Дерипаска пред Financial Times: Изненадан съм от устойчивостта на руската икономика, а очаквахме фалит на страната. Санкциите вече не са ефективно оръжие

Русия е устояла на западните санкции, заяви олигархът Олег Дерипаска, признавайки „изненадата“ си от устойчивостта на страната след началото на войната. В началото той твърдо е вярвал, че западните санкции ще доведат до фалита на Кремъл, пише в. „Файненшъл Таймс“.

Дерипаска, един от най-богатите хора в Русия, заяви пред американското издание, че Москва е оцеляла след ударните усилия на Запада да изолира икономиката ѝ, като е развила много нови търговски връзки с глобалния юг и много по-отрано е увеличила държавните инвестиции в местното производство.

Дерипаска е изненадан и от частният сектор в Русия, който по думите му, се оказал много по-стабилен, отколкото лично той е очаквал само няколко месеца по-рано. „Бях изненадан, че частният бизнес ще прояви такава гъвкавост. Бях сигурен, че в първата година ще се сринат до 30% от икономиката, но всъщност се сринаха едва 5 % – много под моите очаквания“, казва той.

„Да, Лусия в момента има големи военни разходи и всички тези видове държавни субсидии и правителствена подкрепа… но все пак цялостният спад беше изненадващо слаб [ …] Частната икономика в страната намери своя начин да работи и то доста успешно.“

Очевидната устойчивост на Русия, въпреки че Западът я отряза от много пазари и от световните вериги за доставки, е повод за гордост за президента Владимир Путин, който миналата седмица заяви, че „етапът на възстановяване на руската икономика е завършил“, след като „отблъснахме безпрецедентния външен натиск“, пише „Файненшъл Таймс“, цитирайки думите на Путин.

В първите месеци от инвазията в Украйна светкавичните мерки на Запада силно засегнаха руската икономика, но оттогава страната успя да избегне санкциите на Г-7 върху по-голямата част от износа си на петрол. МВФ прогнозира, че брутният вътрешен продукт на Русия ще нарасне с 1,5 % през тази година и с 1,3 % през 2024 г. Путин обаче е по-оптимистично настроен, миналата седмица той прогнозира растеж от 2,8 % за тази година и 3.5 “ ръст за следващата. Които и изчисления да са верните – факт е че руската икономика расте на фона на безпрецедентни в историята санкции.

Коментарите на Дерипаска, собственик на водещия производител на алуминий „Русал“ и на енергийната компания майка En+, показват нарастващата увереност сред московския елит, че Русия е излязла сравнително невредима от ядрения санкционен удар на Запада, въпреки опасенията на част от тях в началото на войната, че санкциите ще сринат икономиката.

„Винаги съм се съмнявал в санкциите, в това Wunderwaffe (чудотворно оръжие), както казват германците. Да се използва финансовата система като инструмент за преговори. Те не проработиха срещу Северна Корея, не проработиха и срещу Иран. Напротив – след налагането на санкции икономиката на Иран преживя същински разцвет“, каза Дерипаска, чието състояние руското издание на Forbes оценява на 2,5 млрд. долара.

„Положихме толкова много усилия, за да направим света глобален, по отношение на търговията, инвестициите, информационните потоци. Времето на санкциите е безвъзвратно отминало, те са един вид инструмент от 19-ти век. И сега виждаме, че през 21-ви век този морално остарял инструмент не работи.“

Дерипаска беше един от малкото олигарси, които отправиха – макар и предпазлива – критика към властта в Кремъл относно инвазията в Украйна. Въпреки че заяви, че не вижда „никакъв смисъл“ в конфликта, напоследък той смекчи антивоенните си изявления срещу управляващите в Кремъл на фона на нарастващия натиск на властта върху олигарсите да плащат повече данъци и в някои случаи да предадат някои свои активи на държавата.

„Не виждам причина този кошмарен конфликт да не бъде спрян и от двете страни […] Не ми се вярва някоя от страните да постигне обявената си цел“, казва Дерипаска. „Ще дадете F-16, F-35 [изтребители] на Украйна? Мислите ли, че Русия не разполага с поне също толкова ефективни самолети? Знаете ли, единствената цел, която ще бъде постигната, ще бъде повече страдание и повече загубени животи, повече ранени за някакви 5, 10, 20, 25 километра територия напред или назад, наляво или надясно.“

Украйна отхвърля призиви като този на Дерипаска за „истински преговори“ с мотива, че това би легитимирало териториалните придобивки на Русия. Но още повече сражения, добавя олигархът, биха означавали „още 50 000 загинали и може би 150 000 ранени“ до края на годината. „Наистина ли в САЩ вярвате, че е разумно да има още 200 000 души убити без фронтовата линия да мръдне?“

Миналата година Кремъл призова Дерипаска да смекчи критиките си, а прокурорите конфискуваха притежаван от него хотелски комплекс в черноморския курорт Сочи и го предадоха на държавна фондация – ранен залп в нарастващата вълна от принудителни национализации. Той отказва да коментира този епизод.

За да обясни „устойчивостта“ на икономиката, Дерипаска посочва инвестициите на Кремъл в промишлеността и усилията да се принудят неефективните държавни предприятия, които преди години доминираха в икономиката, да увеличат капацитета си, отчасти в подкрепа на военната промишленост.

„Държавният капитализъм създаде тези огромни конгломерати с ниска производителност, ниска степен на използване, ниски заплати. Днес с изненада обаче виждам, че в някои от техните заводи заплатите са нараснали и вече са сходни със заплатите в предприятията, които съм основал в същите региони“, добави той. „Руската държава има пари, наема служители и се конкурира с мен.“

Дерипаска, който е подложен на персонални санкции от САЩ от 2018 г. и от ЕС от 2022 г., заяви, че пътуванията му в Азия са го убедили, че страните от глобалния юг ще устоят на натиска на Запада и няма да се присъединят към западните санкции. Те са категорично убедени, че трябва да предложат на Русия спасително въже.

„Знаете ли, тези хора трябва да изхранват 1 млрд. души всеки ден, а вие искате от тях да се ангажират с витиевати за тях каузи, за които да страдат“, каза той. „Идеята за санкциите беше сериозна грешка на хората, които смятаха, че могат да използват този механизъм за оказване на натиск върху автократични режими.“

Търговията на Русия с Китай е нараснала с 32% на годишна база през първите осем месеца на 2023 г. до 155 млрд. долара, докато търговията с Индия през първата половина на годината е нараснала три пъти – до 33 млрд. долара, според държавната информационна служба РИА Новости.

Същевременно богатството на Русия от природни ресурси я прави твърде привлекателен търговски партньор за страните, които зависят от нейния износ на енергия, метали и храни, за да се откажат от него, казва Дерипаска.

„От следващия 1 милиард души, които ще се родят, 70 % ще бъдат в тези региони – в Индия, в Китай, в Индонезия… Нека погледнем реалността в очите. Тези хора искат развитие и страните им се развиват с особено бързи темпове. За това обаче те се нуждаят от руски ресурси, руски решения, от търговия с Русия. Вярата в това, че санкциите ще спрат войната или ще доведат до смяна на режима в Кремъл, или по някакъв начин ще ни приближат до края на конфликта… Е напразна. Нужно е друго решение“, казва Дерипаска.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *