Глобиха Карбовски, защото мразел жените

 

Карбовски голямаКомисията за защита от дискриминация (КЗД) глоби с 600 лв.  Мартин Карбовски. Повод за това  е сигнал на Български хелзинкски комитет  срещу статия на журналиста, която има публикувана груба женомразка реч.

Статията  е публикувана в уебсайта на журналиста на 6 септември 2013 г, а в нея Карбовски пише, че „след  четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Тоест  ще смърди, но няма да върши работа“.

Това изречение е направило впечатление на БХК и  глобата на журналиста е мотивирана, че този пасаж има обиден смисъл, той  обругава цялата група на жените, които имат  менструален цикъл и в същото време си е позволи  използването на женското неразположение, за да се представи политиката в отблъскващ и негативен образ, което е  обидно. В решението на Комисията се подчертава, че думите „няма да ни свърши работа“  представя като предмет за сексуална употреба“.

Приема се и за значимо обстоятелството, че Мартин Карбовски е известен  български журналист както в тв  ефира, така и в интернет пространството и всъщност обижда всички жени.

Със свое решение  КЗД постановява, че съдържанието на статията „Краят“ е  дискриминация и  „тормоз“ на основата на пол и глобява Карбовски и  уебсайтовете, които са публикували материала, с по 600 лв. всеки.

В историята на българската журналистика това е първото решение за глоба за сексистка реч на омразата. БХК го нарече  ценен прецедент и допълни, че е време е да се схване, че женомразката реч, както и всяка друга, която съдържа  омраза – расистка, хомофобска и прочие, няма законно място в българското общество.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *