ГРАБЕЖ! „Уестингхаус“ НИ ОТКРАДНА АЕЦ “Козлодуй”! Токът Скача Тройно!

Фалиралият неотдавна американски енергиен холдинг „Westinghouse Electric Company“ изведнъж възкръсна и подписа с българското правителство договор да модернизира АЕЦ “Козлодуй”. Прокудената преди 3 г. от Полша и Украйна за некадърност и скоро след това фалирала US-компания „Westinghouse“ възкръсна от пепелта, за да обяви тези дни, че е подписала договор за реновирането на АЕЦ “Козлодуй” в България. В договора пише, че компанията ще премести текущите информационни и контролни системи (I&C) на платформата Ovation и ще обнови 5 и 6 блокове на АЕЦ „Козлодуй“ по най-новите стандарти. Работата на американците щяла да осигури на българската атомна централа още по-голяма конкурентоспособност и ефективност.

„Дигитализацията и модернизацията на експлоатираното ядрено оборудване е ключова част от дългосрочните операции на нашия клиент и стратегически приоритет за Westinghouse“, заяви Тарик Чохо, президент на бизнес звеното за операции по изграждане в Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) на Westinghouse. „Имаме удоволствието да „подкрепим“ 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” в техните усилия да използват най-добрите налични технологии и да доставят чиста енергия на България за десетилетия напред.“

Платформата Оvation е една от най-модерните I&C платформи за енергийния сектор и се използва широко както в работещи, така и в нови ядрени централи. Като доставчик на платформата Оvation за ядрената промишленост, Westinghouse ще внедри Ovation в АЕЦ „Козлодуй”. Според договора ни с българската страна Westinghouse се ангажира да подкрепя блоковете 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй” през следващите поне още 30 години, т.е. – до 2049 г.

„Модернизацията на 5 и 6 блок беше крайно наложителна. И в това отношение американската оферта беше най-добрата“. Това заяви по повод сделката с фалиралата американска енергийна компания Александър Николов, заместник-изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“.

Той уточни, че договорът с американската компания е подписан на 16 януари. Този договор ще ни гарантира цялостната рехабилитация на двете ядрени мощности, каза Николов. Подписаният договор е на стойност 63,5 милиона лева.

КОМЕНТАРЪТ НА SKANDALNO.NET:

Зависимото от ОП ГЕРБ ръководство на държавната АЕЦ „Козлодуй“ е „решило“ да даде 63,5 млн. лева за „модернизация“ на 5 и 6 блок на централата, че и да сключи 30-годишен (леле-майко…) договор за поддръжка с фалирата преди 3 години „Уестинхауз“, която в Полша едва не предизвика ядрена авария и бе скоропостижно изритана. Само преди 1 година пък Теменужка Петкова, министър на енергетиката отпусна едни 6 млн. лв. за внос на гориво от същата „Уестингхаус“, като за по-сигурно подписа сделката в далечен Лондон – на терен и с условия, изгодни само за „Уестингхаус“ и респективно- за американската държава.

Събрани в едно изречение тези две събития означават следното: „Уестингхаус“ ще пригоди двата реактора на АЕЦ „Козлодуй“, така че те да заработят с американско ядрено гориво. Сегашните работят с руско такова и не позволяват да се използва друго. А това пренастройване на реакторите означава, че оттук – насетне и завинаги България се задължава да купува ядреното си гориво за централата единствено и само от американците. И то на такава цена, на каквато те решат да ни го продадат.

И нека да е ясно – тук изобщо не става въпрос за диверсификация, а за чиста кражба на пазари. В случая кражбата е от руснаците, а нас просто ни заробват като крепостни селяни. Защото с този договор, подписан от продажника Борисов и неговия кабинет, България подарява АЕЦ „Козлодуй“ на американците, които най-напред ще ни ограбят чрез възсолената цена на горивото, което ще ни доставят. А после ще вдигнат и цената на тока от Козлодуй така, че да приключат и с икономиката ни, и с нас, като българи.

АЕЦ „Козлодуй“ за 65 години експлоатация е ИЗПЛАТЕНА, но тя е най-ремонтираната централа в света през последните 30 години, за да може гнусните американски и европейски лешояди да ни вдигат тока до „средно-европейски“ равнища, че да не им правим дъмпинг. Цената на киловата от Козлодуй продължава да е със себестойност от 3 – 4 стотинки, но я продават на търговците по 80 ст. средно на борси и търговци. И въпреки, че я завишаваха изкуствено по всякакъв начин, за да вдигат тока и разни частни доставчици да се събуждат милионери от доставките на „ново“ оборудване втора ръка… въпреки това АЕЦ „Козлодуй“ си оставаше най-евтиният източник на енергия за българската индустрия. АЕЦ „Козлодуй“ е гръбнакът на българската енергетика и икономика, който Борисов и Теменужката му без бой сега харизаха на американците. Вероятно срещу тлъсти комисионни. В понеделник БСП внася вот на недоверие заради водната криза и боклука. Но заради националното предателство със сделката с Уестингхауз и предаването на АЕЦ „Козлодуй“ на противните американски пиявици, Борисов, Петкова и компания трябва да увиснат на въжето! В буквалния смисъл на думата. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

Ето как интернет форумите посрещнаха новината за сделките на АЕЦ „Козлодуй“ с „Уестингхаус“:

Димитър:

Фалирали мошеници изгонени от Украйна и Полша , където за малко не id предизвикали атомна авария , но както е тръгнало в нашия разграден двор всичко може , само да докопат няколко милиарда ! НАРОДЕ ??? Докога управляващата мафия ГЕРБ, която ни зарина с боклуци , продаде водата и отрови въздуха ни, ще си купува индулгенции пред Вашингтон с нашите пари , а нас (българския народ) ще унищожава всеки Божи ден !

„Вашингтон таймс“:

Горивото на „Уестингхаус“ не е толкова добро колкото руското. Украинските АЕЦ-и, където последно оперираха тия дервиши, сега заплашват Европа с ядрена авария.

Василчо: Днес Украйна разчита на ядрената енергия за 53% от производството на електроенергията си, но рискува ядрен инцидент с размери, които нито Европа, нито света могат да си представят. И всичко това е след като американците от „Уестингхаус“ префасонираха реакторите им, така че да работят с американско ядрено гориво, а не с руско, както бяха. Това пише в свой анализ експертът Л. Тод Ууд на страниците на Вашингтон таймс. Проблемите, които стоят пред украинската ядрена индустрия са много, но основният е същият, който тормози всички бивши съветски републики – корупцията, която ражда липса на отчетност и лошо управление на инфраструктурата в сектора. Предполага се, че украинските АЕЦ трябва да бъдат регулирани от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ), която по закон е независима. В последните години обаче се превърна в стандартна практика лидерите на ГИЯРУ да се назначават от държавния ядрен оператор „Енергоатом“, вместо чрез независим изборен процес. Това подчинява регулатора на капризите на оператора, а той е тотал прораден на американците. Ако „Енергоатом“ не може да изпълни определени стандарти за безопасност или крайни срокове, неговите началници просто информират регулатора за това и крайните срокове се изместват или елиминират, за беда на обществената безопасност. …

Петър:

И този път няма да има анулиране на сделката заради НЕпрозрачен търг. Идеята с избора на Уестингхаус е била „да се вземе най-правилното ПОЛИТИЧЕСКО решение“. Директно са подписали, без дискусии, без гласуване в Парламента… Сякаш избират какви семки да си купят – слънчогледови или тиквени… Борисов докато падне от власт ще ни нанесе още много вреди!

калино моме:

Тия от Уестингхаус нямат никакви поръчки за строежи където и да е по света – вижте им сайта. Фалираха поради неконкурентноспособност с руската страна. Руснаците строят хем по-ефективно, хем по-технологично, хем по-евтино и държат над 50% от световния пазарен дял на атома за мирни цели. Явно на мириканите специалните им инженерни кадри вече липсват. Идват тук да се излагат, както се издъниха в Окрайна, а най-опасното е, че хал хабер си нямат от високотехнологичното руско оборудване. Но най-вече се излагат нашите политически властитутки, дето ги канят. Още една хубава работа, ама калинкаджийска. Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

8 коментара

  1. ТЕЗ СВИНИ УБИЍЦИ ОТ ГРОБ НЯМА ЛИ КОЍ ДА ИМ ТЕГЛИ КАЛЪЧКАТА ?

    • Какво е виновен Борисов?!
      Ако беше друга партия същото щеше да стане!
      А Уестингхаус е компания изгонена от много места и изгонена от много държави,а последно беше японска ,а не американска.
      Трябва да откажат,защото тази компания не е благонадеждна и непрекъснато е гонена отвсякъде.

      • Какво е виновен Борисов ли? Какво в тази държава става без неговото АЗ? Вие наистина ли сте толкова заблуден или някои дейности съвсем не Ви се отдават?

  2. Идиоти,искате да направите ядрена катастрофа в България ли?!
    Защо сключвате договор с фирма като Уестингхаус,която е гонена от няколко държави и не разбира нищо от ядрена енергетика?
    Луди ли сте?!
    Искаме руснаци и руско гориво,които са добри специалисти,не щем неблагонадеждни фирми като Уестингхаус да си правят експерименти с нас!

  3. Спрете некадърниците от Уестингхаус,които бяха изгонени от много държави,защото не разбират от ядрена енергетика и поставиха държавите в риск и опасност,за което бяха изгонени!

  4. Няма по големи идиоти,краварите купуват обоготен уран от руснаците

  5. В България,всеки,който е използвал антируската риторика е падал от власт рано или късно,както каза Иван в друга статия,кръвта вода не става.
    Една от най-големите грешки на герберските тролове е, че използваха антируска риторика.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *