Лавров: Издръжката на фалирала Украйна натоварва още повече европейците и вдига инфлацията им

В интервю за списание International Life руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в момента няма никакви изгледи за преговори между Запада и Русия. По думите му западните спонсори на конфликта постоянно натискат своя васал – киевския режим да вдига залозите.

„Лицемерните призиви на западняците за преговори смятаме за тактически трик, с който те за пореден път се опитват да спечелят време през което изтощените украински войски да си отдъхнат и да се прегрупират, както и да получат нови оръжия и боеприпаси от Запада“, категоричен е Сергей Лавров.

Според министъра на външните работи на Русия „нищо в поведението на Запада, освен голите му изявления с намеци, не подсказва, че той търси мир“. Той допълни, че Русия постоянно е обвинявана, че уж не искала да участва в мирни преговори, а през това време всички мирни предложения от Москва „се отхвърлят с лека ръка“. Този подход на Запада е показателен, че той няма намерение да се споразумява с Русия за каквото и да било, каза министърът.

усия. Министърът подчерта, че принудителният отговор на руската страна е бил използван от „колективния Запад“ като претекст за преминаване към остра конфронтация с Москва, използвайки хибриден арсенал от средства.

Според Лавров колкото по-дълго продължава конфликтът в Украйна, толкова повече ще намалява интересът на западните страни към следвоенно възстановяване на държавата.

„Вярата им (на западните инвеститори) в крайния военен успех на Украйна и като цяло в запазването на тази държава в нейната сегашна форма и граници, отслабва все повече. Да не говорим, че Киев вече няма никаква способност да обслужва държавния си дълг“, каза той.

Външният министър на Русия подчерта, че неспособността на Украйна да плаща сметките си тепърва ще натовари жестоко европейските данъкоплатци. Според него това ще допринесе за ускоряване на инфлацията и влошаване на жизнения стандарт в европейските страни.

Министърът допълни, че според статистиката само през първата 1 година след началото на специалната военна операция помощта на западните съюзници за Киев е превишила цифрата от 160 млрд. долара, от които 75 млрд. долара са били преведени за военни цели. САЩ са отпуснали 113 млрд. долара на Украйна, което значи че всяко домакинство в страната е било ощетено с 900 долара. И това е отделно от дежурните 300 долара, които плаща всяко американско домакинство за обслужване на текущите дългове на САЩ, чийто общ външен дълг тази година надхвърли 33 трилиона долара, заяви ръководителят на руската дипломация. Лавров добави, че това е огромен товар за американските граждани в днешната трудна икономическа ситуация.

Източник: Lenta.ru

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *