Доц. Мангъров: Борисов ми каза, че ако бил жена, щял да ми пусне! (С ВИДЕО)

„Борисов най-накрая послуша съветите ми и каза, че ако бил жена, щял да ми пусне“, това сподели в сутрешния блок на бТВ доц. Мангъров по повод последната си среща с премиера и Националния оперативен щаб. „Нямам конфронтация нито с Борисов, нито с Мутафчийски. Отидох да помогна като експерт, но всъщност много се забавлявах“, коментира топ епидемиолога.

„Сега, в края на т. нар. епидемия е време за равносметка. Какво показват данните и анализа от тестовете за коронавируса: При 7 млн. население в България, достоверно и доказано имаме 280 хил. души, които са прекарали COVID-19. Но трябва да отбележим, че огромната част от тези хора изобщо не са разбрали, не са усетили никакви симптоми“, заяви началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров. До цифрата „280 хил. заразени“ той и колегите му стигнали след внимателен и подробен анализ на резултатите на изследваните с PCR тестове и на резултатите за изградени антитела срещу COVID-19.

„Положителни са 3,86% от направените PCR тестове. В друго проучване на база 31 хил. изследвани, е установено, че над 1200 от тях имат антитела – т.е по-малко от 4%.“, подчерта инфекционистът.

Той уточни, че смъртността от коронавирус в България до момента е 0,04% от заразените, което значи, че умира 1 на 2500 души. За сравнение доц. Мангъров даде смъртността при морбили, която е 1 на 1000 души. И смъртността при обикновен сезонен грип – 1 на 1500 души. Което категорично доказва твърденията му от преди 2 месеца, че Ковид-19 е по-ниско смъртоносен от сезонния грип.

По думите му ниската смъртност в България се дължи на факта, че у нас няма много хора на възраст над 80 и 90 години. „Средната възраст на починалите от коронавирус в Италия и Испания е 80 години. Докато у нас и в цяла Източна Европа средната продължителност на живота е 73 години. С тия ниски пенсии от по 200 лв. нашите пенсионери не живеят много дълго. Те умират много преди да влязат в рисковата категория за смърт от Ковид-19. Заради по-лошото качество на живота хората в Източна Европа живеят с 12 години по-малко от тези на Запад. На това се дължи и по-големия процент на починали от коронавирус в Западна Европа“, обясни доц. Мангъров.

Според него предприетите от българското правителство противоепидемични мерки са били пресилени и непрофесионални.

„Добре щеше да е от самото начало да се бяха вслушали в експертното ми мнение на епидемиолог, за да избегнем сегашния тежък удар по икономиката. Все пок е добре, че накрая премиерът Борисовспря да слуша гласа на страха и се вслуша в гласа на науката. Мисля че разбра какво му казах. Въпреки че по време на срещата ни, в Министерски съвет, докато обяснявах на него и на Щаба НОЩ защо е необходимо мерките да паднат, той ми каза: Страшен си Мангъров, ако бях жена, щях да ти пусна“, завърши доц. Мангъров. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. В ЗАТВОРА И ТОВА МОЖЕ ДА МУ СЕ СЛУЧИ НА БЪЛГАРОУБИЕЦА БОРИСОВ ГРЕХОВЕТЕ МУ СА НАЙ МНОГО И НЕПРОСТИМИ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *