Емануел Тод: Поражението на САЩ в Украйна ще сближи Берлин и Москва

Поражение на САЩ в Украйна ще сближи Русия и Германия. Такова мнение изрази френският историк и  социален антрополог Еманюел Тод пред Journal du Dimanche.

По думите му, опитите на Вашингтон да забие клин между Германия и Русия – стратегическа цел на Британската империя от поне 100 години, от която и нейната наследница Pax Americana e обсебена от 2004 г. – ще се увенчае с неуспех. „Ако погледнете картата на Европа, там има две основни сили – това са Германия с нейната технологична мощ и Русия с нейните безкрайни енергийни и други природни ресурси, и индустриален потенциал“, отбелязва френският историк.

Според него Москва и Берлин вече не могат да се конфронтират, а историята със „Северните потоци“ ясно показа, че техните икономики са обречени да се допълват една-друга. И това е големият проблем на американците, защото при руско-германски икономически съюз, янките стават излишни не само за Германия, а за цяла Европа.

Тод смята, че рано или късно ще започне тясното сътрудничество между Русия и Германия. „Поражението на САЩ в Украйна ще проправи пътя за тяхното сближаване. Съединените щати няма да могат безкрайно да ограничават тази, образно казано, гравитационна сила, която привлича Германия и Русия една към друга“, добавя социалния антрополог.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *