Грузия и Китай сключват стратегическо партньорство! Тбилиси би шута на Запада!

Грузинският премиер Иракли Гарибашвили и китайският президент Си Дзинпин са взели решение за установяване на стратегическо партньорство, съобщи агенция Синхуа. Решението ее историческо за Грузия, защото с него страната се откъсва от западната сфера на влияние и категорично преминава в лагера на Русия и Китай.

От 26 юли до 1 август 2023 г. премиерът на Грузия Иракли Гарибашвили е на посещение в Китай. По време на посещението той се срещна с президентът Си Дзинпин в Чънду, след което бе приет и от премиера Ли Цян в Пекин. След задълбочен обмен на мнения по двустранните отношения и по международни и регионални въпроси от взаимен интерес страните са постигнали широк консенсус и са взели решения за установяване на стратегическо партньорство между двете държави.

Двете страни споделят мнението, че от установяването на дипломатическите отношения между двете страни на 9 юни 1992 г. досега двустранното сътрудничество е постигнало плодотворни резултати в различни области. В контекста на дълбоката и сложна еволюция на международната и регионалната ситуация двете страни споделят ангажимента за разширяване на сътрудничеството в политическата, икономическата и културната област, за засилване на сътрудничеството в международните дела, за задълбочаване на двустранните отношения и за съвместно опазване на регионалния и световния мир, стабилност и развитие, се подчертава в изявлението.

Двете страни потвърждават отново зачитането на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на всички държави. Грузия твърдо се придържа към принципа на единен Китай.

Двете страни се разглеждат взаимно като важни стратегически партньори и поради това считат задълбочаването на двустранните отношения за приоритет на своите външни политики.

Грузия смята, че китайската модернизация предлага нов път и нова възможност за човечеството да постигне модернизация. Двете страни изразиха готовността си да обменят опит в управлението за постигане на цялостно развитие и просперитет.

Страните приветстват стабилния ръст на двустранната търговия през последните години и изразяват готовност за по-нататъшно увеличаване на двустранната търговия, оптимизиране на нейната структура, разширяване на видовете продукти и увеличаване на износа на грузински стоки и услуги за Китай. Грузия приветства инициативата „Един пояс, един път“, предложена от Китай.

Двете страни са подписали документи, включително Плана за двустранно сътрудничество между правителството на КНР и правителството на Грузия в рамките на инициативата, за да получат по-големи предимства и възможности за сътрудничество, отбелязва Синхуа.

Двете страни ще засилят координацията и сътрудничеството по регионални и международни въпроси, ще подкрепят съвместно истинския мултилатерализъм, ще отстояват твърдо международната система, в центъра на която е ООН, международния ред, основан на международното право, и основните норми, регулиращи международните отношения. Пекин и Тбилиси се ангажират да насърчават установяването на нов тип международни отношения. Те ще насърчават общите ценности на човечеството – мир, развитие, равенство, справедливост, демокрация и свобода, като зачитат независимия избор на всички хора на път за развитие, съобразен с техните национални условия, и насърчават изграждането на общност с общо бъдеще за човечеството.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

6 коментара

  1. Някой явно не знае география и бърка Баку с Тбилиси. С такива грешки сайта олеква.

    • Виж часа на коментара. Тогава пишеше Баку. Слава богу след моя коментар са го оправили

    • Виж часа на коментара. Слава богу след моя коментар са го оправили

  2. Някой може ли да си представи нашият колониален премиер да тръгне за Китай. Да бе, академикът г-н Денков при китайския премиер. Ми то цялото атлантическо общество ще скочи като настръхнали хиени. Атлантическият клуб със Соломончо и Поптодорова, че и другите от Хелзинския комитет, които са настръхнали срещу Възраждане. НЕ, НЕ бъдете спокойни, нашето черноморие трябва да стане НАТО-вско, без платноходките на Бойко и без туризъм разбира се.

  3. ПЕСЛЕ-СЛОВ …
    ИНТЕРЕСНО Е ДАЛИ САЩ ЩЕ НАПРАВИ ОТГОВОР ЗА ИЗОЛАЦИОННИТЕ КОНЦЛАГЕРИ В САЩ ЗА ЯПОНЦИ, КИТАЙЦИ, ГЕРМАНЦИ ПРЕДИ ВОЙНАТА, ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА И СЛЕД ВОЙНАТА!

    НИЕ ЩЕ СИ ПРАВИМ ИЗВОДИТЕ ОТ ПРОПАГАНДАТА !

    КОПИРАЛ
    СТЕФАНЪ Д-РЪ ДИМИТРОВЪ ЧОЛАКОВЪ
    02.08.2023 – ВРАЦА БЪЛГАРИЯ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *