Георги Свиленски отговори на Асен Василев, който нападна БСП

„БСП стои най-близо до българския народ. Дълги години нашата сила е именно в тази тясна връзка с обиккновените българи. Ние направихме всичко възможно и в 45-то, и в 46-то НС да се състави редовен кабинет. Но “партиите на промяната“ не пожелаха това да се случи, не желаеха да се индексират пенсиите на пенсионерите. Те само говореха, че искат това. В последния парламент, въпреки че БСП бяхме с едва 36 депутати, опитахме с тези три партии да направим нормален диалог, но те се изпокараха помежду си, а и от начина по който водеха разговорите с нас стана ясно, че нямат никакво намерение да съставят правителство“. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на NovaNews.

Той опроверга днешните думи на бившия служебен финансов министър Асен Василев, че БСП никога не е подкрепяла съдебната реформа: „БСП не само е подкрепяла, през последните години БСП внесе не малко на брой законопроекти, касаещи и ВСС, и главният прокурор, и надзорът над актовете на главния прокурор, законопроекталът за КПКОНПИ и пр. БСП се бореше със зъби и нокти и то с години за реформирането на съдебната власт и няма да позволим да се твърди обратното. Когато говориш за почтеност, бъди почтен с тези преди теб, за да имаш отворени врати след това“, обърна се Свиленски към задочния си опонент Василев.

По думите му в предстоящата предизборна кампания е най-важно партиите да заявят искат ли да променят модела на управление на България: „Борисов го няма, но мафиотският му модел си стои, той не е променен. Този модел не може да се промени със смяната на двама министри, двама зам. министри и трима директори. Нужно е да се промени законодателството, което ГЕРБ 12 години променяха през парламента, за да наложат корупционния си модел. Най-обезпокояващо от всичко обаче е, че трите нови партии на протеста и в двата последни парламента непрекъснато поставяха едни бариери, които пречеха, не позволяваха да се разгради модела „Борисов“. Струва ми се, че това се правеше съвсем умишлено“, заяви Свиленски.

По думите на социалиста новата политическа формация на Петков и Василев „Продължаваме промяната“ трябва да заяви ясно какво ще прави и какво ще променя. „Болниците ще бъдат ли търговски дружества както досега, как решаваме бежанската криза, въпросът с историческите спорове с Македония, с Истанбулската конвенция, с еднополовите бракове – ще ги приемаме или не. Смята ли дуото да удовлетвори исканията на своите американски ментори за въвеждане на политики на идентичността. Това са неща, които ще дойдат в българския парламент и партията на Петков и Василев трябва да има позиция още отсега. Позиция, която трябва да я кажат сега на българските избиратели, за да знаят те за кого и какво гласуват“, каза още Свиленски като допълни, че в противен случай избирателите за пореден, трети път, ще останат излъгани и разочаровани.

Георги Свиленски обясни още, че “партиите на промяната“ не искат да има промяна, а подмяна, не искат да има правителство.

„Ние бяхме и сме, и ще продължим да бъдем една от най-диалогичните партии в последните месеци, в които предложихме на всяка една партия на протеста да говорим по политики и по проблемите на България. Едни дойдоха, други не“, припомни зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.

Изказването на президента Радев, че няма да предаде левите хора, Георги Свиленски коментира така: „Възприемам, че под леви хора президентът разбира предимно социалистите, привържениците и симпатизантите на БСП, а не разни псевдо-леви неолиберални формации.

Социалистът коментира и опита на съветника на президента Радев, Николай Копринков да отцепи „Екогласност“ от коалицията „БСП за България“ като не просто слухове, а факт.

Георги Свиленски коментира и казуса с увеличението на цените на тока, като обясни, че проблемът е в липсата на парламент: „Ако имаше действащо НС, можеше да се направи нещо, но така пожелаха “партиите на промяната“, пожелаха да посрещнем кризите със служебен кабинет, а не с редовно правителство и действащо НС.“ Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *