„Газпром“: От шест турбини за „Северен поток“ работи само една, „Сименс“ отказва да ги ремонтира

Заместник-ръководителят на „Газпром“ Виталий Маркелов заяви, че холдингът е очаквал да получи ремонтирания двигател от Siemens още през май, но същият още не е пристигнал в Русия.

Виталий Маркелов

Немската компания „Сименс“ не изпълнява задълженията си по договор да ремонтира повредените двигатели за „Северен поток“. В резултат на това в компресорната станция „Портовая“ е останала да работи само една турбина и изпомпването на газ е намалено. Това съобщи заместник-ръководителят на „Газпром“ Виталий Маркелов в ефира на телевизионния канал „Россия-24“.

„Още през май очаквахме да получим ремонтирания двигател от „Сименс“, но и до днес не сме го получили. Остава открит въпросът за санкциите, които не позволяват този газотурбинен двигател да бъде върнат в Русия и съответно да изпратим и останалите двигатели за ремонт. Освен това има проблем,  свързан с неизправните двигатели, които се намират в компресорната станция в състояние на принудителен престой поради аварийни повреди. „Сименс“ отказва да извърши ремонтни дейности по двигателите, които са тяхно производство и съответно лиценза за ремонтите е техен“, каза той.

В компресорната станция се използват шест газови компресора за поддържане на необходимото налягане в „Северен поток“. В същото време, за да се поддържа планираният пропускателен капацитет на газопровода, трябва да работят пет турбини, а една трябва да е в резерв, каза Маркелов. Сега в станцията работи само един двигател, а останалите имат технически неизправности или им е време за планови ремонти, допълни заместник-ръководителят на „Газпром“.

Маркелов отбеляза, че преди налагането на антируските санкции „Газпром“ не е имал проблеми с получаването на ремонтирани двигатели.

На 25 юли „Газпром“ съобщи, че друг газотурбинен двигател в компресорната станция „Портовая“ е трябвало да спре работа поради изтичане на интервала преди капиталния ремонт. В резултат на това доставките на руски газ по „Северен поток“ са намалели до около 20 % от максималния капацитет.

На този фон цената на газа в Европа се повиши още и стигна до стойности над 2300 долара за 1000 куб. м по време на търговията в сряда за първи път от 8 март насам.

Германските власти твърдят, че не виждат техническа причина за прекратяване на доставките на газ по „Северен поток“. В същото време Германия все още отказва да разкрие местонахождението на ремонтираната турбина, а документите, изпратени от „Сименс“ относно връщането на турбината, все още не премахват рисковете от санкции и само повдигат допълнителни въпроси, заявиха от „Газпром“. „Siemens Energy“ заяви, че не вижда връзка между турбината и намаляването на доставките по „Северен поток“ и че митническите документи от „Газпром“ не са достатъчни, за да се върне тя в Русия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *