Голямата измама с дарителските картички по улиците – 90 % от продавачите са мошеници!

измама картички дарения
Процъфтява търговията на доверие и състрадание в малките и големите градове в страната. Всеки е виждал и дори отминавал хората, които обикалят из централните улици, носейки снимки на болни, които задължително се нуждаят спешно от скъпоструващо лечение в чужбина. Мними са обаче тези търговци на човешки съдби, които докарват стабилен доход в собствените си джобове.

Измамата с дарителските картички процъфтявала най-вече в студените месеци и с наближаването на коледните празници. От края на ноември измамниците плъзвали из градовете, в търсене на състрадателни хора, най-вече възрастни, на които предлагали картички в помощ на болни деца.

Преди пет години особено нашумяха фалшивите доброволци, които се представяха за членове на Българския червен кръст и на познати неправителствени организации, занимаващи се предимно с дарения и социални каузи.

Пред „Скандално.нет“ Емил М. Разказа за схемата, в която сам неведнъж е участвал за да изкара пари. Докато бил ученик негов познат го свързал с лица, които пресрещат забързани хора с молба да дарят по 2 лв. за лечение. Първоначално смятал, че дейността била в реална помощ на някой нуждаещ се, но в последствие установил, че това е цяла схема, от която печелят, както сам казва той: „баш началниците“.

Провели му и обучение, като за целта трябвало да разказва как събирал пари за свой роднина и задължително да изтъква, че не се пускали номера на банкова сметка или възможност да се пращат есемеси, тъй като „доброволците“ нямали доверие на системата.

дарителски картички измамници

Като оборот от заблудени Емил изкарвал между 50-70 лева, а на него му давали около 10 лева на ден, което в ученическите години му се струвало достатъчно.

Най-често Емил и познатите му обикаляли района на Националния дворец на културата, но избягвали жълтите павета поради по-засиленото полицейско присъствие. За всичко имали готови отговори, а ако някой се окажел по-настойчив да му се обясни за лицето, на което трябва да се помогне, веднага го засипвали с информация за самото заболяване, за разходите по лечението и как се налага спешна трансплантация.

Емил сподели, че вече е спрял да се занимава с тази дейност, която сравнява с просия. Но е категоричен, че мошениците продължават да развиват търговията си за сметка на състрадателните.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *