Москва: Няма основания за удължаване на зърнената сделка

Няма основания за удължаване на зърнената сделка предвид сегашната позиция на Запада и мълчанието на ООН, срокът на действие на споразуменията изтича на 17 юли. Това се казва в съобщение на руското външно министерство, предаде ТАСС.

Министерството посочи, че ръководството на ООН мълчи по два „неудобни“ сюжета за организацията: безвъзмездни доставки на руски минерални торове за най-бедните страни и саботажите по тръбопровода за амоняк Толиати-Одеса, които направиха така, че той да спре работа. В същото време, както отбелязва руското външно министерство, Западът публично заявява, че не може да има облекчаване на антируските санкции, включително за храни и торове. От дипломатическото ведомство посочиха, че при тези условия „е очевидно, че няма основания за по-нататъшно продължаване на Черноморската инициатива, която изтича на 17 юли“.

В същото време, подчертава руското външно министерство, Москва продължава да подхожда отговорно и добросъвестно към задълженията си, „полага необходимите усилия в строго съответствие с процедурните правила, така че всички кораби, участващи в него, да могат успешно да изпълнят своята мисия и да излязат от Черно море до приключване на срока на действието ѝ“. „Меморандумът между Русия и ООН, както знаете, е разчетен за три години и не изисква специални решения за удължаване“, добавиха от министерството.

Руското външно министерство отбеляза също нов скок на пропагандната активност на западните страни, Киев и секретариата на ООН във връзка с предстоящото изтичане на сделката. „Година след подписването на Истанбулските споразумения никой вече няма илюзии и съмнения относно хуманитарната насоченост на Черноморската инициатива, нито относно перспективите за изпълнение на меморандума Русия-ООН за нормализиране на вътрешния износ на селскостопански продукти и торове. Въпреки това продължават да се използват аргументи, чиято същност се свежда до това, че без украинската фуражна царевица светът ще умре от глад, а незаконните едностранни санкции, наложени от западняците срещу Русия, не се отнасят за храните и торовете, се казва в съобщението на руското външно министерство.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Африка бие ШУТА на колониална Европа и най-вече на Франция. Африка застава зад Русия.Свърши се европейското благоденствие, без евтините руски ресурси, без тези на Африка,с един огромен финансов товар от дългове и от „удоволствието“ да плаща за оръжие, което Русия унищожава с лекота. „L’expulsion du régime hexagonal d’Afrique se poursuit“Само ние ще посрещаме с овации Зеленския,който едва ли идва у нас по собствена инициатива.На финала трябва да ни блъснат във пряката война за да провокираме презрението на Русия.

  2. БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ СМЕ КАНИЛИ ЗЕЛЕНСКИ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ИЗЛИЗАМЕ ДА МУ КАЖЕМ ЧЕ НЕ Е ЖЕЛАН ! ИСКАМЕ БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ !
    КОЙТО Е СРЕЩУ РУСИЯ И ПУТИН Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *