Доклад на Rand Corporation от 2019 г.: Как да унищожим Русия

Статията на Манлио Динучи, публикувана за първи път от Global Research на 25 май 2019 г., е от изключителна важност за разгръщащата се война в Украйна и съдържа резюме на доклад на Rand Corporation, озаглавен Свръхразширяване и разбалансиране на Русия.

Накарайте противника да се разширява безразсъдно, за да го изведете от равновесие, а след това го унищожете. Това не е описание на хватка от джудото, а план срещу Русия, разработен от корпорация Ранд – най-влиятелният мозъчен тръст в САЩ. С персонал от хиляди експерти, Ранд се представя като най-надеждния в света източник на разузнавателни и политически анализи за лидерите на Съединените щати и техните съюзници.

Корпорацията Ранд се гордее, че е допринесла за изработването на дългосрочна стратегия, която е позволила на Съединените щати да спечелят Студената война, принуждавайки Съветския съюз да консумира собствените си ресурси в стратегическата конфронтация. Това е и моделът, който стана вдъхновение за новия план – „Свръхразрастване и разбалансиране на Русия“, публикуван от Ранд.

Според техните анализатори, Русия остава мощен противник за Съединените щати в определени основни сектори. За да се справят с това противостоене, САЩ и техните съюзници ще трябва да преследват обща дългосрочна стратегия, която експлоатира слабите места на Русия. Затова от Ранд анализират различните средства, с които да се разбалансира Русия, като посочват вероятността за успех на всяко от тях, ползите, стойността и риска за САЩ.

Анализите на „Ранд корпорейшън“ оценяват, че най-уязвимото място на Русия е нейната икономика, поради сериозната ѝ зависимост от износа на нефт и газ. Приходите от този износ могат да бъдат намалени чрез засилване на санкциите и увеличаване на енергийния износ на САЩ. Целта е да се задължи Европа да намали вноса на руски природен газ и да го замени с втечнен природен газ, транспортиран по море от други страни.

Друг начин за дестабилизиране на руската икономика в дългосрочен план е насърчаването на емиграцията на квалифицирани кадри, най-вече на млади руснаци с високо ниво на образование, към други части на света под контрола на Запада.
В идеологичния и информационния сектори, въоръжаването на Украйна ще даде възможност на САЩ да експлоатира тази централна точка на руската външна уязвимост, но това трябва да се прави внимателно и прецизно изчислено, така че да държи Русия под напрежение, без да прерасне в голям конфликт, който тя би спечелила.

По време на военните действия срещу Русия във военния сектор Съединените щати могат да се радват на големи ползи с умерен риск, особено ако инвестират главно в стратегически бомбардировачи и бойни ракети с далечен обхват, насочени срещу Русия.
Напускането на споразумението за Ядрените оръжия със среден обсег и разполагането в Европа на нови ядрени ракети със среден обсег, насочени към Русия, би имало висока вероятност за успех, но би представлявало и висок риск.
Калибрирането на всяка възможност за постигане на желания ефект, заключават анализаторите на „Ранд“, ще принуди Русия да плати най-високата цена в една конфронтация, но за тази цел САЩ също ще трябва да инвестират огромен ресурс, което значи, че ще трябва да го съберат, отнемайки го от други свои ресори. Това е и предупреждение за необходимостта от значително увеличение на военните разходи на САЩ/НАТО в ущърб на социалните бюджети на страните от САЩ и Европа.

Това е бъдещето, което е планирано за нас от Корпорация Ранд, най-влиятелният мозъчен тръст на Дълбоката държава, или с други думи, подземния център на истинската власт, заграбена от икономически, финансови и военни олигархии – която определя стратегическите избори не само на САЩ, но и на целия западен свят.
„Възможностите“, очертани в плана, на практика не са нищо друго, освен варианти на военна стратегия, чиято цена в жертви и рискове ще платим всички ние.

Манлио Динучи е сътрудник по изследователската част в Центъра за изследване на глобализацията.

Автор: Манлио Динучи, globalresearch.ca

Източник: globalresearch.ca

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Manlio Dinucci-го чета години наред.Той публикува основно в Глобал Рисърч,но и в други сайтове. Специалистите от корпорацията Ранд доведоха за 30 години България до просешка тояга,до един презрян колониален статут СЪС АКТИВНОТО СЪДЕЙСТВИЕ НА НАШИТЕ ПОДЛОГИ. Гледайте как бързат да ни вкарат в Шенген и в Еврозоната,как бързат да ни вкарат в заробващи договори с американската „демокрация“, която години наред пръска пари да подкупва медиите и политиците ни.Всички,които не са съгласни с този презрян статут са кремълски послушници и повлияни от путинската дезинформация. Място за собствени оценки, че и каквато и да е форма на протест просто не се оставя.

  2. За България не ви трябват доклади, там робите се самоизяждат, тъй като са верни на господаря си и дори се надпреварват кой повече българи ще убие или прогони за приза най-верен евро роб.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *