Генералният секретар на ООН: Хaмаc не нападнаха без причина, а Израел върши Boенни пpecтъплeния, избивайки хиляди цивилни в Гaза

„Господин генерален секретар, на кой свят живеете?“, попита в отговор на речта на Гутериш израелският външен министър Ели Коен. „Без съмнение не е нашият“, добави той, показвайки снимки от нападенията на „Хамас“ срещу цивилни еврейски граждани.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш осъди нарушенията на хуманитарното право и военните престъпления на израелската армия в Газа пред Съвета за сигурност, настоявайки за „незабавно хуманитарно прекратяване на огъня“ във войната между Израел и Хамас.

„Дълбоко съм загрижен за явните нарушения на международното хуманитарно право, които наблюдаваме в Газа. Нека бъдем ясни: никоя страна във въоръжен конфликт не стои над международното хуманитарно право“, подчерта той, без да споменава Израел. „За да се облекчи огромното страдание, да се улесни разпределянето на помощите по по-сигурен начин и да се улесни освобождаването на заложниците, повтарям призива си за незабавно прекратяване на огъня по хуманитарни причини“, заяви той пред министри и дипломати от десетки държави, събрали се в централата на ООН.

От събота насам международната помощ пристига на части през Египет, но според ООН тя е крайно недостатъчна за тази малка и бедна територия с над 2.3 млн. палестински жители, безмилостно и безогледно бомбардирана от Израел. „Това е капка в океана на нуждите на местното население“, предупреди Антонио Гутериш пред препълнената зала на Съвета за сигурност. „Нещо повече, запасите от гориво на ООН в Газа ще бъдат изчерпани до няколко дни. Това ще предизвика ново бедствие. Без гориво помощите не могат да се разпределят, генераторите в болниците няма да могат да произвеждат електричество, а солената вода от морето няма да може да се изпомпва и пречиства до питейна“.

„В този момент на тежка и непосредствена опасност от геноцид срещу палестинското население на Газа, трябва да се съсредоточим върху единственото реалистично решение за постигането на траен мир и стабилност: решението на ООН още от 1967 година за създаване на две независими държави – израелска и палестинска“, добави генералният секретар.

По-рано Гутериш отправи и други остри критики срещу атаките на Израел срещу ивицата Газа, които се извършват в отговор на нападението на палестинското движение Хамас срещу еврейската държава на 7 октомври. Генералният секретар на ООН каза, че при атаките (на израелската армия – б.р.) срещу ивицата Газа са допуснати „очевидни нарушения на международното хуманитарно право“ и определи израелските ракетни нападения като „колективно наказание“ за палестинците. Гутериш каза още, че е „важно да се признае също, че нападенията на Хамас не се случиха във вакуум, те не са безпричинни. От 56 години палестинският народ в Западния бряг и Ивицата Газа е подложен на задушаваща окупация“.

Подготвяйки се за сухопътно нахлуване в Газа, израелската армия засили през последните дни ударите си по палестинския анклав. От нападението на 7 октомври досега в Израел са убити повече от 1400 души, а около 220 души са взети за заложници. Организацията „Хамас“, която управлява Газа, обяви днес, че загиналите от началото на войната са най-малко 5791 души, включително 2360 деца.

„Господин генерален секретар, на кой свят живеете?“, попита в отговор на речта на Гутериш израелският външен министър Ели Коен. „Без съмнение не е нашият“, добави той, показвайки снимки на някои от над 200-те души, държани за заложници в Газа, една трета от които са военни.

Израелският представител в ООН Гилад Ердан в свой пост в социалната мрежа „Екс“ осъди думите на Гутериш в ООН, определяйки ги като „шокиращи“, а самият Гутериш обвини, че проявява „сговорчивост пред лицето на тероризма и убийствата“, извършени от ислямистката организация „Хамас“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. НАПИСАНОТО ОТ ГН.ЧОЛАКОВ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ Е САМАТА ИСТИНА И КОЙ ВИ Е КАЗАЛ,ЧЕ ЕВРЕИТЕ СА „ЦВЕТЕ ЗА МИРИСАНЕ“,НИЩО ПОДОБНО, ВСИЧКИ ЗНАЕМ ЗАЩО ЕВРЕИТЕ СА ГОНЕНИ И МРАЗЕНИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА, ЗАЩОТО ТЕ СА УБИЙЦИ СЪЩО КАТО САЩ И ЗАТОВА СЕ ПОДКРЕПЯТ,НИКОЙ НОРМАЛЕН НЕ МОЖЕ ДА ЗАСТАНЕ НА СТРАНАТА НА ЕВРЕИТЕ КОИТО СА ЖЕСТОКИ И НАГЛИ ЦИОНИСТИ И СЕ ЧУДЯ,КАК МОЖЕ БЪЛГАРИЯ ДА ГИ СПАСЯВА КАТО Е НАЯСНО ЩО ЗА СТОКА СА,ЖАЛ МИ Е ЗА МИРНИТЕ ПАЛЕСТИНЦИ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *