Ердоган: Западни лобисти на войната в Украйна саботират инициативите на Турция за решаване на конфликта

Политически и военни лобита от няколко западни държави непрекъснато саботират инициативите на Турция за разрешаване на конфликта между Русия и Украйна, включително саботират и споразумението за износ на зърно от украинските пристанища. Това заяви вчера турският президент Реджеп Тайип Ердоган след заседание на турския кабинет, което продължи над три часа.

Инициативите за туширане на напрежението, които започнаха със споразумението за износа на зърно, с обмена на затворници и с други дипломатически усилия, за съжаление се сблъскаха с противопоставяне от страна на лобистите за война в няколко ключови западни държави. Ако на нашите инициативи се гледаше като на начин за прекратяване на конфликта на достойна основа, нямаше да се стигне до толкова много загуби и сълзи, посочи той.

Ердоган каза, че заинтересовани от продължаването на военните действия западни страни оказват натиск върху Турция, информира телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Ние се превърнахме в мишена на военните им лобисти заради балансираната ни политика. Те, по стара западна традиция, използват опозицията в Турция като лост срещу нас, каза той.

И сега, както винаги, срещу нас са се изправили западни сили, които използват основната опозиционна партия в страната ни като средство за натиск срещу властта. Неоснователните обвинения на кандидата (за президент – бел. авт.) на опозицията, целящи да създадат раздор и криза между нас и Русия, бяха част от тази стратегия. Не беше представено обаче нито едно доказателство по отношение на тези твърдения. След като отхвърлихме и опровергахме обвиненията, опозицията не даде никакво обяснение защо извърши такава провокация, посочи още Ердоган, цитиран от СиЕнЕн-Тюрк.

Припомняме, че миналия месец в дните преди президентските избори кандидатът на опозицията за президент на Турция Кемал Кълъчдароглу обвини Русия в намеса в турските избори.

На 14 май в Турция се състояха президентски и парламентарни избори, на 28 май се състоя вторият тур на президентските избори.

Турският лидер изтъкна днес, че въпреки всичко Анкара ще продължи с усилията си за постигане на мир и диалога си и с Москва, и с Киев.

Ние все още сме единствената страна, която едновременно поддържа контакт с Русия и Украйна, води диалог, реализира инициативи за решаване на острите въпроси. Ние общуваме на ниво държавни глави. Надявам се, че ще продължим да провеждаме такава балансирана политика, заяви Ердоган.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *