не виждал нищо лошо в тези разговори и тогава Божков не бил обвиняем.

В свой коментар по темата Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите и народен представител от БСП написа:

Тъй като някои от вас ме питаха какво според мен значи „пълен съпорт в ДКХ с цел урегулиране на бизнеса и спазване на законите на РБ“, ето какво чета между редовете:

1. Докато бях народен представител, някъде 2015-2016 при мен дойдоха представители на голям чужд хазартен оператор и се оплакаха, че ДКХ с години не им разглежда искането за лиценз, вероятно под натиск на местен играч. Това поведение на ДКХ Божков и Домусчиев наричат „урегулиране на бизнеса“.

2. Фирмите на Божков всеки месец са подавали декларации в ДКХ с обороти и платена такса, и те са приемани безпрекословно от комисията. Това, предполагам, ще е едно от доказателствата на Божков при обжалване на актовете на НАП. Това се нарича „спазване на законите на РБ“.

3. Поради многобройните си дейности в хазарта- казина, игрални зали,лотарии, офлайн и онлайн хазарт, Божков постоянно е имал текущи казуси за решаване. Това се нарича „пълен съпорт в ДКХ“, което пък значи „пълен съпорт на Горанов“, след като той го праща в ДКХ.
Разбира се, ще го замажат и покрият.

Защото тръгне ли си Горанов, си тръгва и Борисов.

А те са ни по-скъпи от 700 млн.лв.

Георги Кадиев, Фейсбук

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Ето къде са парите на българите с които разни боклуци,хайлязи и лайняни пръчки си играят сякаш са жълти стотинки! такива само бай Тодор ги оправяше като ги въдворяваше в Белене.

  2. Две финансови акули си разменят комплименти. Никой не знае колко от това са намазали Бойко и Горанов.И двамата, както и покровителите им са затвора.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *