Гербаджийския рупор „Алфа Рисърч“: 47 % от българите искат Нов Кмет!

47 % от българите ще гласуват за нов кмет на населеното място, в което живеят! Това посочва последното изследване на „Алфа Рисърч“, социологическата агенция, считана за най- близка до властта. 

А ето как ще се разпределят гласовете на местните избори: 47,3% ще гласуват за нов кмет, 40,9% възнамеряват да подкрепят досегашния си кмет, а 11,8% не знаят какво искат. От „Алфа рисърч” уточняват, че е рано да се правят прогнози за окончателните резултати от местния вот, защото битките ще се решават във всяка една община индивидуално.

На местните избори след около месец пред урните ще се явят 47 % от населението с право на глас. По правило този вид избор действа по-мобилизиращо на избирателите в сравнение с европейския. Но към момента процента на деклариралите готовност да гласуват е относително нисък. Това може да се дължи както на все още нестартиралата реално кампания, така и на липсата на ярки опоненти за местната власт по места, което дистанцира гражданите от активно участие. Тази ситуация вероятно ще търпи промени с регистрацията на всички кандидати и навлизането в същинската кампания.

Силно поляризирани са нагласите по оста „запазване на статуквото или промяна в местната власт“. 41% от имащите право на глас в страната биха предпочели в тяхната община да продължи да управлява настоящия кмет, а 47 % са за избор на нов градоначалник.

На базата на тези настроения не могат да се правят прогнози по общини, но трябва да се отбележи, че сумарно рязко по-критични към статуквото са нагласите в големите градове (32%:68%), по-умерени – в средните общини (44%:56%) и най-благоприятни за настоящите кметове – в селата и малките градчета (51%:49%). Така, като най-оспорвана и с най-голяма интрига се очертава надпреварата за кметските места по селата.

Изострянето на критичните настроения е ней-големият резервоар за гласове срещу действащите в момента кметове при втория тур на изборите, тъй като те катализират най-големия потенциал за протестен вот. Интересното в настоящото проучване обаче е, че при местни избори няма същата логика и размах на протестния вот, както при националните. 37 % от анкетираните са готови да се обединят зад която и да е кандидатура, „срещу“ действащия кмет в името на промяната. 62 % обаче са на мнение, че биха гласували в зависимост от личните качества на кандидата и политическите си предпочитания, а не на принципа – „против“.

Тази нагласа допълнително ще нагнети политическата битка, защото показва, че обединението на недоволните не е автоматичен процес, особено когато става въпрос за решаването на местни проблеми, които непосредствено засягат всеки гражданин.

Сериозен фактор в развитието на интригата ще бъдат и множеството алтернативни местни играчи, които често получават значителна подкрепа. Около 10 на сто от избирателите заявяват, че ще гласуват за такива листи или кандидат-кметове, като на места делът им достига до 15 %.

Ако парламентарните избори са следващата неделя:

В средата на третия управленски мандат на ГЕРБ нараства усещането за изхабяване на властта. 48 % от избирателите са на мнение, че е време друг да поеме управлението. Срещу тях обаче са едни 33 %, които продължават да са убедени, че няма по-подготвена партия от ГЕРБ. Към момента обаче липсва консолидираща недоволните избиратели политическа алтернатива, твърдят от „Алфа рисърч“.

Отговорът на въпроса „коя е алтернативата на ГЕРБ“ показва силно фрагментирани предпочитания – към БСП – 17%,

към партията на Слави Трифонов – 12%,

Демократична България – 4.9%,

Обединени патриоти – 3.8%,

към друга политическа сила – 8.9%.

Тази нагласа на избирателите, както и непреодолимите противоречия между опозиционните формации, показват защо, макар и със силно стеснена подкрепа, ГЕРБ продължава да удържа властта в страната.

В началото на септември ГЕРБ (21.5%) запазва електоралното си предимство в национален план пред БСП (18.7%).

В резултат на това правителството и премиерът успяват да запазят нивата си от месец юни, регистрирани непосредствено след европейския вот.

Управляващите влизат в есенния политически сезон с 27.5% персонално одобрение за Борисов и 15% за воденото от него правителство.

Президентът Румен Радев продължава да е лидер с личен рейтинг от 54.8%, като през последните месеци неодобрението към него печели лек ръст – от 14 % на 17 %.

Това са изводите от регулярното тримесечно проучване на обществените нагласи, проведено от личната социологическа агенция на Бойко Борисов „Алфа Рисърч”. Skandalno.net

Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *