Кои територии на Украйна ще станат руски

„Доволен съм от темпото на интеграция.“ Именно тази фраза сега произнасят много експерти и блогъри, коментирайки процеса на екстракцията (модерна днес дума) на Херсонска и освободените вече 70 % от Запорожка област на Украйна към Русия. Херсон вече е включен в руското интернет пространство (с цялата му информационна специфика), въвеждат се руски регистрационни номера на автомобилите, а телефоните се включват към руските мобилни оператори. Двата региона се интегрират в руското правно и образователно пространство. Истинската точка на незавръщане на тези два региона в пределите на Украйна обаче стана решението на Владимир Путин да въведе облекчена система за издаване на руски паспорти на жителите на областите Херсон и Запорожие.

Припомняме, че ДНР и ЛНР се движат към пълно интегриране с Руската федерация от няколко години и към момента вече почти цялото им население е с руски паспорти. В Херсон и Запорожие пунктовете за издаване на руски паспорти вече са готови и работят с пълна пара при огромен интерес от страна на местното население. Това решение на Путин даде увереност и сигурност на местните жители, че руснаците няма в един момент да се оттеглят, оставяйки ги на милостта на укронацистите – и че ако жителите на рускоезичните Херсон и Запорожие гласуват на референдум за присъединяване към Русия, това ще се случи със сигурност.

Всъщност единствените критики в руското общество към този закон е неговата териториална ограниченост. Някои твърдят, че списъкът на териториите, подложени на ускорен процес на екстракция (интегриране и завръщане в историческата родина Русия), трябва да включи също освободените земи на Харковска и Николаевска област, както и други източни и южни региони, все още контролирани от Украйна. В това твърдение, разбира се, има известна логика – жителите на Купянск, Волчанск (край Харков), както и на Снегиревка (край Николаев) трябва да бъдат убедени, че Русия е дошла при тях завинаги. Че тя няма да си тръгне, няма да ги остави на милостта на киевската хунта, няма да позволи да бъдат разкъсани от бандеровците – което ще им позволи без такива притеснения да сътрудничат на руската администрация. Знае се, че властите в Киев плашат със смърт всеки жител на освободените територии, който сътрудничи на руснаците.

Тази логика обаче е трудно приложима – как да отразим тази идея в законопроект? Ако в него се напише „всички освободени територии, то това не е юридически термин. Ако се напише „цяла Украйна“ – то ние нямаме нужда от масово раздаване на руско гражданство на хора, които все още не са готови за това.

Можете, разбира се в закона да се фиксират някои конкретни области. Може да се добавят руските и рускоезични Харков, Одеса, Николаев. Подобни формулировки обаче ще дадат на рускоезичните жители на Суми, Днепропетровск, Чернигов, Полтава сигнал да не се надяват на “екстракция“ в Руската федерация. Това означава, че нивото на подкрепа за руските войски, помощта на руската армия от местните граждански администрации, както и партизанската помощ под формата на подаване на информация за местонахождението на части на ВСУ, рязко ще намалеят. Което минимум ще забави специалната военна операция. Затова, разбира се, оптималното решение беше това, което беше прието – да се включи в програмата за ускорено паспортизиране и интегриране към Русия само на напълно освободената Херсонска област и на практически освободената Запорожка област. Останалите области ще бъдат включвани в процеса след тяхното пълно освобождаване.

Кой следва?

Никой не се съмнява в процеса на попълване на списъка. Нека бъдем честни – с поредица от всякакви преговори и опити за споразумяване със Запада имплантираната от него киевска хунта, Русия направи всичко възможно, за да запази украинската държавност и териториалната й цялост (в границите от април 2014 г.). Дори по време на военната операция, в началото Русия възнамеряваше само да преформатира тази държавност, като запази цялата територия на Украйна, призната от Москва и под контрол на Киев. Украинското ръководство обаче, под натиска на своите местни радикално-бандеровски и западни „приятели“ като Борис Джонсън, пое по пътя на демонтиране на своята държавност и се отказа от всякакви компромисни решения с Кремъл. Всъщност украинският режим, съставен от глобалистки наркомани и нацисти даде да се разбере, че ако след специалната военна операция все пак остане на власт, той не само ще продължи своя антируски курс, но и ще го задълбочи доколкото е възможно. .

Така че в тази ситуация въпросът вече не е за преформатиране, а за демонтажа на украинската държавност. А също и за спасяването на онези жители на Украйна, които: а) сами искат да бъдат спасени; б) които Русия може да спаси (все пак ресурсите й не са неограничени); в) които Москва е длъжна да спаси заради своите геополитически интереси.

Ако погледнете горната карта, днес минималното пространство, определено от руските генерали за спасяване, включва ДНР и ЛНР (в границите, признати от Русия), Херсон, цялата област Запорожие (включително все още неосвободената му столица), както и Николаев и Одеса. И тази композиция е съвсем логична. ДНР и ЛНР изстрадаха и заслужиха влизането си в Русия с осемгодишната си съпротива и многобройните жертви, които дадоха във войната с нацисткия киевски режим. Херсон и Запорожие не са просто населени с руски хора, не просто си сътрудничат с руските власти (вижте само колко жители се включиха в шествието на Безсмъртния полк на 9 май в Херсон, Мелитопол, Бердянск), но са и от стратегическо значение за сигурността на Крим. И не става въпрос само за сухопътния коридор към полуострова, а и (в случая с Херсон) за обезпечаването с прясна вода, което е жизненоважно за развитието на икономиката на Крим. И накрая, Одеса и Николаев са не само черноморското крайбрежие, но и сухопътен коридор към Приднестровската република. Без такъв коридор Западът лесно ще смаже и подчини територията на тази непризната република (където почти половин милион граждани на Руската федерация живеят, заобиколени от румънско-украинска среда и Русия е разположила хиляди свои войници да ги пазят).

Така всъщност, без освобождаването на тази причерноморска и приазовска дъга от Одеса на запад до Луганска област на изток, няма смисъл да се прекратява специалната операция. Но Русия задължително трябва да присъедини и още територии. Ако говорим а) за хора с руско мислене и б) за сигурността на Русия (например с цел да се умеличи разстоянието между Москва и враждебните НАТОвски територии, където могат да стоят ракети на НАТО), тогава задължително трябва да освободим и цялата Левобережна Украйна – всичко от дясната страна на река Днепър. Става дума за областите Харков, Суми, Чернигов, както и Полтава, Днепропетровск и десния бряг на Кривой Рог. На жителите на всички тези територии трябва да се даде възможност да проведат референдуми и да решат къде и в каква държава искат да живеят. Нещо, което никой никога в цялата им история не ги е питал. Сега за първи път ще имат възможност сами да избират.

Но с териториите, които са западно от Днепър, вече ще има въпроси. Житомир, Киев, Хмелницки – освобождаването им до голяма степен ще зависи от темпото на специалната операция и ресурса, който ще изхабим в нея. Тези области нямат жизненоважно стратегическо значение за Русия (освен може би Киев заради неговата символика). Колкото до Галичина – Лвов, Ивано-Франковск – то нека поляците „освобождават“ тези земи. Тогава, само тогава украинците – преди всичко тези, които са обсебени от идеологията на Майдана – ще усетят разликата между руските освободители и полските „освободители“. Между мечката, която смята украинеца за равни на нея, и хиената на Европа, за която украинците от векове са просто храна. Между интеграцията с Русия и превръщането на западните територии на Украйна в пространство за полско хранене.

Кеворк Мирзаян

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

14 коментара

  1. …алчността на Путин не знае граници… Путин е новият Сталин
    03/12/2022 T. J. Addington

    Стигнах до заключението, за мое раздразнение, че Путин е новият Сталин и точно както президентът Си Дзинпин връща Китай към времето на Мао, така Путин връща Русия във времето на Сталин. И в двата случая това са мрачни времена, когато мнозина са страдали несправедливо. Защо така предполагам? Помислете за следните факти от живота на Сталин.
    Тези, които не са съгласни със Сталин, плащат за това несъгласие с живота си, затвор (в Сибир) или мъчения. Същото се случва и при Путин. Той унищожи враговете си в Русия и в чужбина, хвърли хиляди хора в затвора и дори за изказване срещу настоящата война можете да получите 15 години в ужасни руски затвори. И като Сталин изглежда не го интересува какво мисли останалият свят.
    Путин, подобно на Сталин, прикрива действията си с предполагаемо законно „справедливост“. Отново и отново се отправят обвинения към политическите му врагове преди процеса, който е просто шоу.
    Подчинените не казаха на Сталин какво наистина мислят, страхувайки се за работата или живота си. Също така не изглежда, че хора, близки до Путин, са готови да му кажат истината, ако това означава несъгласие с него.
    Сталин беше готов да убива хората безразборно, за да постигне целите си, без ни най-малко угризения на съвестта. Той гладува населението на Украйна, убива милиони и разстрелва онези, които му пречат или, както смяташе, биха могли да му пречат. Путин използва същата тактика в Чечения, Сирия, а сега и в Украйна. Смъртта на хората не го притеснява. Обстрелът на болници, училища и жилищни райони е просто тактика на водене на война. Милиони бежанци не му пречат. Той ще направи всичко необходимо, за да постигне целите си. Без извинение и без най-малък намек на съвест. И в действията на Сталин, и в действията на Путин има безмилостност, която се противопоставя на логиката и човечността.
    Путин, подобно на Сталин, е лъжец до сърце. И двамата вярват, че колкото повече лъжете, толкова повече населението ще приеме тези лъжи. И в много случаи това се случва. Не можете да повярвате на нищо, което Путин казва, а същото се отнася и за Сталин.
    Сталин строго контролираше медиите, за да гарантира, че неговата партийна линия е единствената линия, която предоставя информацията до хората. Путин прави същото – той по същество затвори всички независими медии в страната, като приема закони, които лъжат за войната, страната или нейните лидери. Разбира се, определението за лъжа е нещо, което Путин не иска да чуе.
    Путин вижда себе си като цар – всемогъщ владетел, който винаги има последната дума и с когото никой не смее да спори. Въпреки че Сталин не се е смятал за цар, той постига същия резултат, като безмилостно елиминира всички съперници. Путин, подобно на Сталин, е зает със собственото си наследство и власт.
    И двамата бяха и остават дълбоко подозрителни към хората на вярата. Сталин затваря църкви и затваря или убива пастори. Путин ангажира и ангажира Руската православна църква за свои политически цели и направи живота на евангелските християни много труден. Православната църква е сключила „дяволски пакт“ с Путин и получава парична изгода от тази сделка (или я получава, докато рублата не се обезцени). Евангелските християни, които не сключат такава сделка, са преследвани, отказват им се разрешение да строят къщи за поклонение или им е отказана възможността да служат, както желаят.
    И Сталин, и Путин се характеризират с пълна липса на чувство за справедливост. За тях това не съществува. Това, което има значение, е грубата сила. точка Всеки и всичко, което стои на пътя на тази власт или на тяхната лична воля, може да бъде пожертвано по негова воля.
    Това, което характеризира и двамата мъже, е пълното им пренебрежение към това, което светът мисли за тях. Освен че искат да се страхуват, те са готови да участват във военни престъпления, убийства, корупционни съдебни процедури и използване на груба сила, за да постигнат своя път, независимо от общественото мнение. Изисква се много студено и безмилостно сърце, за да се стигне до тази точка, но точно с това имаме работа.

    • Светът се глобализира, по желание на хората или не. Малките държави или трябва много успешно да лавират около интересите на големите или трябва да градят федерации и конфедерации, между съседи и родственици. Русия е огромна. Опитът от демокрацията в деветдесетте, а и първите години след революцията показва, че без силна власт, ще се разпилее на парчета. Методът „мърдай в рамките“ е единственият възможен за големите държави. Утре ще гледаме разпадането на САЩ, където демократите разбиха полицията, а искат да забранят оръжията. Това ще е взрив, по-ефектен от Йелоустоун. Ще имаме време да обсъждаме, коя организация е по-добра, макар опитът от Римската империя да е наличен, изучен и ясен.

    • Ало платен трол ли си, какво си. В тази медия такива русофоби нямат работа. Няма и смисъл да се ограмотява едно абсолютно зомби. Бъди здрав.

  2. Всъщност, ако погледнем на историческите факти след 1917 г. ше видим, че това, към което се стреми Путин е да върне дадената територии от Руската империя на Украина през 1922 г. от Ленин – така наречената Новорусия. Ако погледнем в исторически план Украина преди 1654 г. е била една територия в имперска Русия, наречена Запорожкая сечь, горе-долу колкото България. Няколко руски царе са подарявали територии от своята държава и така се е разширила територията на първата Украина. Последно и Сталин 1939-1940г. им е подарил Галиция. Освен това през 1954 г. Хрушчов им подарява и Крим.
    https://bgr.news-front.info/2022/05/22/ukrajna-nyama-da-se-zapazi-v-nastoyashhite-si-graniczi/

  3. Драги ми Антипиромане,много дълъг пост си направил, а русофобията ти прелива от него.Не си сам,като теб има хиляди.Огледай повече источници, чужди независими, имаш гогъл за превод, виж какво са казали Ванга и други, може пък да ти се отвори мозъчето, пожелавам ти го.Русия няма нужда от повече територии,но Щатите и Англия държат да запазят хегемонията си,за да я поддържат със стотици военни бази на чужда територия.Ако не си чул за войните на Щатите в страни на хиляди километри от границите си като защита на интересите си, значи си пълен въздух, даже не под налягане. Ако все пак не можеш нищо да вденеш, естествено е, човек умира с това, което природата е сложила в черепа му.

  4. Ако Орбан се беше появил в нашия политически зоопарк, можем да сме сигурни, че щеше да бъде не само оплют,не само провокиран,щеше да бъде унищожен,досущ както този, които празнуваме днес.И знаете ли защо, защото тъпотата,подлостта и продажността са основни параметри на много нашенци.Ние продължаваме да поддържаме две абсолютно фиктивни партии, ПП,ИТН,ДБ. Партии без идеология, без национална отговорност, роби на доказан слугинаж, роби на „синегрията“така необяснимо прокламирана и от държавния глава.Когато един генерал предава армията си тя няма просто никакви шансове.А Радев не ни предава, той само утвърждава колониалната ни зависимост, която крещи с всяка дума и на тези две момчета изникнали от нищото, но верни на лудостта си.

  5. КОЛЕВ ВАШАТА ОЦЕНКА Е НАЙ ТОЧНА БЛАГОСЛОВЕН ДА СТЕ ИМАТЕ НАРОДНАТА НИ ОБИЧ

  6. Русофобите са болни хора. Но ще ги излекуваме скоро! Такива плоскоземци като антипироман-а само лоботомия или трепанация ги оправя, че да спрат да леят помия. Слава на Россия!

  7. Русия, да взима цяла Украйна, и нито педя по-малко, иначе пак сама ще си създаде огромен, този път нерешим проблем, за в бъдеще!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *