Директорът на „Джей Пи Морган“ със СТРАШНО Предупреждение за Търговската ВОЙНА между САЩ и Китай! Ето какви ще са резултатите и как ще засегнат България:

За страховити поражения от търговската война между САЩ и Китай, предупреди мастития банкер Джейкъб Френкел, директор на Джей Пи Морган Чейс Интернешънъл.

Към момента говорим все още за отделни сблъсъци, а не за пълноценна война. Но ако се стигне до такава, САЩ ще се изправи пред многократно по- голяма икономическа катастрофа в сравнение с Голямата депресия от 30- те години на миналия век. Тя беше тежък исторически урок, който трябва да помним и днес, за да го избегнем, категоричен е Френкел.

Икономическите сблъсъци между САЩ и Китай започнаха преди месец, когато президентът Тръмп подписа документ за „Борба с икономическата агресия на Китай“. А индустриално-търговската война между двете свръхсили стартира с вдигане цената на митата върху стоманата и алуминия, които САЩ внася от азиатската страна. Месец по- късно, Пекин наложи контрасанкции като обложи с по- високи мита над 200 стоки от САЩ, чийто търговски оборот се равнява на 3 млрд. долара.

Китай заяви, че не иска да участва в търговска война със САЩ, но няма да се поколебае, ако се наложи да го направи. А няма и притеснения. От друга страна, Вашингтон би трябвало да се притеснява, тъй като икономическата ситуация в САЩ е доста усложнена. Затова предупреждава и Джейкъб Френкел.

Войната обаче няма да се ограничи само в сблъсък между двата световни гиганта, които спорят за икономическо господство. Тя ще засегне и всички държави по планетата, чиито икономики са зависими от тях – тоест целия свят. Да си припомним как банковата криза в САЩ през 2006 се превърна в световна икономическа криза – именно заради обвързаността между страните. А държавите от Евросъюза, в това число и България, бяха сред най- потърпевшите. Гърция официално фалира, а още няколко южноевропейски страни се отърваха на косъм. Като резултат, стандартът на живот в Евросъюза се понижи с 30 %, без изгледи в близките години да се възстанови.

Сега, понеже фалиращ САЩ няма намерение тихо и кротко да отстъпи палмата на първенството на Китай, има опасност нова криза да удари планетата и то с тройна сила. САЩ не отстъпва, въпреки, че няма никакви шансове да го спечели тази нойна. През последните месеци доларът се срина и макар опитите на Тръмп да убеди света, че това е хубаво за Америка и ще привлече чуждестранни инвеститори, по- скоро изглежда точно обратното. А все по-агресивната политика на САЩ само доказва, че янките са загазили здраво и потъват все повече.

Едно от предизборните обещания на Тръмп беше да приложи политиката на изолационизъм – да затвори страната и да се противопостави на Китай. И той наистина се придържа към тази политика. Но дали ще се окаже успешна, е съвсем отделен въпрос. Администрацията на Тръмп се опитва да привлече чуждестранните инвеститори, които избягаха в Китай. За да му се случи обаче, Тръмп трябва да се срине стандарта на живот на американците и да ги накара да работят за по-малка надница и от китайците. Да не говорим, че през последните години Китай предлага на чуждестранния бизнес множество икономически облекчения. Нещо, за което не е ясно дали Щатите могат да си позволят.

Негативният ефект от търговската война между САЩ и Китай вече е налице – световните борси са изключително нестабилни. И това е само началото. Ще фалира ли САЩ по-рано отколкото очакваме? Предстои да видим! Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *