Доц. Мангъров: В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина

„Няма нито едно медицинско доказателство, което да сочи, че заведенията са по-опасни за заразяване с коронавирус от останалите обществени места“. Това заяви днес шефът на COVID-отделението към Инфекциозна болница-София доц. Атанас Мангъров.

Коментарът му е по повод декларацията на ресторантьорите и хотелиерите, че ако до 10 дни правителството и Щаба не разрешат отварянето на обектите им, те ще преминат към гражданско недоволство.

„В ресторантите и кафенетата не е по-опасно, отколкото в трамвая, автобуса, метрото или в магазините, където никой не спазва никаква дистанция. Напълно безсмислено е хотели и ресторанти да стоят затворени, не ми е ясно защо НОЩ и правителството го правят. Просто са ги нарочили”, заяви топ инфекционистът.

„Дали ще си в СПА или в някаква физкултурна зала, няма голяма разлика. Още повече, че на СПА и във физкултурните зали ходят традиционно здрави хора, които и да се заразят, няма да е опасно за тях. Един човек, който има сърдечна недостатъчност, който има някакво сериозно хронично заболяване, не ходи на СПА, не ходи на фитнес, а обикновено не ходи и на ресторант”, допълни доц. Мангъров.

„Има две хипотези в момента. Едната е на Щаба НОЩ и гласи, че сегашното намаляване на броя новозаразени се дължи на т. нар. локдаун, или в нашия случай- частичното затваряне на държавата. Което звучи чудесно, но не е вярно. Защото това, което се вижда в страни като Испания, Великобритания, Франция… които са затворени много плътно от края на септември месец, е, че случаите там нарастват. Тази хипотеза ще се провери, когато се отворим, искаме или не. Ако отново стигнем високите нива на заразени от есента, ще излезе, че мерките са имали някакъв ефект. Но не мисля, че това ще се случи”, обясни инфекционистът.

Втората хипотеза, която според доц. Мангъров, е по-вероятна за нашата страна, е, че вече вирусът вече е минал през една значителна част от населението и в момента наблюдаваме естественото затихване на епидемията. И колкото и да ни е страх, няма как да живеем завинаги затворени.

„През октомври над 60 лаборатории, приблизително равномерно разпределени в цялата страна, правеха ежедневно по 10-12 хил. PCR-теста. Даже в някои дни и доста повече. При което се установяваше, че 30-40% от тези тестове са положителни, с всички условности дали, доколко и какво точно измерват тези тестове. Информацията, която би следвало да получаваме от това, е, че към дадения момент около 30-40 % от населението са били положителни. Нека да не ги броим толкова, а по-малко. Тези, да кажем, 30-ина процента от хората в рамките на 20-30 дни биха заразили други 30%. Които на свой ред след още 20-30 дни биха заразили още 30-ина процента. И би трябвало в рамките на 4-5 месеца цялото население да мине през този вирус. Така се случва всяка година през декември, януари и февруари с грипните вируси, които март месец започват да затихват. Би следвало и с коронавирусната епидемия да се случи същото”, смята доц. Мангъров.

Относно новите щамове на COVID-19 пък той коментира, че щом ваксините действат върху всички щамове на коронавируса, както ни убеждават здравните власти, би трябвало и преболедувалите първия щам да са защитени и от втория, и третия, ако се появи такъв. Да не говорим пък, че естествената защита на организма е много по-добра от която и да е ваксина. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. В училище е най-опасно, защото там могат да се получат знания, а знаещият е непокорен. По-добре да се отворят кръчмите, там и професор да си можеш да слезеш на първото стъпало, само трябва да не се въздържаш в пиенето.
    Къде е това извънредно епидемично състояние, че изобщо нещо трябва да се затваря? В главите на зяпналите тв екраните зомбита и в хладилните чанти на мафията. Хората трябва да знаят едно, ако е дошъл техният номер за заминаване, нищо не може да ги спаси, а ако не е през огън могат да вървят. Не ние определяме. Има само едно изключение, бутонът „рестарт“, самоубийството с желание, когато ясно заявиш пред себе си, че го искаш. Има една подробност, ако забелязахте, бутонът не е „изход“, а „рестарт“ и по принцип е глупаво да минеш целият път пак с нулирани достижения. Преградата, заради която бягаш, ще си стои. Лирично отклонение в страни от световният проблем наречен Ковид измама. Добре, вирус има, даже някои познават щамовете му с pcr тест, но не е чума, нали? Когато се качим в колата си сме почти толкова застрашени от смърт при катастрофа, но не са заключили колите по паркингите и да ги гледаме през три огради и зад бронирано стъкло. Човекът не е безсмъртен, но най-глупавият начин да прекара времето, в който и да е от многобройните си животи, е да се страхува времето му да не свърши. Гледай да постигнеш целта и още по-важно, да разбереш коя е.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *