Войната Започна! Украйна Нападна Донбас! (С ВИДЕО)

Ситуацията на демаркационната линия в Източна Украйна ескалира в четвъртък. Отделилите се от Киев републики в Донбас ДНР и ЛНР съобщават, че са подложени на масиран обстрел от въоръжените сили на Украйна, както и че украинската страна подготвя масирана пехотна офанзива. Изострянето на ситуацията съвпадна с работното пътуване на президента на страната Владимир Зеленски в зоната на операции на въоръжените сили на Украйна срещу размирния Донбас. В своя Instagram той съобщи, че е отишъл с лодка през Азовско море до района на операцията.

Както съобщи прессекретарят на президента на Русия, Дмитрий Песков, Кремъл следи ситуацията в Донбас и я смята за „много, много опасна“ заради зачестилите днес провокации на украинската страна.

Съгласно условията на Минските мирни споразумения-2 за Донбас, подписани от Украйна през лятото на 2020 г. са забранени стрелба, настъпателни, разузнавателни и саботажни операции, както и разполагането на тежки въоръжения в населени места. Ответният огън е разрешен само с пряка заповед от командването. Последният път, когато страните се договориха да се върнат към пълното спазване на примирието, беше на среща на контактните групи на двете страни на 22 декември 2021 г. Оттогава не е имало сериозни атаки.

ТАСС обобщава ситуацията в източната част на Украйна:

– Сутрешен масиран обстрел: В Луганск съобщиха, че обстрелите от украинските въоръжени сили са започнали в 05:32 часа московско време. Засегнатата зона включва населени места както от Луганската, така и от Донецката народни републики (ЛНР и ДНР), включително западната част на Донецк. Използвани са минохвъргачки, гранатомети, бойни машини на пехотата, голямокалибрено стрелково оръжие, както и противотанкови ракетни системи. Републиката определи обстрелите от украинска страна като най-активните през последните месеци. Огънят е насочен към обекти на гражданската инфраструктура и гъсто населени жилищни райони в Донецката и Луганска народни републики.

– Изостри се ситуацията по линията на съприкосновение. Народната милиция на ДНР съобщава, че въоръжените сили на Украйна са разположили две гаубици и бронирана машина в жилищни райони по линията. Също така украинската страна не разрешава на дронове на мироопазващите сили на ОССЕ да наблюдават ситуацията. Защо ли?!

– ЛНР определи действията на въоръжените сили на Украйна като планирана провокация с цел предизвикване на ответен огън. След продължителен обстрел двете републики наистина отговориха, за да парират огневата мощ на противника: „Нашите военни и опълченци са твърдо решени да защитят суверенитета на страната“, обясни Родион Мирошник, представител на ЛНР в контактната група за Украйна.

– Сега в Донецк установяват броя на ранените цивилни и щетите по цивилната инфраструктура. ДНР изпрати информация за нарушения на примирието до Съвместния център за контрол и координация на прекратяването на огъня и призова ОССЕ да го регистрира.

Разузнаването прогнозира офанзива, добавя ТАСС. Според разузнавателните данни, предоставени от Народната милиция на ДНР, въоръжените сили на Украйна трескаво се подготвят за масирани бойни действия. В района на град Хмелницки тече подготовка за използването на ракетни комплекси „Точка-У“, посочва агенцията.

Освен това, според разузнаването на ДНР, украинската страна планира да извърши десантно нападение на азовското крайбрежие на републиката. В ударната група по направлението Сартана – Коминтерново са включени разузнавателна рота и рота за огнева поддръжка, а за прехвърлянето се подготвят и взводове от новносформирания батальон за териториалната отбрана на Украйна. За морския десант срещу ДНР украинската армия ще използва лодки, доставени от САЩ.

Освен това от Донецк съобщават, че са получили информация за планове за евакуация на ръководството на Украйна – офиса на президента Владимир Зеленски и Върховната Рада – от Киев в Лвов, след като това направиха посолствата на редица западни страни. Явно Украйно и западните им партньори се готвят усилено за пълномащабна война и са само на крачка от подпалването й, обобщават от ТАСС. Skandalno.net

Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Какво искат да покажат бандеровци? Умишлено не казвам „направят“ защото е ясно на всеки, че за „направяне“ нямат нито сили, нито опит нито ясен замисъл. Избрали са нещо като „защита на теритотиалната цялост на страната“ което в техния случай е неприкрито намерение за изтребление, етническо прочистване и завладяване на територия по фашистки, а в по-ново време сръбски тип от разпада на Югославия. Понеже това няма как да стане – Русия не би го допуснала, бандеровци които не са чак толкова много и здраво стъпили във властта, целят нещо друго. Те не се заблуждават, че провокирайки Русия и очаквайки с ясно съзнание нейния наказателен отговор, изобщо не се заблуждават че НАТО респ. САЩ ще рискуват да започнат реална война срещу Русия. Времето е коренно различно от онова при което едно събитие в Сараево през 1914 или Вестерплате през 1939 където малка провокацийка запалва световен пожар, който на практика повечето страни желаят и се самонавиват че ше спечелят. Бандеровци почти напълно изтребени след 1945 и необяснимо как взели сега властта в Киев знаят, че властта им е много спорна и слаба. Знаят, че ще бъдат яко набъхтени и след падане от власт отново ще прибягват до форми на оцеляване като нелегалност, задгранични дружества и медии, а защо не и задгранично правителство на издръжка от враждебни на Русия държави. Истинската им далечна цел е пролятата кръв и пожертъваните в конфликта младежи да създадат и оставят трайна ненавист във цялото население на Украйна, формирайки ново, враждебно към Русия самосъзнание, което да зарази по-лесно и масово населението с бандеровски национализъм, да изличи спомена за близко родство и общ произход и история между Москва и Киев. Абе позната история: Москва – Рига, Талин и Вилнюс. Москва – Варшава, София – Скопие и т.н.

  2. Румен Мустафа и Подлеца Стефан Янев искат България да се бие на източния фронт срещу Русия .
    . . .
    Така им заповядва Кукловода Хероин !

  3. Български войник срещу Русея никога. Най-много там да отидат да се бият Плевню, Костов, Тиквата ИТН, начело с Радев.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *