Лавров: В „Азовстал“ има западни офицери и наемници

Киевските власти се опитват с всички сили да постигнат изтеглянето на блокираните в „Азовстал“ украински радикали, тъй като сред тях има голямо количество западни офицери и наемници. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианската телевизионна компания Mediaset.

„Ситуацията с блокираните в завод „Азовстал“ в Мариупол и упоритото, дори истерично желание на  Зеленски, неговия екип и западните му покровители да договорят изтеглянето на всички тези хора на сигурно за тях място на територията на Украйна, се обяснява с факта, че иначе би лъснала грозната за Запада истина – присъствието на наемници и действащи офицери от западните армии, които са се били рамо до рамо с украинските нацистки батальони“, каза ръководителят на руското външно министерство.

Лавров подчерта, че основната причина за специалната операция в Украйна е „засегнатият фундаментален интерес на Русия, касаещ нейната национална сигурност“. Според външния министър много преди 2014 г. Западът е овладял Украйна и е издигал управленски кадри според нивото им на русофобия.

„Тогава Западът започна да поощрява финансово онези инициативи, които назначените от тях украински правителства провеждаха, за да откъсват Украйна от Русия и максимално да я оразличат от нея. Преследването на руския език, забраната на руските медии, затварянето на рускоезичните украински телевизии, вестници и списания, които бяха 67 % от всички медии в Украйна, спирането на продажбите на всякакви печатни продукти на руски език – и от Русия , включително и тези, които се издават в Украйна. Затваряне на храмовете и саморазправата със свещениците на Руската православна църква, която е свещена институция, както за Русия, така и за Украйна, приемане на закони, които да популяризират нацистката теория и практика. Тези закони са налични, могат да се прочетат. Те бяха приети не за няколкото десетки хиляди бойци от националистическите батальони, а за цялата страна. Те са юридическото доказателство, че под западен диктат Украйна е била превърната в неонацистка терористична държава“, каза Лавров.

Руският външен министър обвини САЩ и Канада, че са обучили „неонацистки подразделения“, които са се включили в редиците на украинската армия, визирайки доброволческите батальони „Азов“, „Айдар“ и „Десен сектор“. Бойци от батальона „Азов“ все още се намират в завода „Азовстал“ в Мариупол.

Има публикации, „които потвърждават, че американски и особено канадски инструктури, някои от които са действащи офицери от НАТО, са играли водеща роля в подготовката на ултрарадикалните, открито неонацистки подразделения за Украйна“, добави руският външен министър.

Относно мирните преговори с Украйна, руският външен министър заяви, че украинският президент Володимир Зеленски непрестанно е променял позицията си, преговорите са били саботирани от страна на Киев.

Москва няма да позволи на Запада повече да „краде“ парите й, получени от продажбата на петрол и газ, добави руският външен министър. Той заяви, че чрез наложените санкции Западът е откраднал от Русия над 300 милиарда долара, които страната му е получила от доставки на газ и петрол за страните от ЕС. Това е станало възможно, защото „Газпром“ е бил принуден да държи парите си в западни банки, съгласно приетите от ЕС правила. „Решиха да „накажат“ Русия, като откраднат тези пари“, заяви външният министър. „Сега ни предлагат да продължим да им продаваме нашите нефт и газ, както досега, а парите от продъжбите да продължат да се съхраняват в техни банки… Така че когато решат, отново да си ги приберат в джоба“, отбеляза Лавров.

Сега Русия предлага схема на разплащане, при която доставките ни да се смятат за платени от европейските ни партньори едва след като бъдат конвертирани в рубли, „които вече не могат да бъдат откраднати“, добави той, като подчерта, че за западните купувачи нищо не се променя. „Те продължават да плащат сумите, предвидени в договора, в евро или долари, а конвертирането се осъществява след това“.

Русия никога не е прекратявала усилията си за избягване на ядрена война, заяви още пред италианската телевизия руският външен министър Сергей Лавров. „Западни медии интерпретират и представят погрешно“ думите ми, заяви той. „Русия никога не е прекратявала усилията си за постигане на споразумения, гарантиращи, че никога няма да се стигне до ядрена война“, подчерта външният министър.

Лавров отбеляза, че именно по инициатива на Москва президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън са подписали през юни миналата година в Женева съвместна декларация, че ядрената война е недопустима. Подобна декларация направиха през януари и петте ядрени страни, постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН.

В призива си да не се увеличават съществуващите рискове „имах предвид изявлението на украинския президент Володимир Зеленски на форума на НАТО, че Украйна е направила грешка, отказвайки се от ядреното си оръжие и до 1-2 години отново трябва да се сдобие с такова“, подчерта Лавров. Той напомни, че дни преди специалната операция на Русия в Украйна и полските лидери направили изявление, че са готови да приемат на своя територия американско ядрено оръжие.

Предстоящото честване на годишнината от победата във Втората световна война на 9 май няма да окаже влияние върху плановете на провежданата от Русия военна операция в Украйна, увери още в интервюто за „Медиасет“ руския външен министър. „Ще отбележим победата си тържествено, но темпото и скоростта на операцията в Украйна зависят от необходимостта да се намалят до минимум рисковете за мирните граждани и руските войници“, добави той.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. А вие къде спахте и продължавате да спите и се заигравате с „партньорите“ за добруването на няколко пършиви олигарха, вместо да наритате всички НПОта. Да спрете газ, нефт, суровини, да затворите украинско полската граница откъдето идват тонове оръжие и се дават безценни жертви.Те ви окрадоха парите, вие се чудите какви схеми да им измисляте за да продължавате да им доставяте газ и ресурси .Спрете да се лигавите с бандеровците и въведете ред в тази изконно руска територия от където е тръгнала руската държава. Проспахте промиването на мозъците на младите в собствената си територия. Белязания урод, вместо да гние в някой сибирски затвор, продължава да ви поучава от вилата си в Германия. Ако бяха израелци или китайци отдавна вече да са го изяли червеите.Продажните ви олигарси, продължават да грабят и изнасят всичко на запад. Предадохте най добрите си съюзници и зорлем ги набутахте в орбитата на кравария а сега ревете. Вземете се стегнете и въведете ред в собствената си кочина първо. Покажете уважение към себе си, за да ви уважават и другите.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *