Защо ГЕРБ КЪЛНАТ проекта на Президента Радев за „Български поток“, а ЛОБИРАТ За РОБСКИЯ „Турски поток“? Вижте мнението на експертите:

По време на посещението си в Москва преди 3 седмици, президентът Румен Радев представи идеята си за изграждането на „Български поток“ – газопровод между Русия и България за директни доставки на природен газ до страната ни. Държавния глава представи проекта по време на срещата си с руския президент Владимир Путин.

Но управляващите от ГЕРБ набързо зачеркнаха и заклеймиха идеята, без да представят каквито и да е аргументи. Вместо това Борисов и шайката му се обявиха за прокарване на разклонение от „Турски поток“.

Нека обаче сравним двата проекта – президентския „Български поток“ с разклонение „Турски поток“ на ГЕРБ, според оценката на няколко топ енергийни експерта.

Прокламираното от Борисов отклонение от „Турски поток“ към България: Добре е отначало да споменем, че подобен проект съществува само във фантазиите на Бойко Борисов. Най-малкото защото Русия категорично обяви: Не предвиждаме изграждането на такова разклонение към България.

Следователно пред страната ни остават няколко варианта за снабдяване с газ:

1) Стария газопровод през Украйна, по който и сега страната ни получава газ:

Първо, изобщо не е сигурно, че транзитът на газ от Русия през Украйна ще продължи и след 2019 г. Газовият договор между украинци и руснаци изтича през 2019-та и по всичко личи, че руснаците искат да го прекратят. След преврата в Киев преговорите между двете страни са дълбоко замразени. А Русия здраво строи немският „Северен поток- 2“, който се явява пряк конкурент на украинския газопровод. Неслучайно правителството в Киев заклейми този проект и настоя за спирането му. Но това няма да се случи, тъй като проектът е на Германия.

Другият сериозен проблем с транзита на газ през Украйна е амортизираната инфраструктура, която се нуждае от спешно обновяване, за което Киев пари няма.

След като през 2019 г. транзитът на газ от Украйна секне, България ще може да разчита само на два източника – Южния газов коридор, който пренася азербайджански газ през територията на Турция, и на „Турски поток“, за който още не е ясно дали изобщо ще стига до нас.

И в двата случая ще ни се наложи да преговаряме и да се пазарим за газ с две държави (Турция и Азербайджан) които не членуват в ЕС и на които ЕК няма как да се меси по отношение на цените. Азерският газ, който достига до нас, ще е само за битови нужди, а България няма да прибира от него и стотинка транзитни такси.

Най- лошият сценарий за нас е да изпаднем в зависимост от „Турски поток“. Турция получи от Русия ексклузивните права да търгува с газта, която минава по този газопровод. Т.е. Анкара ще продава газа на цени, каквито си определи сама. Освен това, със спирането на стария газопровод през Украйна, България ще загуби десетки милиони от транзитни такси. Пари, които в момента получаваме от Турция като транзитна страна. Но за сметка на това ние ще започнем да плащаме на Турците за транзит – и то няколко пъти повече.
Т.е., вместо в енергийна зависимост от Русия, ще изпаднем в енергийна зависимост от Турция. И отново се появява въпросът за диверсификацията. Връщаме се отново в изходна позиция.

Какво ще се случи обаче ако построим газопровода „Български поток“?

Първо, трябва да се отбележи, че Русия изобщо НЕ Е отхвърлила идеята на Радев. За сметка на това обаче Москва категорично отказа на Бойко Борисов отклонение от „Турски поток“ и газов хъб „Балкан“. Което означава, че Русия има интерес към „Български поток“. Отдавна са известни изследванията на „Газпром“, които показват, че за захранването на Югоизточна Европа с газ са необходими четири тръби под „Черно море“. След провала на „Южен поток“, две от тръбите отидоха в Турция по проекта „Турски поток“. На Москва са й необходими обаче още две. Което значи, че българския и руския интерес да се построи „Български поток“ съвпадат.

А директните руски доставки до страната ни, които този газопровод ще обезпечи, означават: сигурност, ниски цени и свежи пари за хазната от транзитни такси към целия Балкански полуостров, Унгария, Австрия и други държави. Да не говорим, че след реализацията на „Български поток“, вече ще може да помислим и за изграждането на газов хъб „Балкан“. Междувременно, докато се строи газопроводът, страната ни ще получава руска газ на преференциално ниски цени, както е в момента. Ако се питате защо в момента получаваме евтина руска газ, то е заради споразумението между България и Газпром от 2012 г. за строежа на Южен поток, което още е в сила. И след подписване на договора, получи с 22% по- ниска цена на газта. (Строежът на „Южен поток“ беше стопиран през 2014 г. от правителството на ГЕРБ, но договорът още е в сила и руснаците стриктно го изпълняват.). Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. След посещението в Русия на двете креатури на Запада – Радев и Борисов, говорителят на руското правителство Песков заяви, че Русия НЕ се интересува от България! На български това означава: „Да го духате!“

  2. На 20 юни от 18часа пред зградата на министерския съвет,
    Заповядайте

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *