Ерик Земур: Американската Империя Залязва! Идат „Варварите“!

Западът, някога земя на безстрашни и жестоки завоеватели и авантюристи, през последните 80 години се превърна в страхливо малко нещо, забравило за великото си минало.

Американската преса определено не спира да прави глупости. Сп. “Тайм”, което представи Аса Траоре като „икона на свободата в иначе расистката и ислямофобска Франция“, направи катастрофална равносметка за 2020 г. Определи я като “Най-лошата година в историята на света”. Смаяни сме от тази хипотеза. Най-лошата?! Вие сериозно ли!? По-лоша от 1916-а, годината на Вердюн? По-лоша от 1918-а, годината на испанския грип? По-лоша от 1942-а, годината на Сталинградската битка? По-лоша от 1871-а, “ужасната година”, когато обсадените от пруската армия парижани са яли плъхове и човешки трупове? По-лоша от 1709-а – годината на “голямата зима”, когато гладът убива над 2 млн. французи по времето на Луи ХIV? А те му отговарят с Великата френска революция. И тук споменаваме само Европа и най-вече Франция. А колкото до историята на света – не ми се и мисли.

Бяха ни казали, че нивото на образованието е спаднало в САЩ толкова, колкото и във Франция, а ние не вярвахме. Бяха ни казали, че американската преса, на която френските журналисти толкова се възхищават, вече е в ръцете на млади трийсетгодишни хора, които се възприемат за “будни неолиберални прогресисти и глобалисти”, чувствителни към екологията, феминизма, антирасизма и деколониалните тези. Не си давахме светка, че поколението им е така „чувствително“, защото не познава войната, лишенията и усилията да съградиш нормалността от нулата. Те са поколение, което е попило в неолибералните американски университети едни неолиберални и дваж по-абсурдни теории и горят гениални художествени произведения, по причина, че били от колониалното минало и противоречат на правилата на новата политическа коректност.

ЕРИК ЗЕМУР, В-К „ФИГАРО“

На предишния френски щяхме да ги наречем “снобари”, но тази дума твърде много намирисва на света от вчера, пълен с „патриархални предразсъдъци“. А после, като се замислим, тази американска преса, с която обичаме да се майтапим толкова, колкото тя обича да ни наставлява, сме самите ние. Ние, които се затворихме и повалихме икономиката си, заради една съмнителна епидемия, която убива едва 0,5% от заразените. Ние, които сме изтръпнали от страх и се пазим от сянката си. Ние, които днес жертваме всичките си морални и духовни ценности за да запазим досегашния си хедонистичен, бохемски, материалистичен и напълно безсмислен живот на удоволствията. Ние, които станахме първо роби на своя материализъм, а сетне и на нашите политици, които пък слугуват на глобални сили. А нашите политици, полудели от страх пред арогантността на всемогъществото на своите глобални господари, ни затварят цял народ от здрави хора, разпореждайки се дори в нашите трапезарии.

Великите умове на ХIХ век, видели началото на нашия модерен свят, ни предупреждаваха: Огюст Конт предсказа, че технологичната революция ще доведе до появата на женски ценности: пацифизъм, търсене на консенсус, принцип на предпзливостта и т.н. Бащата на науката „Социология“ Емил Дюркем е писал, че колкото по-голям приоритет отдава на икономическите въпроси едно общество, толкова повече то деградира духовно, разпада се заради засилени тенденции на индивидуалност, а отделните му членове губят моралните си сили.

Но от тези симптоми засегнат днес е само Западът. Азия върви напред и спечели преимущество в индустриалната надпревара. Африка пък направо се присмива на тази епидемия, смешна, в сравнение с вируса ебола, който опустоши континента, но не забави демографския му прираст. Западът, някога земя на безстрашни и жестоки завоеватели и авантюристи, през последните 80 години се превърна в страхливо малко нещо, забравило за великото си минало. Като западащата Римска империя, миг преди в нея да нахлуят варварите. Skandalno.net

Автор: Ерик Земур, в-к Фигаро

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. СНАЙПЕРИСТИ КЪДЕ СТЕ ДА РАЗСТРЕЛЯТЕ ПАНДЕМИЯТА МАФИЯ ГЕРБ

    • Разбира се това е решение срещу ГЕРБ, а дали ще е решение за България?

  2. Българите винаги сме искали най-доброто за децата си и за това не малко семейства, че и самотни родители, са дали мило и драго, за тяхното образование и „устройване“ на по-добро място. Сега се оказва, че по-доброто място е съборетина с боядисана фасада. Какво чудно, като Бойко Борисов все още развява „санирането“ на панелките като панацея и хиляди му вярват, едни от корист, други от завист, а трети от незнание. Та тези, които са там, на запад, разказват само за хубавите неща, които им се случват, лошото го преглътват. Интересно защо тук не се борят за промяна, тук където е коренът ни? Сега промяната става глобална, те за кого ще са, за новите си страни, за глобалното робство или за Родината. Вие, които изпратихте децата си ТАМ, вие на чия страна ще сте? Който разбира, за какво става дума, е на ясно колко е тежка ситуацията на България. Намираме се на потъващ кораб, в трета класа и носим чужд багаж към лодките. На всичко отгоре Бойко и калинките му вземат решенията, самовлюбен паун и тотални бездария. България се нуждае от всеки с ум, всеки със сърце и всеки с ръце, който я счита за своя Родина, бял, зелен, червен, няма значение. Нуждаем се от единна вяра, не от поповете ѝ и една посока на движение. Материализмът е най-лошото, което се е случвало на нашият народ. Той толерира алчност, страх, завист и лъжа. Той ни разделя. Знам, че по-голямата част от читателите тук не споделят това и все пак го пиша за тях. Трудно е сам да намериш пътя, лесно е да ти го покажат. Разбира се всеки сам избира в какво да вярва, но не трябва да убива съмнението и да спира да търси винаги доказателства, че това е неговият път.

    • Съгласен съм. Комунизмът като система много усхешно тушираше тия долни страсти у човека като алчност, злоба, завист. С отпадането му, със засилването на неравенството, тия страсти избуяха отново.

  3. Ivane mnogo si prav za vsichko.Nie sme 50 годишни , na vremeto iskahme da se borim sreshtu pravitestva iskahme po dobro upravlenie i taka natatuk i kakvo stana v edin moment:osuznahme che ne mojem da se borim …niama shans i zatovva izbtrahme variant;B; izselihme se i ot 15 godini sme navun …i vsichko blizki sa ni v bg i ni e milo i mileem za bg no kak da se vurnem mamka mu…

    • Човек има право на избор къде да живее, но не е зле да пишете с български букви!
      Ч. Н. Г. на всички българи по цял свят и специално на тези в САЩ, ако не са направили грешката да гласуват за бидона! И аз живях и работих 15 години там, но се върнах в България преди 7 години.
      Наздраве и дано Доналд Тръмп да продължи още един мандат, а бидона и цялата мафия край него да си платят за машинациите и кражбите!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *