ИЗВЪНРЕДНО: Путин обяви Военна Операция в Донбас! Взривове разтърсват Югоизточна Украйна и Киев!

Руският президент каза в национален ефир, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас

Руският президент Владимир Путин обяви началото на „специална операция за защита на Югоизточна Украйна“. Това се случи в реч, излъчена в телевизионен ефир.

Той каза още, че решението за операция в Украйна е било взето в отговор на молбата на лидерите на двете републики в Донбас  (Донецка и Луганска – б.ред.) както и с цел защитата на руското и рускоезичното население в Украйна. Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства и геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително много граждани на Руската федерация“.

Руският президент заяви, че отговорността за евентуално кръвопролитие ще лежи изцяло на съвестта на „украинския режим“ и призова украинските военнослужещи незабавно да свалят оръжие и да си отидат у дома.

Той каза, че Москва няма да допусне появата на ядрено оръжие в Украйна.

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Путин заяви, че в случай на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Междувременно се появиха и първите съобщения за стрелба на украинска територия. Според очевидец в Киев са се чули далечни силни шумове, подобни на артилерийска стрелба, съобщи Ройтерс. За стрелба край главното летище на украинската столица Киев съобщи и агенция Интерфакс, като се позовава на локални медии.

Изглежда, че руската инвазия в Украйна е в ход, е заявил пред агенцията представител на НАТО, който е пожелал да остане неназован. „Силно изглежда, че се е почнало“, е казал той.

Междувременно пристигна съобщение, че целият черноморски флот на Украйна вече е напълно унищожен с хиперзвукови ракети.

Взривове разтърсват столицата Киев, каза в пряк ефир кореспондентът на CNN Матю Шанс. Той и операторът му дори сложиха бронежилетки и каски. Колежката им, предаваща на живо от Харков, съобщи, че е превзето близкото военно летище.

Потребители в социалните мрежи информират за въздушни удари и в Одеса.

Масивна хакерска атака е спряла всички украински новинарски сайтове.

По данни на Руското военно министерство, армията на Руската федерация атакува само цели от военната инфраструктура на Украйна. Опасност за мирното население в населените места няма.

Окупираният от украинските сили град Мариупол в Донецка област вече е превзет от руските войски.

А ето какво каза още Путин в речта си минути преди да обяви „Специалната военна операция в Украйна“:

Според думите на Путин в плановете на Русия не влиза окупацията на украински територии и действията на Русия не са свързани с нанасяне на вреда на интересите на Украйна, а със защита на самата себе си от „тези, които са взели Украйна за заложник“.

Путин заяви, че в случая на намеса в ситуацията в Украйна отвън, Русия ще отговори незабавно.

Целта на операцията, каза руският лидер, е „защитата на хората, които в течение на осем години са подложени на издевателства, геноцид от страна на киевския режим, и затова ние ще се стремим към демилитаризация и денацификация на Украйна, а също така и към предаването на съд на тези, които са извършили многобройни кървави престъпления против мирните жители, включително граждани на Руската федерация“.

Путин каза, че „Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен“.  „Що се отнася до военната сфера, съвременна Русия даже и след разпада на СССР и загубата на значителна част от ядрения потенциал днес е една от най-мощните ядрени държави. Нещо повече – има определени преимущества в ред най-нови видове въоръжения. В тази връзка у никого не трябва да има съмнение, че прякото нападение над Русия ще доведе до разгром и ужасни последствия за потенциалния агресор“, каза Путин.

Путин каза, че Русия не планира окупация на украински територии, но се застъпва за правото на народите на Украйна на самоопределение. „В нашите планове не влиза окупация на украински територии, ние на никого и нищо не се каним да налагане със сила“, каза руският президент.

Той припомни принципа за правото на нациите на самоопределение. „Нито при създаването на СССР, нито след Втората световна война, никой никога не е питал хората, живеещи на едни или други територии, влизащи в съвременна Украйна, за това как те самите искат да устроят живота си. В основата на нашата политика е свободата“, каза Путин, като подчерта, че става дума за свобода за всички „самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца“. „И ние смятаме за важно от това право – правото на избор – да се възползват всички народи, които живеят на територията на днешна Украйна. Всички, които го поискат“, каза руският лидер.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

15 коментара

    • Терорстичната организацийка натУ е избила милиони жени и деца по света.
      За 20 години САЩ са хвърлили 326 000 бомби. САЩ са най-войнолюбивата страна в историята на света, което той илюстрира с твърдението, че те са се намирали в състояние на мир само 16 години от своята 242 годишна история.
      От 2001 г. досега американските военни и техните съюзници са хвърлили „демократично“ над 326 000 бомби и ракети върху други държави в света. Това означава средно по 46 бомби и ракети върху нечии човешки глави всеки ден в продължение на 20 години. Става дума за стотици хиляди въздушни удари, данните за които за дълго време официално могат да бъдат открити на сайт на американските въздушни сили. Всеки от тези удари е убивал хора някъде по света. „Демократизирал“ е някого някъде.
      Държат над един милион войници в 175 държави в света и нямат край и унищожаваните чрез тях хора. ………….

      • В Бг за 30години погребаха над 3000000 човека демократично

  1. Предния път спряха в Берлин. Сега може би във Вашингтон.
    Русские долга запрегают, но быстро едут. Простото Киро сигурно вече съжалява, че не стегна навреме куфарите за Канада.Казвахме му ние да си ходи, ама простото си е просто, не слуша.

  2. От днес започнах да произвеждаме Дженифър памперси за нашите предатели

  3. Границите на България.трябва.да бъдат затворени за Украинските фашисти

    • И аз съм на твоето мнение, но слугите на натУ-то дето са ни ги назначили за управници съм сигурен че мислят в различна посока.

  4. Твърде дълго американците ръчкаха руската мечка, накрая успяха да я ядосат достатъчно. Само че този път няма да им се получи да си греят ръцете на чужд огън.

  5. ХЕРОПУДЕЛИТЕ р. радеф киро ПРОСТОТО КАСКЕТ и. гешеф б.борисоф БЪЛГАРОУБИЕЦА сюлейман паси ирландската пастирка И КРАДЛАТА ленчето КРЕМЧЕТО ДА ТРЪГВАТ КЪМ ОКРАЙНА ДА Я СПАСЯВАТ БЕЗ ДА ГОВОРЯТ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НИЕ НАРОДА ПОДКРЕПЯМЕ БРАТСКА РУСИЯ НАТО ЕС САЩ СОРОС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ

  6. Досега не бях чувал толкова силна и емоционална реч срещу нашата колониална зависимост. Никакъв политик не е показвал такава смелост, такава оценка на националната и международната картина. Това го правел Костадинов, срещу копейки, щото такова е мисленето на голям процент от нашия продажен елит, на продажните ни медии, досущ като в турските сереали.Тези НАЦИОНАЛНИ ГНИДИ, които ние отглеждаме години наред ще бъдат първите, които ще се завъртят, ако нещата тръгнат по друг път. Засега гнидите се спотайват и се надяват, че светът ще остане такъв какъвто беше досега-СЛЕПИ МАЛОУМНИЦИ. РАКОВИТЕ ОБРАЗОВАНИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ОТРЕЖАТ за спасението на България.

  7. СЛАВА ВЕЛИКА ГОРДА СВЯТА ПРАВОСЛАВНА НЕПОБЕДИМА БРАТСКА НАВЕКИ РУСИЯ НИКОГА СЪС НИКОГО НЕ СМЕ ТЕ ЗАМЕНЯЛИ ОТ 13 ВЕКА ДО ДНЕС ГОРДЕЕМ СЕ С ВАС РУСКИ БРАТЯ ВЕЧНИ ОСВОБОДИТЕЛИ СВЕТОВНИ МИРОТВОРЦИ В БЪЛГАРИЯ ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВИ ОЧАКВАМЕ С ОБИЧ НАДЕЖДА МЕЧТА БЕЗ НИКАКВА НАРОДНА СЪПРОТИВА СПАСЕТЕ И НАС БРАТУШКИ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ ФАШИСТИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ЧАКАМЕ ВИ С НЕТЪРПЕНИЕ РОДНИ РУСКИ БРАТЯ ПО КРЪВ ВЯРА И ДУХ МЕЧТАЕМ ДА СМЕ ЗАЕДНО ТЪЙ КАКТО ГОСПОД НИ Е ЗАЛОЖИЛ ГЕНЕТИЧНО ДА СМЕ НЕРАЗДЕЛНИ НИКАКВИ ПРОПАГАНДИ И ПОЛИТИЧЕСКИ БУРИ НЕ НАМАЛИХА ОБИЧТА НИ КЪМ ВАС НОСИМ ВИ В КРЪВТА ДУШИТЕ И СЪРЦАТА НИ ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ОСЪМВАМЕ С НАДЕЖДА СКОРО ЕДИН ХУБАВ СЛЪНЧЕВ ДЕН ОТ БРАТСКИ РУСКИ КРИМ ДА ИЗГРЕЕ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *