Елена Йончева пред Eureporter: Във всички държави има Корупция, но България е превърната в Държава на Мафията!

Във всички държави, дори в най-развитите има някакви нива на корупция, но през последните 10 години управляващите у нас превърнаха България в мафиотска държава. Това каза евродепутатът Елена Йончева в интервю за сайта eureporter.co. Повод журналистите от авторитетната медия да потърсят мнението на Йончева са продължаващите протести срещу правителството в София. В материала се отбелязва, че въпреки скандалите и очевидното потъпкване на върховенството на закона, ЕС не осъжда официално проевропейското правителство на Бойко Борисов. Цитира се и европейският механизъм за сътрудничество и проверка, който от години окачествява България като страна с „позитивно институционално развитие“. Тези оценки на ЕК според Елена Йончева (както и според стотиците хиляди протестиращи по площадите в страната) са изключително манипулативни и дълбоко неверни. Нещо повече, според Йончева, липсата на реакция на европейските институции е на път да породи евроскептицизъм у българите. Те виждат, че мафията в България се разраства и с помощта на парите и фондовете на ЕС.

В интервюто си Елена Йончева посочва, че България обеднява с всяка година. Преките чуждестранни инвестиции са намалели 20 пъти, заради умишлено приети лобистки закони, които не защитават инвеститорите. Мощни олигарси, близки до правителството, държат по-голямата част от икономиката, образователната и здравната системи западат, а стандартът на живот на хората се срива. Заради това гражданите на България повече от месец протестират срещу правителството.

Повратната точка, която предизвика недоволството да се излее на улицата под формата на спонтанно възникнали бунтове, настъпи в началото на юли, когато главният прокурор Иван Гешев изпрати въоръжени служители да претърсват кабинетите в сградата на Президентството. Те задържаха секретаря по правни въпроси и антикорупция и съветника по сигурността и отбраната на държавния глава Румен Радев. В отговор на наглата акция президентът Радев поиска оставката на премиера Бойко Борисов и на цялото правителство.

Елена Йончева коментира, че протестите се поддържат от всички опозиционни политически партии и сдружения – леви, десни, центристи. Според проучванията на общественото мнение над 70% от българите подкрепят недоволството, а много хора все още се притесняват открито да го изразят от страх да не загубят работата си. Българският евродепутат е убедена, че премиерът Бойко Борисов ще бъде принуден да подаде оставка, дори да не е веднага. Тя прогнозира, че това най-вероятно ще се случи през септември или октомври.

Наясно сме с трудностите, които предстоят след това. Българите ще трябва да изградят наново демокрацията си след погрома, който нанесе Борисов и спотайващата се зад него мафия, каза Йончева, като посочи, че в този процес ще бъде много важна подкрепата на Европейския парламент и на Европейската комисия.

Въпреки това, в момента не изглежда премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев да имат намерение да се откажат от властта, коментира медията. В материала се припомня дипломатическа грама от САЩ, придобила популярност чрез Wikileaks през 2006 г., в която се твърди, че Борисов има сериозна криминална дейност и поддържа тесни връзки с доказани наркотрафиканти и мафиоти. Връзките на българския премиер с ъндърграунд среди в България и в Европа предизвикаха безпокойство и покрай предполагаемата му собственост в Барселона – къща на стойност 3 млн. евро. Испанските власти разследват т.нар. Афера в Барселона.

В същото време само преди месец лидерът на Европейската народна партия, част от която е партия ГЕРБ, Манфред Вебер поздрави Борисов за борбата на България с корупцията. ЕНП изглежда не желае да постави под съмнение почтеността на управляващите в България и предпочита да си затвори очите. Елена Йончева посочи, че изказването на Манфред Вебер е цинично. На 10 юли 2020 г. той каза „Групата на ЕНП подкрепя напълно правителството на Бойко Борисов и борбата му срещу корупцията, както и осъществения прогрес на България в стремежът й за присъединяването към еврозоната“.

Елена Йончева е мишена на Борисов, припомня eureporter.co, като представя изтеклия на 12 юни 2020 г. запис, в който премиерът се заканва, че „ще изгори всичко, за да изгори Елена Йончева“. Българската прокуратура заявява, че ще анализира записа, но само за това дали е направен законно или не… но не и съдържанието му. Йончева припомня, че председателя на групата на европейските социалисти ПЕС Ираче Гарсия е препоръчала независима експертиза, а две авторитетни американски лаборатории вече са доказали, че записът е автентичен. За заплахата към Елена Йончева е уведомен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Попитана за ситуацията в България, Европейската комисия отговаря, че новият механизъм за върховенството на правото ще й даде възможност да убеди страната да работи за всички бъдещи необходими реформи. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. НАТО И ЕС ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ВИЕ ДЪРЖИТЕ НА ВЛАСТ БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ И ХУНТАТА МУ ГЕРБ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *