Европейската цивилизация е в Криза и пред Изчезване!

Европа – в цялата си съвкупност и на части, е в огромна криза. Последната, от която надали ще излезе. Не и под формата на познатия ни ЕС. Той ще се разпадне съвсем скоро.

След 4 века на небивал възход и просперитет, европейската цивилизация превъртя цикъла на своя живот и вече е в периода на стареене, дегенериране и изчезване. В момента континентът е обхванат от най-жестоката депресия в цялата си история. Тя ще доведе до минимум 50-процентен икономически срив и пълна социална катастрофа.

В началото на ХХІ век в Европа почти всичко съградено e демонтирано и не успяха, и не съумяха да построят нищо ново.

Представям ви геостратегически поглед върху изчезващата Европа, като в това число влиза и нашата Източна Европа:

* * *

Неслучайно видимата част от срива на европейската цивилизация настъпи по едно и също време със системната криза на САЩ. ЕС и САЩ са в едни и същи системни политико-икономически и пазарни координати.

Заради това в близко бъдеще ситуацията в ЕС ще се уеднакви със случващото се сега в САЩ. Неизбежността се дължи на обхваналата целокупния Запад системна криза на капитализма.

С тази криза завършва и индустриалната епоха на общественото развитие на европейската цивилизация. Днешната криза е най-разрушителната от всички обществени кризи досега. Тя унищожава формиралата се в течение на цели 4 века западна система от обществени отношения и организационната им структура.

Неизбежността доведе и до срива на клонинга на долара – евровата финансова система. Крахът й е неизбежен, а с него изтичат и дните живот на ЕС.

Казвам „клонинг“, защото западноевропейската съюзна конструкция от самото начало беше американски проект, който янките изградиха в Европа в самото начало на Студената война. Ще ви припомня, че генезисът на европейската интеграция беше поставен от един нацистки агент, от един френски предател и от един полски ционист, чиито биографии бяха изфабрикувани и изчистени до блясък от американски „аналитични групи“. А иначе и тримата бяха американски агенти.

Всичко, което се случи в Европа след 1958 г., като икономическия и политически проект ЕС, заченат под диктовката на САЩ, беше насочено срещу европейския социализъм и на Изток и на Запад. А след 90-та година ЕС постепенно премина под пълната доминация на мултинационалните американски корпорации. Това се отнася и за Европарламента, и за Еврокомисията, които не разполагат с никаква реална сила освен да предлагат лобизъм и законодателство в полза на наднационалните корпорации.

Сега, в резултат на финансовия армагедон обхванал същите мултинационални корпорации, колапсът на световната икономика е неизбежен. Това ще разруши и ЕС, който през последните 10 години се държи единствено на инатлъка на Германия и на „честната дума“ на страните – членки. Още повече, че след бягството на Великобритания от Европа сега няма и договорна основа за съществуването на групировката, а договорът от Маастрихт е неприложим. Шенген спря да действа – вече нямаме никакво свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали. А ни успиват, че причината за парализата бил някакъв си коронавирус. Не, не е това, системата се разпада.

Разпадането на Евросъюза не може да бъде предотвратено и от външното управление на САЩ, тъй като вече го няма. Напротив. При Тръмп започна оттегляне на САЩ и разбиване на ЕС. А Байдън, въпреки декларациите си за евроатлантическа солидарност, ще продължи в същата посока, защото изолирането на САЩ няма друга алтернатива. САЩ са във фактически фалит и нищо не може да ги спаси. Затова и няма как да спасят Европа. По-скоро биха й навредили, биха я ограбили в стремежа си да оцелеят.

Оттегли се и Великобритания, която изпълняваше възложената й от САЩ функция на европейски надзирател – особено над Германия, която 75 години след края на ВСВ продължава да е окупирана държава.

Това обяснява и истерията на европейските елити, тъй като от 3-4 поколения те живеят под външната опека и на дистанционно управление от САЩ и нямат изграден суверенен манталитет, нито пък умения да го ползват.

Сега, без външното управление на САЩ, Европа се превръща в „Диво поле“. Налице са нови геополитически реалности.

За европейската цивилизация настъпи нов момент на истината. В началото на Третото хилядолетие китайската и арабската цивилизации в своето развитие изпревариха европейската цивилизация. Третият свят изпреварва първия – златния един милиард. Ако Европа не получи адекватен за новите условия политически и икономически модел за развитие, тя ще затъне в еволюционен застой.

Нов лидер на развитието на човечеството ще стане цивилизацията, чийто интелектуален и икономически потенциал ще съумее да разработи нова парадигма и нова система.

Щафетата на развитието на човечеството най-вероятно ще поеме китайската (будистката) цивилизация. Сегашните върхушки на САЩ и ЕС нямат потенциала да решават задачи с днешната сложност заради спецификата на културите си и цивилизационното си развитие в историята.

Появиха се и условия, които дават шанс и на Русия да стане отново свръхдържава и да запази лидерския си статут в европейската цивилизация. Ще припомня, че Русия и руският народ са последната най-чиста и най-голяма бяла европейска православна нация. И че в по-голямата част на ХХ век развитието на човечеството се осигуряваше от съветския /руския/ проект за социална държава. Средната класа на Запад се появи след втората световна война именно заради страха на западната олигархия, че социалистическия модел на конкурента СССР може да се прехвърли и в техните държави. А руския социализъм слезе временно от сцената не заради непреодолими системни противоречия, а заради предателството на появилата се в онзи момент върхушка в съветската държава.

Причините за разпада на СССР бяха коренно различни от днешните, които доведоха до сегашния системен крах на САЩ и ЕС. В системата на консервативния, а после и на неолибералния капитализъм се натрупаха много вътрешни и външни проблеми, които не бяха решавани с десетилетия, а сега догониха и затиснаха с огромна тежест САЩ и Европа. Друг е въпросът дали въобще имаха решение.

Звярът, дремещ в недрата на американското общество, се пробуди. Същото се отнася и за Европа, която навлиза в период на кардинално преустройство, без ясни ориентири и без никакви ресурси.

Задаващият се взрив на Втората Велика Депресия ще е с такава мощ, че Първата Велика Депресия от 30-те години на ХХ век ще ни изглежда като слънчев пролетен ден.

Капитализмът умира. Това е същият капитализъм, който роди ЕИО, а после и ЕС в Студената война и които си отиват заедно с него. Skandalno.net

Автор: Красимир Иванджийски

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  1. Нищо конкретно не пише,само общи приказки на килограм!

  2. Да , Еврейския истаблишмънт , който тръгва от Франкфурт през средните векове , отива в Лондон , направи си Чудовощето Сащ , окупира Европа източва я постоянно до ден днешен.Затова светът трябва да се обедини , и изчисти еврейската и цялата останала сган , която се подиграва и граби целия свят .

  3. Трябва да имаш достатъчно политическа култура за да оцениш нивото и всичко, което е написал Иванджийски. Той е един анализатор от европейско ниво, това, че овците и говедата( в духовен смисъл) не го разбират си е техен проблем. Достатъчно е да се върнем на предсказанията на баба Ванга за времето в което живеем, за да видим с каква точност то се припокрива със сегашните събития. А за това колко прост, сервилен и подъл народец сме има колосално натрупани факти. Има и умни, но процентът им е смазващо малък. Фактът , че такъв доказан идиот като Борисов е повече от 15г във властта, че цяла плеяда от дебили го поддържа, че Българският народ изчезва и е последен по всички показатели съответства напълно и на предсказанията на Слава Севрюкова.

  4. СЛОЖНИ , ТЕЖКИ И ТРУДНИ ИЗБОРИ ,КОИТО БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА НАПРАВИ.ПРОМЕНИТЕ СЛЕД 90Г.ЗА ДЕМОНТАЖ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СИСТЕМА, САМО ЗАРАДИ САМИЯ ДЕМОНТАЖ БЕЗ ДА Е ЯСНО ,КАКВИ ТОЧНО НОВИ ОБЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ ЩЕ ТЪРСИМ,ДОВЕДОХА ДО БЕЗПЪТИЦА И РАЗПАД ВСИЧКИ СФЕРИ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ. И АКО ПОГЛЕДНЕМ ПИРАМИДАТА НА ПОТРЕБНОСТИТЕ НА МАСЛОУ,ЯСНО ЩЕ ВИДИМ ЧЕ,ИНДИВИДА И ОБЩЕСТВОТО КЪМ 89Г В БЪЛГАРИЯ Е ДОСТИГНАЛО ПЕТОТО НИВО, А СЕГА 30 ГОДИНИ ПО –КЪСНО СМЕ НА ПЪРВОТО НИВО.ШЕПА ИЗМИСЛЕНИ ,УЧИЛИ –НЕДОУЧИЛИ САМОЗВАНИ ДЕМОКРАТИ ОБВИНИХА ЕДИН ЦЯЛ НАРОД ГРАДИЛ ДЪРЖАВАТА 45Г ЗА КОМУНИСТИ,ПРИСВОИХА СИ ПРАВОТО ДА ГОВОРЯТ ОТ ПОСЛЕДНА ИНСТАНЦИЯ И ДА СТАРТИРАТ ПРОЦЕСИТЕ НА РАЗРУХА, КРАДЕНЕ И УНИЖОЖАВАНЕ.ДО ВЧЕРАШНАТА НОМЕНКЛАТУРА БЕШЕ В ПЪРВИТЕ РЕДИЦИ.И СТИГНАХМЕ, ДО ТУК,ДО ДНЕС.–ДЪРЖАВА БЕЗ ИКОНОМИКА ,БЕЗ СЕЛСКО СТОПОНСТВО , БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ,БЕЗ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, БЕЗ СОЦИАЛНА СИСТЕМА,БЕЗ СОБСТВЕНИ БАНКИ, БЕЗ ВЪОРЪЖЕНИ СИЛИ СПОСОБНИ ДА ЗАЩИТЯТ ТЕРИТОРИАЛНАТА ЦЯЛОСТ НА СТРАНАТА. И В ТОВА СЪСТОЯНИЕ, НИЕ СМЕ ЧАСТ ОТ ЕДИН ТРЕСЯЩ СЕ ОТ ПРОТИВОРЕЧИЯ ГЛОБАЛЕН ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯЩ СЕ СВЯТ, С ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ, ЧИЙТО ХОРИЗОНТ СПИРА ДО ЛИЧНАТА ИЗГОДА, И С ЕДИН НАРОД СМАЧКАН И ИКОНОМИЧЕСКИ И МОРАЛНО,БЕЗ ОСТАНАЛИ СЪПРОТИВИТЕЛНИ СИЛИ.РАЗПАДАЩИЯ СЕ ЕС И САЩ, НИ ПОЛЗВАТ И КАТО КОЛОНИЯ И КАТО ПЕРИФЕРИЯ,СТРАНИТЕ ОТ ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА СА СИЛНО ДИСТАНЦИРАНИ ОТ НАС.НИЕ КЪДЕ СМЕ? С КОГО СМЕ?НАЛАГАТ НИ СЕ ПРАВИЛА И НОРМИ ,КОИТО ПРОТИВОРЕЧАТ НА НАЦИОНАЛНИЯ ИНТЕРЕС БЕЗРОПОТНО, КАТО НА ВАСАЛНА ДЪРЖАВА,ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОЛША ,УНГАРИЯ И ЧЕХИЯ.НО УНАС НЯМА КОЙ ДА СЕ ИЗПРАВИ,НАПРОТИВ–НА НАС НЕ НИ ТРЯБВА ГЕН. СЕКРЕТАР НА ООН,НЕ НИ ТРЯБВА ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЕК,НЕ НИ ТРЯБВА ШЕФ НА ОЛАВ.НИЕ НЕ СМЕ БЪЛГАРИ –НИЕ СМЕ ЧЛЕНОВЕ НА ЕНП. В НОРМАЛНИТЕ ОБЩЕСТВА СЕ ПИТА С РЕФЕРЕНДУМ– С КОГО С ЕС, СЪС САЩ , С КИТАЙ ,С РУСИЯ И ОТ РЕЗУЛТАТА СЕ ВЪРВИ ПО ИЗБРАНИЯ ПЪТ.30 ГОДИНИ ВЪРВИМ СМЕЛО КЪМ ПРОПАСТТА И ВЕЧЕ СМЕ НА РЪБА ПРЕДИ ПОСЛЕДНАТА КРАЧКА.ИМАМЕ ВАРИАНТ ДА СМЕНИМ ПОСОКАТА ИЛИ ДА НАПРАВИМ ПОСЛЕДНАТА КРАЧКА.ЗАВИСИ ОТ НАС!!!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *