Захарова: Полски политици официално потвърдиха, че са имали планове за разделяне на Украйна

Полските политици вече официално потвърждават, че са разработвали планове за разделяне на Украйна и анексиране на западните й територии от Полша. Обмисляли са този план още в първите дни на специалната военна операция. Това написа в понеделник говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram, коментирайки изказване на бившия полски външен министър и настоящ евродепутат Радослав Сикорски.

В понеделник Сикорски заяви по радио Zet, че управляващата в Полша партия „Право и справедливост“ е обмисляла възможността за подялба на Украйна още в началото на руската операция. „Всеки ден излизат зашеметяващи разкрития за защитниците на международното право“, каза Захарова.

„Всъщност ние говорихме за тези полски планове през цялото време, само че нямаше официално потвърждение, а сега вече има“, допълни дипломатът, придружавайки публикацията си с препратки към брифингите си по темата. (1234)

За плановете на Полша да поеме контрола над част от украинската територия

По-рано, на въпрос дали Варшава е мислила за разделяне на Украйна и за анексиране на западната й част от Полша, Сикорски заяви, че полските власти са се колебаели как да действат по въпроса и са подготвили план за анексирането на Западна Украйна. Това се е случило през първите 10 дни на специалната военна операция.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки разкритикува думите на бившия външен министър. „Един бивш външен министър трябва да претегля думите си. Очаквам оттегляне на тези позорни изявления от негова страна. Призовавам опозицията да се разграничи от изявлението на Радослав Сикорски“, написа той на страницата си в Twitter.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Има си официални планове в англия за анексирането на България от турция, на като гледам на никой не му пука.
    оФци продължават да гласуват за мъсълманските партии ДБ,ДПС, БСП, ГРОБ, ПП, ИТН и всевъзможни турски проекти, създадени с идинствената цел да затрият България и българите.

  2. БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА Е ЗАГИНАЛА МОЖЕ ДА ВЪЗКРЪСНЕ САМО АКО ОТКРИТО ЗАСТАНЕ ДО БРАТСКА СВЯТА РУСИЯ

  3. То е въпрос на време кога Турция ще откъсне част от България. Само още не е уточнено дали само Кърджалийско, Целите Родопи, или цялата Тракия. Ще оставят само за цвят София и Северна България. След като изпием и тази горчива чаша, тогава ще започне истинското възраждане на българския народ. Това предсказание е направенооще през 80-те години от Севда Севрюкова. Съдейки по събитията, които се случват последните 30 години, за огромно съжаление мога да кажа, че вървим към сбъдване на проро1еството.

    • Жорко, ти на пророчества ли ще чакаш и разчиташ?
      Или може да ти дойде идеята, че може и от теб да зависи да промениш нещо?
      Ако предците ни хвърляха боб и чакаха наготово- ние какви щяхме да сме сега?
      Аз знам- ти знаеш ли?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *