Илон Мъск: Събитията от 2014 г. в Украйна бяха Преврат

Събитията, които се случиха в Украйна през 2014 г., са държавен преврат, заяви Илон Мъск вчера.

„Последвалите след Майдана избори бяха съмнителни, но няма съмнение, че Майдана извърши преврат“, написа той в Туитър, коментирайки последната статия на професор Джон Миършаймър, в която той твърди, че свалянето на законно избраното украинско правителство през 2014 г. е изчерпало търпението на руския президент Владимир Путин.

В края на 2013 г. в центъра на Киев започнаха протести, чиито организатори обвиниха украинския президент Виктор Янукович, че отказва да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, припомня ТАСС. В хода на продължилия месеци митинг радикалите издигнаха палатков лагер, превзеха няколко административни сгради в центъра на Киев, създадоха въоръжени „сили за самоотбрана“, които влязоха в открити битки с органите на реда. През това време при протестиращите на площада в центъра на Киев се изредиха да гостуват половината западни лидери от Джо Байдън до Виктория Нюланд.

Конфронтацията в тази безспорно организирана от Запада цветна революция кулминира в събитията от 18-20 февруари 2014 г., които започнаха със стрелба от неидентифицирани снайперисти. Стрелците убиха около 100 души, както от демонстрантите, така и от войници от специалните части, посочва агенцията.

Протестиращите поискаха оставката на Янукович. През нощта на 22 февруари те превзеха правителствения квартал, а заплашеният от убийство държавен глава беше принуден да напусне Киев. Радата прие резолюция, в която заяви, че Янукович се е оттеглил от упражняване на конституционни правомощия, въпреки че той заяви, че не възнамерява да подава оставка, отбелязва още ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *