Китайски анализатор: Русия ще спечели битката за Украйна и ще победи САЩ при едно-единствено условие:

Китайския политолог Цзин Цанжун: Русия ще разгроми САЩ в Украйна и ще сложи край на Западната империя само ако се справи със западните санкции

Русия има всички шансове да спечели конфликта в Украйна и с това да сложи край на Американската империя, пише авторитетния китайски политолог Цзин Цанжун в статия за най-големия вестник в Поднебесната – „Гуанча“. Единственото, което е необходимо на Русия за целта, е да се справи със западните санкции, инициирани от САЩ. Тогава Москва ще получи предимство и ще отвърне на удара на Америка. Удар, от който тя няма да се съвземе.

Възможна е ескалация на бойните действия

Конфликтът между Русия и Украйна все още е в разгара си и има голяма вероятност през 2023 г. да продължи да ескалира, вместо да приключи. Светът трябва да обърне голямо внимание на това, защото рискът от ескалация наистина нараства, а това със сигурност ще засегне безопасността на цялото човечество.

Ескалацията на украинския конфликт може да върви в две посоки: първо – към екстериториална ескалация, тоест военните действия могат да се пренесат извън границите на Украйна.

На 29 декември украинска зенитна ракета С-300 падна на територията на Беларус, по-рано друга зенитна ракета падна на територията на Полша. Киев първоначално твърдеше, че Москва е виновна, но малко по-късно американците заявиха, че има доказателства, че ракетите са били изстреляни от украинска страна.

Но ако на някакъв етап от този конфликт руски ракети ударят територия на НАТО, вероятността конфликтът да ескалира в пълномащабна война ще се увеличи.

Второ, ескалацията може да се прояви в промяна на характера на конфликта от конвенционален към ядрен.

В случай на официална намеса на Северноатлантическия алианс не може да се изключи реален риск от ядрена война. Изводите са следните: първо- конфликтът със сигурност ще продължи още дълго време, и второ- може да се стигне до ескалация.

Повечето анализатори считат, че най-облагодетелствани от този конфликт в момента са САЩ. И действително, изглежда засега те са основният и май единствен печеливш.

Изглежда, че плановете им, залагайки конфликта в Украйна, засега се реализират:

Германия има силна промишленост, а Русия е богата на ресурси и военна мощ. За САЩ евентуалният съюз между тези две евразийски сили е голямо предизвикателство и забивайки клин в Украйна, те работят да не допуснат това съединение. 

Специалната военна операция на Русия, предизвикана от Вашингтон, шокира Европа и сега САЩ използват това, за да неутрализират дори шанса за „сближаване между Русия и Германия“.

Друга стратегическа полза за САЩ от украинския конфликт е по-нататъшното укрепване на контрола им над Европа.

Стратегическата автономия на ЕС вече е силно отслабена, а зависимостта му от Америка се засилва.

Съединените щати получиха икономически ползи: лишени от евтините руски енергоресурси, европейският капитал и индустрия в момента с бързи темпове се местят в САЩ, а американските енергийни продукти завладяха европейския пазар. Те са малко като количество и с твърде висока цена – което обрича повечето останали в Европа индустрии на бавна смърт.

Разширяването на НАТО на изток към Украйна прекрачи «червената линия» на сигурност на Русия и тя оказа яростна съпротива.

Твърдият отпор на Москва докосна чувствителната точка на Вашингтон и затова Америка също контраатакува яростно. Ако не се пребори за разширяването си към Азия, американската империя загива.

От само себе си се разбира, че подивелите от ярост и силно притеснени за имперското си съществуване САЩ биха искали лично да изпълнят „наказателната мисия“… Но Русия има ядрени оръжия, така че САЩ използват две други средства за потискане на Москва: прокси войната с украински ръце и икономическите санкции.

Руският народ има няколко характерни национални черти: не е особено агресивен и е склонен да проявява удивителна търпимост, дори когато е притиснат в ъгъла.

Това често се случвало по време на войните срещу Русия в историята – отначало Русия реагира мудно и създава у врага си впечатлението, че всеки момент ще капитулира, дълго време „гори в огъня“… но накрая врагът бива „сварен жив“. Русия, макар и със закъснение, но винаги удря врага си със страшна сила.

Считам, че ако Вашингтон не се осмели да участва лично в конфликта, а продължи да се крие зад Киев, то Москва най-вероятно в крайна сметка ще постигне своето и ще изпълни всички свои цели, които е заложила в СВО.

Що се отнася до икономическите санкции, считам, че Русия има големи шансове да ги преживее. Има четири основни причини за това:

Първо: Русия има огромни природни ресурси.

Русия има най-голямата територия в света, огромно количество обработваема земя и не й е никакъв проблем да се осигури с храна. Тя е най-богатата страна на природни ресурси, има вторите по големина запаси от нефт и първите от газ в света. Тя е най-големият износител на природен газ. Освен това Русия има много полезни изкопаеми.

Само в тази страна, единствената на планетата, можете да намерите всички елементи на периодичната таблица.

За сравнение, в Китай липсват около 1/3 от елементите, а също и в САЩ… да не говорим за другите страни.

Второ: Западните санкции срещу Русия са ограничени, към тях са се присъединили само 60 държави.

Има два основни икономически блока, които налагат санкции на Русия: единият е САЩ, а другият е Европейският съюз. Вторият обаче се оказа твърде зависим от руските енергоресурси и е на път да фалира.

Други сили като Япония и Южна Корея също участват в ограниченията, но техните забрани не са особено ефективни. Понастоящем изглежда, че единството на ЕС е крехко и в дългосрочен план ако не иска да изчезне от икономическата карта на света – ще трябва да се откаже от санкционните мерки срещу Русия.

Трето, китайско-руската търговия върви добре.

Китай остава политически неутрален и здрава икономическа опора на Русия. Китайско-руската търговия расте с високи темпове. Докато двустранните връзки между двете страни укрепват все повече, Москва получава от Пекин икономическите ресурси, от които се нуждае.

Много добри и ползотворни икономически контакти Русия има и с Индия, с Иран, с арабските държави… с почти цяла Азия

Ако Русия преживее западните санкции, натискът ще се оттласне от нея и ще се прехвърли върху самите САЩ, които с всеки изминал ден все повече изчерпват ресурсите си на световна сила. Ще рухне глобализма – основата, върху която стъпва благосъстоянието на днешна Америка. Самата същност на нейната система ще бъде засегната, което означава, че Империята САЩ и целият световен ред, наложен от нея на планетата, ще се срутят в кратки срокове.

Източник: в. Гуанча, Китай

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Скандално стана ФАР НА ИСТИНАТА. Не спирам да го препоръчвам там където мога да драсна няколко реда.

  2. Изказаните тези са напълно верни. Нито една от тях не може да се пренебрегне в каквата и да било степен – ще пострада незабавно обективността. Бих се позволил да добавя към изказаното още нещо. То е свързано с руската наука. Научните постижения на Русия са водещи едва ли не във всички области. Научната мисъл в Русия е един безкраен океан на знания, на открития, на нововъдеведия от полза за индустрията и за всеки човек. Това не мчоже да се пренебрегне. Да има изтичане на специалисти и учени но на тяхно място се появяват веднага нови. Политиката на привличане на младите и переспективни дейци в Америка и Европа има за Русия и положително въздействие – засилва се култивирането на нови научни дейци на нови научни разработки на нови открития. Темпът на този вътрешен процес, който е напълно независим от каквита и да било санкции е убийствен за Америка. Всички знаят за хиперзвуковото оръжие – но само то ли е ? Кой знае със сигурност отговора на този въпрос? Да сте чували за геофизичните опити на Русия и военното им приложение ? И не е само това – има и още и още! Руската наука е непобедима,Русия е непобедима – редица социопати са се мъчили да се наложат над Русия. Резултатът е ясен и такъв ще бъде винаги.

  3. Стана много еднополюсно – гледам западни филми, гледам руски и – предпочитам и двата варианта, при това руските са добри.

    Сега – трябва да съм западно-мислещ, еми – не става, мога няколко дни и не мога напълно.

    Предпочитам си родното, а какво е то – и аз не знам.

  4. За пореден път Западът рути Русия. Изходът е исторически обусловен.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *