Жестока новина! Вижте каква секира готвят за влоговете ни в банките!

Доста неприятно и шокиращо  предложение се обсъжда  в европейските финансови институции.

Европейската централна банка иска пълна отмяна на  гарантираните депозити до 100 000 евро. Досега хората бяха сигурни, че при фалит на банка, влоговете до 100 хиляди са гарантирани и ще им бъдат изплатени. Сега обаче  Европейската централна банка дава заден ход и решава да спасява банките, а не хората.

„С дълбоко съжаление уверявам всички, че това не е фалшива новина! Това е  официално предложение на ЕЦБ, което вече е публикувано в  документ още на 8 ноември. Той тепърва ще се обсъжда и ще предпазва  европейските финансови институции по време на евентуална банкова криза“,  казва  шефът на Европейската централна банка Марио Драги.

Той е категоричен,  че не може да има единна европейска схема, която да гарантиране  депозитите на гражданите, ако се спадне нивото на лошите заеми.   От ЕЦБ  твърдят,  че ако една банка е пред фалит и това се разчуе, то голяма част от  вложителите й  ще искат да изтеглят своите средства от нея. По този начин ще ускорят фалита й.

Бнкерите умуват да сложат спирачка пред това явление. Ако финансовата институция има затруднения, тя може да спре временно изплащането на депозитите и да забрани тегленето на големи суми. По този начин ще успее да търси начини да се стабилизира.

Дори да не успее да го стори, то няма да затъне толкова много с дългове към другите банки и те ще бъдат спасени. Досега с гарантирането на влоговете страдаха други банки, което трябваше да ги изплатят на хората. Сега се предвижда това да се премахне като опция.

Според Драги, вкарването на пари на депозит в банка носи лихви на вложителите, но те трябва да знаят, че има и риск. Не може здравите и стабилни институции да поемат на гърба си губещите.

Идеята на големите банкери в ЕС е да запазят парите си. А вложителите ще пият една студена вода и ще им бъде забранено за неопределено време  да теглят  собствените си пари от фалираща банка, докато тя стъпи на краката си. Ако не стъпи, вложенията им изгарят.

Мярката е изключително рестриктивна и обслужва интересите само на големия капитал за сметка на дребните вложители.

Това ще засегне и България, твърдят икономисти и хората ще реагират.

Никой няма да рискува да държи спестяванията си в банка, ако знае, че може да ги изгуби безвъзвратно. Приеме ли се този безумен закон, най-много ще реагират българите, които веднъж изгубиха парите си в пирамиди, втори път при девалвацията на лева, а накрая от фалита на КТБ.

Повечето от богатите ще предпочетат да изнесат парите си извън страната, а дребните вложители ще ги изтеглят и ще преминат към скрити сейфове, бурканбанк, криене под дюшеци и всякакви други способи да опазят спестяванията си.

Което пък ще развърже ръцете на крадците.

Ако този закон се приеме, ще означава и още нещо.

ЕС ще се превърне в съюз, който не защитава интересите на бедните, а само на богатите.

А това е първата крачка към разпадането му…

Автор Станислава Славова  Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. ЕС ОТДАВНА Е В РАЗПАД ЕДВА СЕГА ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ СЕ ПУСКА ПО МАЛКО И ДЕЛИКАТНА ИНФОРМАЦИЯ БЪЛГАРИЯ И ЕС ЩЕ ЗАГИНАТ ЕДНОВРЕМЕННО И ДВЕТЕ СА НА КОМАНДНО ДИШАНЕ ВСИЧКО ОСТАНАЛО Е ЗАБЛУДА БЪЛГАРИЯ Е НУЖНА БЕЗ НАРОДА ТЯ И БЕЗ ТОВА Е ПУСТОШ ПЛАЦДАРМ СРЕЩУ РУСИЯ МАФИОТА БОЙКО ОТДАВНА НИ Е ПРОДАЛ НА АМЕРИКАНЦИТЕ А ЕС Е КАПАН ЗА НАИВНИЦИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *