Ген. Залужни призна загубата на Маринка. Вижте защо падането на градчето води до срив цялата отбранителна линия на ВСУ:

Главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужни призна, че украинската армия е загубила Маринка, която беше освободена на 100 % от руските военни още на 24 декември. Залужни призна загубата на 26 декември в телевизионно предаване на живо.

„Град Маринка вече не съществува. Украинските войски са се изтеглили от западните покрайнини на града, на някои места са се окопали в околностите му, а на други малко по-далеч“, каза Залужний, цитиран от украинското издание „Главред“. 

На 25 декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва на руския президент Владимир Путин за освобождаването на Маринка. Той заяви, че щурмовите отряди на група „Юг“ са превзели града в хода на активни настъпателни операции. На свой ред президентът Путин заяви, че с превземането на Маринка руската армия изтласква бойните части на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) от Донецк и излиза на оперативен простор, добави руският лидер.

Политологът Юрий Светов коментира пред „Известия“, че превземането на Маринка от руската армия има символичен, но в много по-голяма степен рационален и стратегически смисъл.

От 2014 г. насам, в продължение на 10 години въоръжените формирования на Украйна превърнаха Маринка в подземна крепост, включваща бетонни землянки и комуникационни проходи и тунели с дължина десетки километри, което позволяваше на защитаващите градчето украински бойци да се придвижват незабелязано и да защитават града за дълъг период от време. Там бяха изградени и две отбранителни линии с голямо количество артилерия, а всяка от 3000-те къщи в града бе превърната в крепост, до която се стига по подземен тунел. Маринка, заедно с Авдеевка бяха двата най-важни и добре укрепени опорни пункта на украинската армия в Донбас и въобще по цялата линия на фронта, изграждането на чиято отбрана започна през 2014 г. и не спря в продължение на 9 години. Двете градчета, отстоящи близо до Донецк са и единствените две удобни места за обстрела на ВСУ срещу едномилионната столица на ДНР. След като превземе и Авдеевка, руската армия ще спре чак при Славяно-Краматорската агломерация, защото по пътя до там няма нито един сериозно укрепен участък или селище.

Припомняме, че първите удари по град Маринка бяха нанесени през нощта на 12 юли 2014 г. Те представляваха отговор на опълченците от гр. Донецк за непрестанните артилерийски обстрели на ВСУ срещу жилищни райони в Донецк. Хиляди жители на град Донецк бяха убити за 9 години от непрекъснатите удари с тежка артилерия от ВСУ. Една от многобройните масови трагедии бе взривяването на автобус с ракета, при което загинаха 30 цивилни граждани на ДНР.

От началото на лятото руските сили започнаха успешно настъпление в Маринка и прилежащите участъци от фронта.

Продължава специалната операция за защита на Донбас, чието начало беше обявено от руския президент на 24 февруари 2022 г. Решението беше взето на фона на влошаващата се ситуация в региона.

Източник: Известия

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Железният генерал остракира Зеленски, явно брашно не мелят и нови постове ги викат, Залужни командващ нато а Зеленски търговски представител в Колумбия, а може и обратно, неуточнена все още е кариерната позиция на Тагарев, но всяко с времето си. Украина 1939 е най силно изглеждащото бъдеще, без държавност украина, придадените етнически части обратно на румънци, унгарци, поляци, а Одеса матъ родная на Екатерина Велика.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *