Нинова с документи: Правителството е поело ангажимент срещу частичния Шенген да приемем „неограничен брой мигранти“

„Не става дума за 500, за 6000, става дума за неограничен брой, по който страната ни няма право на мнение. Нашите управляващи са се съгласили на това – незабавно да бъдат върнати на наша територия всички кандидати за убежище, които са влезли в ЕС през България и Румъния“, добави тя.

Нинова представи Протокол към решението на Съвета на ЕС за влизането на България в Шенген по въздух и вода, според който документ страната ни е поела ангажимент за „незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, които са влезли в ЕС от териториите на България и Румъния“. 

Тя заяви, че правителството ни е излъгало и е поело този ангажимент, при който страната ни няма да има никакво право на мнение по отношение на броя на хората, които ще дойдат тук. „Става въпрос за неограничен брой мигранти“, добави Нинова. 

На нас ни се полага пълноправно членство по въздух, вода и суша в Шенген. Това, което направи правителството, оценяваме като предателство на националния интерес, посочи Нинова. 

Нинова припомни позицията на БСП, според която България е изпълнила условията за пълноценно присъединяване към шенгенското пространство още през 2011 г. Ние сме пълноправен член на ЕС, не бива да се гледа на нас като на втора ръка хора или втора ръка държава, полага ни се пълноправно членство по въздух, вода и суша, добави лидерът на левицата. 

По думите ѝ това, което е направило правителството на ГЕРБ, „Продължаваме промяната – Демократична България“ с подкрепата на ДПС е „предателство на националния интерес“ и в ущърб на националната сигурност на страната ни. 

Нинова коментира, че са изчаквали да излязат официалните документи – Решението на Съвета на ЕС, както и Протокол към решението на Съвета, в който са описани конкретните ангажименти, които е поела нашата страна. Нинова посочи, че става дума за незабавно връщане на всички кандидати за убежище, които са влезли в ЕС през България и Румъния, в срок от три дни от заявката, България трябва да даде отговор, а в срок от един месец незабавно да ги приеме, без никакво право на възражение относно броя на хората, които ще дойдат тук.

„Не става дума за 500, за 6000, става дума за неограничен брой, по който ние нямаме право да взимаме отношение. Нашите управляващи са се съгласили на това – незабавно обратно приемане на всички кандидати за убежище, влезли в ЕС през България“, добави тя и подчерта, че в текста се посочва, че за това не трябва да има каквито и да било ограничения, най-вече що се отнася до броя на хората, които ще бъдат приети. Трябва да бъдат приети обратно в срок от един месец, като това се отнася с особена сила за кандидатите за убежище от Сирия и Афганистан, допълни лидерът на левицата.  

Нинова припомни и за изказването на председателя на Държавната агенция за бежанцитеМариана Тошева, че системата „Дъблин“ не работи успешно, особено при миграционен натиск, и че по данни на агенцията бежанските центрове в страната ни са запълнени към 72%. 

Правителството излъга българския народ, внасяше дезинформация. България незаслужено получава оценка на второстепенна държава членка на ЕС. Влизането по въздух и вода не ни помага, защото хиляди камиони със стока ще чакат по сухопътните граници, а българската икономика ще продължава да губи 1 млрд. лв. годишно от този факт, коментира Нинова.  

Тя бе категорична, че с приема на неограничен брой бежанци получаваме огромен риск за националната сигурност. Тя припомни, че през 2018 г. има прието решение на Народното събрание, което до ден днешен никой не е отменил. Според това решение се задължава Министерският съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. 

Нинова попита управляващите защо заобикалят или нарушават решение на Народното събрание и попита Бойко Борисов в качеството му на председател на Комисията по външна политика  променил ли си е мнението по отношение на това решение. 

„БСП за България“ ще внесе днес искане за изслушване на министър-председателя Николай Денков и външния министър Мария Габриел, където ще зададе въпроси на управляващото мнозинство от ПП-ДБ-ГЕРБ и ДПС относно националното предателство, което току-що е извършило съставеното и подкрепяно от него правителство.

Източник: БНР

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Съедиените щати ни подготвиха огромен подарък. След като киснаха 20 години в Афганистан за да го демократизират, след като побягнаха от там, че си и зарязаха оръжие за милиарди, подгониха хиляди емигранти към Европа.Тези измъчени хора, прокудени от страната си сега ние трябва да приемем, да ги изхранваме така, както не можем и нашите пенсионери. Радвайте се русофоби, вашата тъпота е безпределна. Ние си имаме и турска партия и затова трябва да мразим най- много нашите братя. Направхме най-големите бандити и престъпници на планетата наши съветници.

  2. Не бойте се деца за утрешния ден , защото във всяко зло има и нещо добро. На емигрантите не им трябва нова мизерия. Те търсят по-добър живот и дори да ги изпратят при нас , всячески ще се стремят отново да се доберат до западна Европа. Българина е креативен и ще им продаде българско гражданство и хоп воала отново във Франция (примерно) …..

  3. Лъжат ни за шенген. Лъгаха Турция за вслизане в ЕС 50 г. и накрая Ердоган се усети. Но нашите тулупи никога няма да се усетя или ги интересува само какво ще пткраднат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *