Какво става в България? Бият бебе, втора родилка почина!

родилка ПреславаРодилка е починала тази нощ в  Добрич. За фаталния случай потвърди и директорът на МБАЛ в града д-р Трифон Йорданов.

Жената е приета по спешност в болницата около 17,30 ч. След 40 минути екипът вече е бил в операционната и е направено секцио. Операция е протекла нормално и жената е закарана  в интензивните стаи на АГ-отделението.

Около 23 часа тя получила остри болки в гръдната област и задушаване, след което припаданала. Екип от реаниматори повече от час са правили опити да възстановят сърдечната й дейност, но без успех. Смъртта е настъпила в 1 часа и 11 минути.

Бебето е живо. То тежи над 3 килограма, но никога няма да види майка си.

Работната хипотеза на д-р Трифон Йорданов е, че причина за смъртта е белодробна емболия. Той обаче каза, че окончателната диагноза ще се разбере след аутопсията.
Кошмарно е, че случаят е като две капки вода с този в частната болница „Д-р Щерев“, където почина Преслава Първанова. Тя също роди здраво дете с планирано секцио, а на другия ден почина внезапно от белодробна емболия.

Лекарите странно мълчат и не дават обяснения защо в България половината родилки лягат под ножа, без да имат медицински причини и показатели за оперативно раждане. Не е тайна, че секциото струва много повече и така се източва здравната каса. Гинеколози твърдят, че цезаровото сечение се правело по желание на бъдещите майки, а те от своя страна твърдят, че винаги им казвали, че имат я тесен таз, я други проблеми и им казвали на ухо, че ще е по-добре да извадят бебето оперативно, за да няма засечки. Има и капризни дами, които не искали и дума да чуят сами да се напъват.

Въпреки това  у нас е крайно време да започне обществена дискусия за секциото и да се обяснят опасностите от него. Две починали родилки за две седмици е зловеща статистика, която показва докъде е стигнало здравеопазването ни в името на парите. За всяко секцио се взимат около 2000 лева, а понякога и повече.

/На снимката е Преслава, която е направила първото и последното си фото с починалата си дъщеричка/

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Когато здравеопазването се превърне в търговия – това е резултатът. Здрав човек да тръгнеш да го режеш, когато може да си роди нормално, това е ненормално и неморално!

  2. Жената е създадена да роди по естествен път. Кощунство е да се печели от насилствени и безсмислени операции

  3. Как родих преди 40 години? Влязох в 22ч30 в МА-София за първо раждане…Поставиха ме на гинекологичен стол и ме обръснаха … нямах много косми-бях само на 19 години-и се попитах защо-но без коментар…така трябвало…Качиха ме в някаква зала с около тридесетина легла и ми казаха : ще лежиш на това легло докато работата напредне…Казах им – имам силни болки-ще ме види ли лекар…Ти няма да родиш скоро сега дойде – ей тая дето я чуваш вика от три дни – ми отговориха…23ч15 – Боли ме – ама мнооого!- Срам ме е да викам – никой не ме бие и никога не съм бита – никога не съм чувала някой да вика… – А в мен бебето напъва! – Искам го да излезе, но не знам как да си помогна…- и то го иска! Минава по пътеката една акушерка след около 30 час – имаха рожден ден и всеки 1/2 час минаваше по някой по пътеката между леглата…- Вдигам ръка-като в училище и се опитвам да привлека вниманието й – моля Ви! – Елате ме вижте -бебето много напъва…Идва тя и пита – изтекоха ли ти водите? – Не, – казвам – нищо не е изтекло… Идва тя с една огромна ножица – и спуква водите–ох!-нещо ми олекна – 00ч20 : пак много ме боли и е така…акушерката минава… рожден ден имали… – Викам я отново да ме погледне – моля Ви наистина много ме боли… – Ма! Ти нали преди два часа дойде какво искаш – ще чакаш : Но идва и ме поглежда – Господи! Ставай ще раждаш! – Качва ме на висока маса и идват лекари : дишай-не дишай-напъвай-задръж и хоп-бебето се роди! 00ч50 – имам син! – Един от докторите ми каза – юнак българка – беше чужденец и аз му бях благодарна…Готова си! – каза лекарката скрила глава между краката ми – нямаш разкъсвания и никакви шевове! – Ако бебето е добре ще те изпишем след два дни!…Истина беше – бебето беше добре, аз също : родих посред нощ, бяхме един ден в болницата и на втория ден около 10ч сутринта и пред комисия от трима лекари чакам за преглед – Много добре!- каза една докторка : акушерка се приближи до мен и изпръска една бутилка от „веро“ с някаква течност във влагалището ми – за дезинфекция каза тя – и… – Слизай – готова си! – Слязох и тази течност предизвика за около 2-3 минути приятно захлаждане–после около 2-3 часа вътрешностите ми изгоряха от ужасно парене…Бяха ме дезинфекцирали …с йод и спирт…Днес само мисълта за това – ме изгаря! Останах само е един син! Уплаших се от раждането…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *