Ердоган: Справедлив свят е възможен, но не и със САЩ

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които единствени блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че „справедлив свят е възможен, но не и със САЩ“, предаде турската телевизия Хабертюрк.

„В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и няколко временни членове – общо 15 страни. Но за съжаление резолюцията за прекратяването на огъня беше отхвърлена само от САЩ и съответно блокирана. Възможно ли е светът да продължи да функционира с тяхната представа за справедливост?“, попита турският президент в изказване на проява в Истанбул.

Според него „справедлив свят е възможен, но не и със САЩ“, които „подкрепят убийците от Израел с парите и боеприпасите си“.

„Съветът за сигурност, чието задължение е да защитава световния мир, се превърна в съвет за защита и закрила на Израел. Не се прие окончателно решение за прекратяване на огъня поради ветото на САЩ. Въпреки че 14 държави казаха „да“ на резолюцията, резултатът не се промени. Излиза че целият свят е по-малък и незначителен от една единствена държава – САЩ“, каза Ердоган.

Турският лидер отново заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, както отбеляза, „с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството е в задънена морално улица и няма да стигне доникъде“.

„След Газа нищо не може да продължи по стария начин. Израелските касапи от Газа трябва да отговарят за престъпленията си срещу човечеството пред международни съдилища. Рано или късно това ще стане. Ние ще следим този въпрос“, каза Ердоган и се зарече, че Турция ще продължи с усилията си, „за да не се повтори това, за да не се размине на тиранина“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *