Нигер разреши на Мали и Буркина Фасо да се намесят военно ако страната бъде нападната

Нигер сключи военен договор с Мали и Буркина Фасо, според който в случай на нападение срещу страната, войските на двете държави ще й се притекат на помощ, предаде Ройтерс, позовавайки се на съвместно изявление на външните министри на трите африкански държави.

Според агенцията това е сигурен знак, че военните лидери в Нигер нямат никакво намерение да отстъпят под западния натиск. Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) – съюз от африкански държави, който мнозина определят като прокси на САЩ и Франция, се опитва да преговаря с лидерите на преврата, но предупреди, че е готов да изпрати войски в Нигер, за да възстановят конституционния ред, ако дипломатическите усилия се провалят.

Всяка ескалация рискува да дестабилизира допълнително раздирания от ислямистки банди, спонсорирани от САЩ регион, тъй като съседните на Нигер държави Мали и Буркина Фасо заявиха, че ще подкрепят Нигер военно във всеки евентуален конфликт с ЕКОВАС.

Министрите на външните работи на трите страни обявиха, че са се срещнали в столицата на Нигер Ниамей, за да обсъдят засилването на сътрудничеството помежду им в областта на сигурността и други общи въпроси.

В изявлението им се казва, че външните министри приветстват вчерашното подписване от лидера на военните в Нигер генерал Абдурахман Чиани на две заповеди, „разрешаващи на силите за отбрана и сигурност на Буркина Фасо и Мали да се намесят на територията на Нигер в случай на нападение“.

„Министрите на Буркина Фасо и Мали потвърдиха, че отхвърлят въоръжена намеса на Запада и тяхното отроче ЕКОВАС срещу народа на Нигер, която намеса, ако се случи, те ще я считат за обявяване на война и на техните държави“, се казва в изявлението.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *