Гражданската Война в САЩ Ескалира- 40-те най-големи града са под блокада!

Нова, още по мощна вълна от протести и сблъсъци между демонстранти и полиция се надигна тази вечер в 40 от най-големите американски градове. До масовите сблъсъци, които все повече приличат на гражданска война, се стигна след смъртта на чернокожия Джордж Флойд, който почина след побой от полицай по време на арест в Минеаполис. Заради ескалацията на бунтовете в 25 града е въведено извънредно положение.

В Индианаполис по време на демонстрациите са убити 5-има души, по време на протестите в Минеаполис пък са ранени двама журналисти от Ройтерс.

Skandalno.net припомня, че 46-годишният афроамериканец Джордж Флойд почина при арест в Минеаполис в понеделник. Четиримата, полицаи, участвали в задържането му бяха скоропостижно уволнени, а на един от тях бе повдигнато обвинен за убийството му. Но вместо да тушира бунтовете, това сякаш още повече разпали и ескалира недоволството на милиони американски негри. В разпространяван в социалните мрежи видеозапис се вижда как 44-годишният полицай натиска с коляно врата на Флойд, който многократно повтаря, че не може да диша и минути след това задържаният издъхва.

https://youtu.be/Ve8S0rGd9-c

Заради размириците до този момент полицията е арестувала 2400 души.
Протестите продължават вече 5 нощи, като тази вечер са най-масови и екстремни. Бунтуват се 40 града от най-големите американски мегаполиси. По улиците се наблюдават остри сблъсъци между полицията и демонстрантите. Извънредно положение е обявено в Ню Йорк, Минеаполис, Атланта, Лос Анджелис, Филаделфия, Портланд и други.

В Минесота в петък бяха извикани 3 хил. военнослужещи от Националната гвардия – резервна военна сила, която е под юрисдикцията на президента на САЩ и се включва само в крайно извънредни ситуации.

https://youtu.be/DxZVfwudvC8

Няколко десетки хиляди демонстранти се събраха и пред Белия дом във Вашингтон. Президентът Доналд Тръмп осъди размириците и се закани да спре насилието. Смъртта на Джордж Флойд на улицата в Минеаполис е тежка трагедия, но паметта му е опетнена от грабители и анархисти, заяви президентът в Космическия център „Кенеди“, където наблюдава изстрелването на ракетата „Спейс Екс“:

„Стоя пред вас като приятел и съюзник на всеки американец, търсещ справедливост и мир, но и като твърд противник на всеки, който експлоатира тази трагедия, за да граби, мародерства, напада и заплашва. Помирение вместо омраза, правосъдие, а не хаос – това е мисиията ни на дневен ред“.

Първоначално протестите започнаха мирно, но последваха погроми.

https://youtu.be/4LwSR8LCMX0

Губернаторът на Минесота, където е Минеаполис, заяви, че насилието се дължи на външни елементи. Същото каза и Бил де Блазио, кметът на Ню Йорк, където в районите Харлем, Бронкс, Бруклин и Куинс тази вечер горят коли, десетки хиляди демонстранти блокират пътища с кофи за боклук, разбиват магазини и се бият с полицията.

Сблъсъци има и във Филаделфия, Лос Анджелис, Атланта, Индианаполис. Във Вашингтон над 30 хиляди демонстранти скандират пред министерството на правосъдието: „Животът на афроамериканците има смисъл“.

https://youtu.be/KbHBVAoiK6s

Въпреки опитите на официален Вашингтон да представи бунтовете като анти-расистки, протестите са социални. Освен чернокожи, в редиците на протестиращите има и много бели. Които солидарно участват в разбиването и разграбването на магазините. Нивото на безработица в САЩ стигна абсолютен рекорд от 25 %, по-висок от този през Голямата депресия от 30-те години на миналия век. Такъв е процента и на социално слабите, които се хранят предимно в безплатни кухни. 8 % пък са бездомните. Очевидно Америка е пред дълго задържан и укриван от властите социален взрив. Да не кажем Революция! На този фон управлението на Тръмп се държи все по-неадекватно. Днес американския президент с нездрав възторг обяви: „Скоро американците, ще кацнем на Марс и ще имаме най-великите оръжия“… И това, докато полициите му водят градска война със стотици хиляди демонстранти из цялата страна.

САЩ е във фактически фалит, а коронавирусната измама беше последният отчаян опит на властите да избягат от отговорността за приближаващия финансов крах като прехвърлят вината на някакъв имагинерен вирус. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Следва ВОЙНА!!! Китай осъзнава, че трябва да се съюзи с Русия, защото макар да е претендент за короната, военно е уязвим. За нас е интересно Турция чия страна ще вземе? Продължавам да смятам, че тя ще се опита да балансира в началото, докато се изясни кой е по-силен, като същевременно плете своята кошница. Ако остане вярна на НАТО я чака война с Иран, кюрдите, арменците, Русия и Китай. Разбира се само ако войната не е ядрена. Европа да се готви за собствените си проблеми и да не рипа инак може да се окаже в положението на колония.
    Ако България не се управлява за пореден път от дебили, можем да се окажем наваксали изоставането!!!

  2. несериозно е да се говори кой е по силен?русия или сащили сащ? русия превъзхожда сащ и целото всичко нато с оръжия от бъдещето,поне 30 години напред по официални данни на пентагона, може да унищожи Сащ за по малко от 15 минути и пентагона това много добре го знаят!русия нема пипане китай също ще го отнесат Иран накрая но това няма да помогне на сащ за предстоящия фалит русия никога не започва войните тя само ги довършва

  3. Някой може ли да обясни, защо черен е обида, а лозунга е BLM- черните имат значение?

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *