Израел спира да издава визи на представителите на ООН заради позицията на генералния секретар. Иска Гутериш да се извини или да подаде оставка

Израел ще откаже да издава визи на представители на ООН заради позицията на генералния секретар Антонио Гутериш относно палестинско-израелския конфликт. Това заяви постоянният представител на еврейската държава в световната организация Гилад Ердан. Той призова Гутериш да се извини незабавно или да подаде оставка, съобщава ТАСС. 

„Заради изявленията му (Гутериш) с днешна дата ние отказваме да издаваме визи на представители на ООН“, каза Ердан по армейското радио Galei Tzahal.

Постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан призова генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш да напусне поста си. Той твърди, че позицията на генералния секретар на ООН по палестинско-израелския конфликт не му позволява да заема тази длъжност. 

„Генералният секретар на ООН, който проявява неразбиране за кампанията на масово убийство на деца, жени и възрастни хора, не е годен да ръководи ООН. Призовавам го да подаде оставка незабавно“, написа Ердан на страницата си в социалната мрежа X ( по-рано Twitter).

На свой ред израелският външен министър Ели Коен, който във вторник взе участие в открит дебат в Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Близкия изток, заяви, че с оглед на настоящата ескалация на палестинско-израелския конфликт отказва лични срещи с Гутериш. По време на речта си той разкритикува генералния секретар на ООН и заяви, че организацията ще се изправи пред „най-мрачните времена“ в своята история, ако световната общност не подкрепи сега Израел в борбата му срещу палестинските радикали от Хамас.

По-късно Ердан заяви пред репортери в ООН, че подкрепя решението на Коен. Израелският пратеник заяви, че през трите си години в централата на ООН в Ню Йорк е „усетил пристрастието на генералния секретар“ по палестинско-израелския въпрос. „Говоренето на празни думи не е достатъчно. На него [Гутериш] не му пука. Наистина не му пука за страданията на израелските цивилни граждани“, заяви израелският дипломат.

Посланикът обясни, че особено възмутителни за Израел са забележките на Гутериш по време на дебата в Съвета за сигурност във вторник, когато той отбеляза, че нападението на Хамас срещу Израел „не е станало във вакуум, за него си има причини“ и една от тях е окупацията, на която вече 56 години Израел е подложил земите на палестинците в Газа и Западен бряг.

„Това е нещо неразбираемо за всяко достойно човешко същество и за всеки един от нас. Г-н генерален секретар, ООН е създадена, за да предотвратява жестокости като варварските зверства, извършени от Хамас срещу Израел. Но ООН се проваля, а Вие, г-н генерален секретар, сте загубили всякакъв морал и безпристрастност“, заяви Ердан.

Според израелския посланик с изявленията си генералният секретар на ООН всъщност „оправдава тероризма“ и „разпространява кръвна клевета“ срещу Израел. Той отново призова Гутериш да се извини незабавно или да подаде оставка. „В противен случай няма причина тази сграда [централата на ООН] да съществува, тази сграда е създадена, за да предотвратява зверства“, заяви израелският посланик в световната организация Гилад Ердан.

По-рано Антониу Гутериш отправи остри критики срещу атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското движение Хамас срещу еврейската държава от 7 октомври. Генералният секретар на ООН каза, че при атаките си срещу ивицата Газа Израел е допуснал „очевидни нарушения на международното хуманитарно право“, които определи като „колективно наказание“ и „геноцид“ спрямо цивилното палестинско население там. В своя реч генералният секретар на ООН каза още, че е „важно да се признае също, че нападенията на Хамас не се случиха във вакуум, че за тях си има причина: Вече 56 години палестинският народ в Газа и в Западния бряг е подложен на задушаваща окупация“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. ООН е към края на съществуването, поради безпомощност. Също както ОН Общество на Народите. И то по същите исторически паралели.

    • Не са безпомощни а чисти сатанисти, създадени с идеята за заличаването на православието.

  2. Кога маймуната с телефон в ръка населяваща територията на България ще се сети да хване тоягата и да прогони чифутските-ционистите, които избиват наред вече 35 г.?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *