Защо Неолибералната Олигархия поде ВОЙНА срещу „Фалшивите Новини“ в Интернет! Цялата Истина Само Тук:

Коя е истински важната новина, какво се крие зад нея и знаем ли в действителност истината за случващото се? Подобни въпроси си задаваме всички, защото явно сме в ерата на войната на новините- в ерата на хибридната информационна.

Войната между Запада и Русия като война между глобалния неолиберализъм и борещите се за традиционната социална държава народи по планетата… И в тази най-важна част от хибридната война информационната неолибералната олигархия налива всяка година стотици милиарди долари. Защото именно чрез новините господарите на света формират у раята определена представа за събития и личности и се опитват да ни обясняват по изгоден за тях начин объркания свят, в който живеем.

В тази връзка, дни преди Коледа Бундестагът в Германия прие закон срещу „фалшивите новини“ и на практика даде заявка, че ще се бори с всички сайтове, блогове и социални мрежи, които проповядват национализъм, социализъм, антиглобализъм и въобще всякакви идеи, които влизат в противоречие с официалния неолиберален мейнстрийм. Веднага след приемането на този чудовищно цензурен медиен закон, още няколко европейски правителства се заканиха да го въведат, като забранят и закрият т. нар. от тях „фалшиви медии“.

Защо Западът поде тази безумна битка срещу малките неформални медии, при положение, че самият той захранва огромни мултинационални информационни агенции, чиято способност да облъчват и манипулират е хиляди пъти по-голяма от тази на блоговете в интернет.

Отговорът всъщност е елементарен: Неолибералното статукво на Запад губи информационната война и въпреки огромния си медиен ресурс, изгуби и продължава да губи читатели и зрители. Казано с други думи, след хилядите лъжи и инсинуации, обикновения човек в ЕС и САЩ вече не вярва на големите проправителствени медии. И в стремежа си да научи истината, започна масово да търси алтернативни източници на информация.

В същото време само правителството на САЩ дава всяка година по 100 млрд. долара за издръжката на 6-те си медийни гиганта CNN, CNBC, Fox News и т.н., които са частни медии само на хартия. За да съществуват и облъчват планетата с неолиберални вашингтонски внушения, тези информационни колоси се нуждаят от огромно многомилиардно подпомагане.

И така…

Къде е истината?! Е, това вече е библейски въпрос! Може би затова и папата се намеси като препоръча да има възможност за изказване на различни виждания, а не фиксиране върху една -единствена гледна точка.

И всичко това, заради уточняването на една новина- дали тя е фалшива или истинска.

Явно след пропагандата на Студената война, която отекна с падането на Берлинската стена, сега сме в период, който някои наричат „хибридна война“, в която се употребява така наречената „пост истина“. С две думи, 2016 г. бе белязана от така наречената война на новините. Основното оръжие са емоционалните внушения, които остават силно в съзнанието на хората, които още преди да разберат какво се е случило, са възприели натрапената им пост-истина.

Забелязвате ли, че всички говорят, че светът навлиза в нов период, има напълно нови реалности, нови политици като Доналд Тръмп, но не се обяснява какви са параметрите на тези промени? Подобна беше ситуацията и в предизборната кампания в САЩ. Едва сега се избистря обликът на новия президент и на идващото с него. 

Това показва, че досега информациите за случващото се в САЩ са били повърхностни, не истински, а силно манипулирани. И че някои медии, при това с икономическа насоченост, са вихрели истинска хибридна война, като са скривали от нас, че в САЩ има унищожени производства, унищожени градове, че цели клонове на могъщата някога американска индустрия са мъртви и сега Тръмп замисля да ги съживи, да ги изправи на крака. А иначе 6-те мега информационни корпорации зад океана и събратята им в Западна Европа ни заливат с манипулациите за „налудничавия“ президент и всякакви други внушения. 

Но явно фактите са други! Явно че и в тази нова война жертвата е обикновения човек, който трябва да бъде объркан и настроен. Целта е цели региони от планетата да бъдат информационно обработени и дезориентирани какво се случва вдействителност. Сложна война! Няма спор.

В българския контекст например, не бива да се спира да се говори, да се пита за истината. За да не се успиват хората с тези приспивни песни за стабилност, когато сме най-бедната страна в Европа. Да не се омайват с тези милозливи прояви на подкрепа за бедстващите, когато сме държавата с най-висока смъртност…

Съществува реална опасност хората да спрат да гледат новините на големите телевизионни канали. Отливът към малките независими леви, националистически и антиглобалистки информационни агенции и сайтове е действително изключителено голям. Каквито и скандали и емоционални внушения да произвеждат медиите на статуквото… сетивата на българина са уморени. Да, доскоро той се хранеше с „новини“ – бомбастични и сълзливи, може би защото бе беден и силно изплашен.

Но сега вече дойде краят на лошия театър – на Коледа да гледаме безумният спектакъл с един владика и един мюфтия и с обещанието да се построи в Хитрино православен храм, за да се опеят там загиналите мюсюлмани? Това беше крахът на измислените новини, излъчени по големите телевизии, при това като основна новина. Мисля, че вече ви стана ясно уважаеми читатели кои са истинските фалшиви и измислени новини.

Медийната машина за брутални и отвратителни манипулации и фалшиви новини на статуквото просто се счупи. 

А населението у нас се връща към пейзажа отпреди 10 ноември, 89 г., когато никой не вярваше на вестниците и телевизиите, а истината се шушукаше по кафенетата и всеки сам се докопаваше по свой си канал до нея. Не е ли ирония, че в този информационен век пак нямаме вяра на никого, пак се съмняваме в това, което големите удобно ни показват?

Тогава всичко започва отначало- във времената на агресивната тъпанарска пропаганда преди 10-ти ноември, когато хората не вярваха на медиите. Именно в тия времена ни върна неолибералното глобално статукво на Запада. Времена, в които и тогава и сега място за демокрация няма.

Загубихме целите си! Просто ги загубихме!

Много измислици, много фалшиви герои, много лъжи. С това бе претъпкана 2016-та година. Дали през 2017-та ще настъпи обрат? Предстои да видим! Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *