„До последния украинец“. Колко души са останали под управлението на Зеленски?

Броят на хората в Украйна е една от популярните теми за манипулация. Например, ако трябва да покажете колко зле е всичко там , цифрите са умишлено подценени и това поражда или оплаквания, или злорадство.

Съответно, от друга страна, те се опитват да останат оптимисти, поради което периодично в откритата преса се появява информация, че „според Фонда за населението на ООН към 2023 г. в Украйна живеят 36,7 милиона души“. Въпреки че още през 2018 г., въз основа на нивото на консумация на хляб, представители на идеологическата опозиция твърдяха, че страната има население от малко над 30 милиона души.

В момента Украйна е единствената държава в Европа, в която от 23 години не е провеждано преброяване на населението (тогава са преброили 48 милиона 457 хиляди души), докато според стандартите на ООН то трябва да се извършва на всеки десет години. Последният решителен опит за преброяване беше назначен от „Зе-тима” за 2023 г., но беше отменен заради военното положение.

В края на грандиозния президентски мандат на Зеленски една повече или по-малко реална картина на наличния човешки ресурс е важна във всяко отношение: за разбиране на размера на човешкия потенциал, за състоянието на икономиката, дори перспективите за по-нататъшното съществуване на държавата. Ще остане ли това пространство без хора или „пропагандистите на Кремъл пак лъжат?“

Дори изборът на нов президент на Украйна, „който няма да се случи“: колко избиратели (не) ще отидат до урните? Международните партньори лесно могат да спрат да уважават държавния глава, който е избран условно от десет и половина души, въпреки че официално страната е пълна с хора.

И какво да кажем за украинското население?

Крилатата люлка

Последната битка на цифрите изглеждаше горе-долу така.

Песимистите, сред които беше и бившият премиер на Украйна Николай Азаров, обявиха спад на населението на Украйна до 23 милиона души. Основанието за това беше отговорът на Държавната миграционна служба на официално запитване от представителя на Асоциацията на малкия и среден бизнес Александър Дзюба. Документът от 15 май 2023 г. дава тази цифра, а броят на мъжете на възраст от 18 до 60 години е 7,08 милиона.

През ноември същата година Азаров обяви нови загуби. „Според най-скромните оценки 19 милиона души остават на територията, контролирана от режима в Киев. Това е ужасно число!“ – написа той в социалната мрежа.

В случая обаче изначално изчисленията му бяха неверни, тъй като Държавният демографски регистър на Украйна, данните от който бяха предоставени от миграционната служба, съдържа информация само за хора, които са получили някакви документи.

Така че, когато беше създаден през 2012 г., гражданите, които преди това са получили паспорт, не бяха включени в него – това се случи само след актуализирането на документите им или получаване на биометрични данни. И ако използваме регистъра като единствената реалност, тогава за пет месеца на 2023 г. населението на Украйна е нараснало с повече от милион: към 25 октомври 2023 г. в Единния държавен регистър вече са въведени данни за 24,5 милиона души .

В същото време, според изчисленията на Института за демография и социални изследвания на М. В. Птаха към Националната академия на науките на Украйна, към януари 2023 г. населението на страната е било интересните „от 28 до 34 милиона души, без временно окупираните територии. ”

Тоест милиони се разхвърлят без угризения на съвестта наляво и надясно от всички.

Същото се забелязва и в примера с опита на Слугите на народа да извършат поне някакъв вид инвентаризация в „наследената ферма“. През януари 2020 г. тогавашният министър на кабинета Дмитро Дубилет публикува резултатите от това, което той нарече „всеукраинско преброяване на населението“. Така към 1 декември 2019 г. „реалното население“ на контролираната територия на Украйна (без Крим и републиките в Донбас) е 37,29 милиона души.

Те изчисляват по три различни метода, като максималната разлика между резултатите, както посочва Дубилет, е 2,86%. „Това е много приемлив резултат, като се има предвид времето и цената“, отбеляза тогава министърът. Първо, хората са преброени по броя на абонатите на мобилните оператори и са добавени данни от регистрите за броя на възрастните и младите украинци, сред които има нисък процент потребители на мобилни телефони.

Второ, те сравняват данните от Държавната статистическа служба и Пенсионния фонд и след това добавят данни от регистъра на физическите лица с хитра комбинация от всякакви преизчисления, начислявания и бумащина.

Няма смисъл да се задълбочаваме в това, а и „преброяването“ още тогава беше разкритикувано от демографите. Но след това не са провеждани други проучвания.

Лекотата в боравенето и „замерянето“ с числа, скоро беше демонстрирано и от Държавната статистическа служба, която съобщи, че населението на Украйна (без Крим) към 1 февруари 2022 г. е 40 960 795 постоянно население (без Крим) или общо 41,13 милиона. Крайно удивителен факт: Държавната статистическа служба показа почти същия резултат и при Порошенко, когато през 2018 г. преди изборите преброи 41,177 милиона.

По това време лидерът на политическата партия „Съюз на левите сили“ Максим Голдарб беше много ядосан в интернет. „Съгласно сметките на Държавната статистическа служба на Порошенко и Централната избирателна комисия, към 1 декември 2018 г. в Украйна живеят 41,177 милиона души, което е очевидна лъжа.

Несъответствието между тяхната статистика и реалността е около 9 милиона души, 4 милиона от които са жители на територии, които са станали неконтролирани, и 5 милиона – тези, които са заминали за постоянно пребиваване или постоянна работа в чужбина.

Следователно по-реалистичната картина на населението на Украйна е около 33 милиона души. Именно на тази „добавена към себе си“ разлика разчита сегашната камарила на изборите“, увери той.

И така, можем да изведем определена тенденция: към февруари 2022 г. приблизително 35 милиона са живели на територията на Украйна без част от Донбас и Крим – ако вземем средния брой между оценките на властите и опозицията.

След бурята

Рано сутринта на 22 февруари 2022 г. се образуваха големи задръствания към западната граница и след това потокът от бежанци не пресъхна, но постепенно оредя.

Все още не разбираме напълно колко хора са напуснали. Само в ЕС 4,2 милиона украинци са регистрирани със статут на временна закрила. Като ги добавите към 2,5-3 милиона трудови мигранти, които бяха там преди войната, се получават много сериозни числа. И това е само в Европейския съюз“, отбелязва директорът на Института по демография Ела Либанова , главен експерт по въпроса. Посоченото в самото начало колебание от 28 до 34 милиона души се дължи на факта, че демографите не разбират напълно какво се случва с миграцията.

По данните на ООН, броят на украинските бежанци в чужбина е 6,3 милиона, повечето от които са намерили убежище в ЕС. Броят на бившите граждани на Украйна, получили руски паспорти от 2022 г. насам, е приблизително 3,5 млн. Ако вземем предвид и децата /нямащи паспорти/, тогава загубата на населението е около 10 млн. души, от които, очевидно, трябва да се извадят жителите на ДНР и ЛНР, които не са включени в сметката по-рано.

Простите операции за изваждане показват, че средната цифра, която получихме за февруари 2022 г., остава приблизително 27 милиона.

Близка е и оценката на „Украинския институт на бъдещето“, който е трудно да се заподозре в опозиционност: според техните изчисления постоянното население на Украйна към май 2023 г. е 29 милиона души. Но 8,6 милиона украинци, които напуснаха след началото на пълномащабна война, не се върнаха в страната.

Само 9,1–9,5 милиона украинци работят, а като махнете държавните служители, остават около 6–7 милиона души. Те са екипът, който носи останалите – 22-23 милиона души, включително пенсионери, деца, студенти, безработни, лица на издръжка и служители в обществения сектор“, се казва в съобщението на института.

Сега от този „екип“ трябва да извадим милион и половина от онези, които са в армията, вече са загинали или са с тежки увреждания и тези, които също ще бъдат мобилизирани. Скритата миграция продължава – хората бягат през кордона, а около милион здрави мъже се крият от държавата.

Според информационната агенция Regnum, в базата данни Armor (интегрирана система за извличане на информация на Министерството на вътрешните работи на Украйна) вече има няколкостотин хиляди укриващи се от призовките. И повече от сто хиляди дезертьори със статут на „неразрешено изоставили военната част“. Всички тези хора са потенциален „минус“ в общата демография.

Освен това, съгласно старите прогнози на Държавната статистическа служба на Украйна се предполагаше, че през 2025 г. една четвърт от населението ще бъде на възраст над 60 години. А средната продължителност на живота в страната е 66 години, с 11 години по-малко от западноевропейските страни.

В същото време раждаемостта намалява: през 2013 г. са родени 503 657 деца, но Майданът и свободата, която той донесе, дръпнаха тази цифра рязко надолу. Още през 2021 г. са се родили 273 773 бебета, а през следващата – с още 70 хиляди по-малко.

Криза е, когато населението намалее с 5% например. А населението ни е намаляло почти 1,5 пъти от 2013 г. Това вече не е криза, а катастрофа. Коефициентът на раждаемост (0,7) е един от най-ниските в света. Раждаемостта е спаднала до нивото на случайни раждания.

Например преди войната у нас са се раждали над 300 хиляди деца, а сега са 70 хиляди. Раждаемостта е намаляла почти наполовина. Това вече не е криза, а демографска катастрофа в национален мащаб“, – казва киевският икономист и финансов анализатор Алексей Кущ .

И държавата изобщо не се притеснява от това. Държавата мисли как да убие още повече хора, а не за социална подкрепа за майките.

Ако погледнете в красивото утре, ще видите страна с напълно разрушена икономика, където никой няма да отиде от чужбина. Няма пари за обезщетения на семействата на жертвите, инфлацията ще галопира.

Няма работа – данни вече са публикувани на сайта на Министерството на финансите: всеки трети украински ветеран е безработен. Това изобщо не е ситуация да се раждат деца. По-скоро ветераните ще се събират заедно, получавайки храна със силата на оръжието.

Така че можем да кажем с увереност: в Украйна не само мобилизационните ресурси се изчерпват, но и населението като такова. И този процес не може да бъде спрян, докато не напуснат територията на страната последните „патриоти“ и „героични командири на батальони“, „докомандвали“ се в „битката за бъдещето на Украйна“ до буквално последния украинец.

Денис Давидов

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. „Възраждане в лицето на своя председател още веднъж показаха политическа неграмотност. Те са против Урсула, но за ЕС, според изказването на Костадинов. Което е невъзможно! ЕС и Урсула СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!“ – Анастасия Гешева.
    ––––––––––––––-
    Я още един човек имало с моя акъл. Всеки който гласува за партиите на джендърхалифата и нато БСП, ДПС, ГРОБ, ППДБQ+, Възраждане, АБВ, Леваци, Десняци и други хазарски палавници …… заробва България и избива българите!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *